Navarsete: - En leders ansvar og plikt å si fra

GIKK LEI: Tidligere ordfører og nestlederkandidat, Simen Bjørgen, tar et kraftig oppgjør med Senterparti-kulturen han mener har vokst frem under partileder Liv Signe Navarsete. Foto: André Pedersen og Nils Bjåland

Tidligere superordfører: Hun kjeftet meg ut av partiet

(VG Nett) Senterpartiets mektigste fylkeslag sier det er trist at Simen Bjørgen føler at leder Liv Signe Navarsete kjeftet ham ut av partiet.

 • Tim Peters
 • Gunn Kari Hegvik
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Lars M. Glomnes

Artikkelen er over syv år gammel

- Det kom til et punkt der det ikke var verdt det, uansett hvor glad jeg er i Sp. Jeg følte at jeg ble kjeftet ut av partiet, sier Simen Bjørgen i dagens papirutgave av VG.

Den populære ordføreren i fjellandsbyen Lom i Oppland, ble kåret til årets ordfører i ordførerpartiet Sp i 2007. Men i 2011 trakk han seg plutselig helt ut av politikken.

Lørdag gikk han i avisen Nationen hardt ut mot Liv Signe Navarsetes lederstil.

Bakgrunn: Illsint Navarsete skjelte ut egen ungdomsleder

Nå går han enda lenger, og sier oppførselen til Sp-lederen er en stor del av bakgrunnen for at han i dag ikke er aktiv i politikken.

- Det er nesten umulig for dem med tettere tilknytning til partiet å faktisk si det de mener. Regimet i Sp står i sterk kontrast til politikken vi har utad. Dette med lokalt demokrati, at ting skal vokse frem nedenfra og selvstyre. I Sp har det de siste årene blitt slik at det er to-tre personer som bestemmer alt, og med nesten alle midler sørger for at de skal få fortsette å bestemme alt, sier Bjørgen til VG.

KREVER OPPVASK: Leder i Oppland Senterparti, Ivar Odnes, har kontaktet generalsekretæren i partiet for å kreve at det blir ryddet opp etter utskjellingen av Sandra Borch. Foto: Torbjørn Olsen, GD

Han forteller historien sin etter at Liv Signe Navarsete de siste dagene har fått krass kritikk av Senterungdommen og av flere av sine sterkeste fylkeslag, etter at VG på torsdag fortale hvordan hun i full offentlighet har skjelt ut sin egen ungdomsleder, Sandra Borch.

- Skjelt ut for den minste lille ting

Bjørgen ble først valgt til ordfører i Lom i 2003, da Sp fikk 50,4 prosent av stemmene. Fire år senere ble han gjenvalgt med hele 64,8 prosent. En sjeldent høy oppslutning for Sp.

Han ble kåret til årets ordfører i Sp samme år. I 2008 meldte han seg på som nestlederkandidat i Sp og ble medlem av partiets sentralstyre. Samtidig ble Navarsete valgt til Sp-leder.

I dagens papirutgave av VG og på VG+ kan du lese de konkrete episodene som fikk ham til å gi opp politikken.

- Jeg opplevde å bli skjelt ut for den minste lille ting. Det kunne bli utløst av nær sagt hva som helst. Hun er veldig intens, og hun blir så opphetet at det er vanskelig å forholde seg til det, sier han.

- En av de dyktige politikerne vi har hatt

Leder i Oppland Senterparti, Ivar Odnes, sier han ikke har vært

Faksimile, VG 14.10.2012

informert om hvorfor Bjørgen plutselig trakk seg fra alt aktivt partiarbeide i 2011.

- Han gjorde et stort og svært godt bidrag. Bjørgen har vært min nestleder, og en av de dyktigste politikerne vi har hatt. Han var litt kontroversiell på en del saker, men det må det være rom for, sier Odnes til VG.

- Mister dere gode folk på grunn av ting som ikke har med politikk å gjøre?

- Det er vanskelig å si. Jeg vil at vi skal være et parti som tiltrekker ulike mennesker, fra ulike miljø og med ulike tanker. Jeg kan ikke si akkurat det du spør om, for jeg vet ikke hva som har skjedd i disse tilfellene, sier Odnes.

- Andre har også sluttet

Bjørgen nevner spesielt to tilfeller der han fikk kjeft av Navarsete. Det første var da han markerte seg som en av de mer positive til kommunesammenslåing i Sp, og tok lokalt initiativ til at Lom skulle slå seg sammen med nabokommunen Sjåk.

SKJELT UT: Senterungdomsleder Sandra Borch har sentralstyret sitt i ryggen når hun hudfletter Liv Signe Navarsete. Foto: Terje Mortensen


Kommentar: Begynnelsen på slutten?

Det andre var da han havnet i konflikt med ordfører-brødrene Rune (Ap) i Vågå og Rolf Kristen Øygard (Sp) i Skjåk. Bjørgen ba da velgerne om ikke å stemme Sp. Ved begge tilfellene forteller han til VG at han ble refset foran resten av styret.

- Hvordan føles det å stå, som godt voksen mann, og få huden full foran andre mennesker på den måten?

- De første gangene syntes jeg det var ubehagelig og unormalt, men det var først og fremst vanskelig å forholde seg til. Man står jo og tenker at «hva er det som skjer her?» etter hvert ble jeg jo rett og slett vant til det. Det er trist å si det, men jeg ble vant til det, sier Bjørgen.

I dag er Bjørgen fortsatt medlem av partiet, men han er ikke aktiv.

Den tidligere Sp-gullgutten Bjørgen mener andre har sluttet av lignende årsaker:

- Jeg er ikke alene, for å si det sånn. De fleste av dem ønsker ikke oppmerksomhet og enda mer konflikt, så de går helt stille ut dørene. Det er synd at ikke flere står frem og forteller hva som skjedde. Da blir det kanskje noen endringer.

TAUSE: Nestleder Ola Borten Moe, leder Live Signe Navarsete og nestleder Trygve Slagsvold Vedum nekter å snakke om utskjellingen av Borch. Her spiser de jordbær under partiets oppsummerende pressekonferanse i Oslo, i juni. Foto: NTB Scanpix


- En leders ansvar og plikt å si fra

Liv Signe Navarsete er gjort kjent med uttalelsene fra Simen Bjørgen, men ønsket ikke å la seg intervjue om saken på lørdag. Hun skriver i en sms via sin statssekretær Einar Fuglum at:

Det er godt kjent at jeg og Simen har hatt til dels svært ulike politiske meninger i sentralstyret. Simen har for eksempel gått inn for sammenslåing av kommuner og sykehus. Vi har hatt friske diskusjoner, men flertallet har ikke delt synspunktene hans.

Til eksempelet der Simen før et valg sa at folk i nabokommunen burde stemme noe annet enn Senterpartiet, mener jeg faktisk at det er en leders ansvar og plikt å si fra om slike uttalelser i valgkamp skader partiet.

I dagens papirutgave av VG og på VG+ kan du lese mer om saken , og se de konkrete episodene som fikk Bjørgen til å gi opp politikken.

Les også

 1. Godtar ikke Navarsetes «beklagelse»

  (VG Nett) Senterpartiets største fylkeslag, Oppland, har kontaktet partiledelsen og krevd en uforbeholden unnskyldning…
 2. Sp-topp: Bra at episoden og lederstilen blir tatt opp

  (VG Nett) Senterungdommens Sandra Borch får støtte i partiet, mens partileder Liv Signe Navarsete og resten av…
 3. Refser Senterparti-lederen lederstil

  (VG Nett) Karita Bekkemellem kjenner seg igjen i Senterparti-lederen Liv Signe Navarsetes utskjelling av partiets…
 4. Tidligere Sp-topp hardt ut mot Navarsete

  Tidligere sentralstyremedlem Simen Bjørgen går hardt ut mot Liv Signe Navarsetes lederstil i Senterpartiet.
 5. Marit Arnstad: Jeg har ikke lederambisjoner

  (VG Nett) Marit Arnstad ser ut til å gå seirende ut av nominasjonskampen i Nord-Trøndelag, men avviser at hun er…
 6. Klart krav fra Sp-topp til Sp-lederen: - Si unnskyld, Navarsete

  VERDAL (VG) Det er ingen formildende omstendigheter rundt Sp-leder Liv Signe Navarsetes utskjelling av ungdomspartileder…
 7. Borten Moe gir seg på Stortinget

  (VG Nett) Ola Borten Moe (Sp) er ferdig som stortingspolitiker, men vil ta gjenvalg som nestleder.
 8. Sp-leder skjønner ikke KrFs Frp-vurdering

  Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan ikke forstå hvorfor KrF vurderer samarbeid med det han kaller partiets…
 9. Sentrumspartiene har aldri vært mindre

  Sentrumspartiene har nå bare 12,2 prosent av velgerne i ryggen og har aldri vært mindre.

Mer om

 1. Senterpartiet (Sp)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Godtar ikke Navarsetes «beklagelse»

 2. Sp-nestleder Borten Moe presset på vei inn til utskjellings-møtet

 3. Navarsete og Borch møttes: - Fortsatt uenige om hva som skjedde

 4. Tidligere Sp-topp hardt ut mot Navarsete

 5. Sp-topp: Bra at episoden og lederstilen blir tatt opp

Fra andre aviser

 1. - Forventer at Navarsete sier unnskyld

  Aftenposten
 2. Vil ha slutt på Sp-bråk

  Bergens Tidende
 3. - Forventer at hun sier unnskyld

  Bergens Tidende
 4. Navarsete sier hun vil beklage overfor Borch

  Fædrelandsvennen
 5. Navarsete: - God og ærlig samtale med Borch

  Aftenposten
 6. Navarsete: - Vet ikke om jeg tar gjenvalg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder