SIKTET: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er siktet for grov korrupsjon. Foto: Eivind Yggeseth , Finansavisen

Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

Amerikanske myndigheter: Betalte millioner for avskrift fra Wikipedia

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder var siktet av Økokrim allerede før Telenor-topp Svein Aaser fikk sparken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Lunders advokat Cato Schiøtz gjelder siktelsen en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011.

– Den har Lunder forklart seg grundig om. Han har forklart seg om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da den kom opp. Utbetalingen skjedde omtrent to måneder etter at han tiltrådte som administrerende direktør, sier Schiøtz til NRKs Dagsnytt 18.

Wikipedia-avskrift

Dagens Næringsliv har tidligere omtalt utbetalingene som skal ha gått til Vimpelcoms usbekiske partner Takilant, som betaling for to rapporter om det usbekiske telemarkedet. Avisens opplysninger bygger på rettsbegjæringer fra amerikanske myndigheter.

«Store deler av begge rapportene, som Takilant fikk betalt 30 millioner dollar for, inneholdt lite eller intet originalt innhold, men var heller basert på kopiert tekst fra åpne kilder og annet materiale», skriver hvitvaskingsjegerne i det amerikanske justisdepartementet.

«Deler av den engelske rapporten inneholdt lik eller identisk tekst som Wikipedia-artikler, blogginnlegg og Powerpoint-presentasjoner fra Vimpelcoms telekommerkevare Beeline», skriver de videre.

Fremstilt for fengsling

Lunder satt torsdag i et drøyt fire timer langt avhør hos Økokrim. Schiøtz bekrefter at klienten vil bli fremstilt for varetektsfengsling ved lunsjtider fredag. Ifølge advokaten stiller Lunder seg fortsatt uforstående til siktelsen, og vil heller ikke samtykke til fengsling i fredagens fengslingsmøte.

– Vi mener ikke at det er grunnlag for varetekt. Lunder har ikke hatt kjennskap til korrupsjon. Dette er en virkelighetsbeskrivelse han ikke kjenner seg igjen i, sier Schiøtz til VG.

Han karakteriserer pågripelsen av Lunder som en «overreaksjon» fra Økokrimns side.

– Det er ganske typisk for slike saker at Økokrim har en overreaksjon.

Telenor-ansatte skal gjentatte ganger ha varslet om regninger de mente kunne være et ledd i korrupsjonsvirksomhet. Har Lunder hatt noe kjennskap til dette?

– Det har ikke vært noe tema i det hele tatt.

Siktet før Aaser gikk

Ifølge VGs opplysninger var Jo Lunder (54) under etterforskning i forkant av forrige ukes hendelser:

Fredag kom den oppsiktsvekkende nyheten om at Svein Aaser trakk seg som styreleder i Telenor etter å ha fått beskjed fra næringsminister Monica Mæland (H) om at hun ikke lenger hadde tillit til jobben han gjorde.

Årsaken var at Mæland hadde mottatt ny informasjon om korrupsjonssaken i Vimpelcom. Informasjonen, som Mæland mener burde vært lagt frem under Stortingets høring i januar, mottok hun i et møte 23. oktober og i et brev 28. oktober.

Mæland fikk imidlertid først vite om siktelsen mot Lunder via media i dag, bekrefter Næringsdepartementet.

– Planlagt en stund

Førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland, bekrefter at pågripelsen av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (54) skjedde uavhengig av dette brevet.

– Pågripelsen har vært planlagt en stund, før brevet fra Telenor kom til næringsministeren, sier Djupesland, og bekrefter at hun sikter til brevet som senere ble lagt frem for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Marianne Djupesland leder korrupsjonsteamet i Økokrim som nå etterforsker tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Foto: Terje Bringedal , VG

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

VG har tidligere skrevet at den del av disse nye opplysningene går ut på at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan.

– Skal kartlegge rollen

Jo Lunder ble pågrepet på Oslo Lufthavn onsdag kveld, og er siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan. Djupesland vil ikke kommentere innholdet i siktelsen.

– Etterforskningen skal kartlegge rollen han har hatt i forbindelse med salget av mobillisenser i Usbekistan, sier Djupesland.

Økokrim har tidligere bistått USA, Nederland og Sveits i etterforskningen av den omfattende saken. På spørsmål om hvorfor Økokrim nå oppretter en egen sak, viser Djupesland til at Lunder er norsk statsborger og at pågripelsen skjedde i samforståelse med andre lands etterforskning.

Djupesland ville ikke gi ytterligere kommentarer etter at avhøret med Lunder var avsluttet torsdag kveld.

PAUSE: Jo Lunders advokat Cato Schiøtz utenfor i en kiosk utenfor Økokrims lokaler Oslo. Foto: Terje Bringedal , VG

– Svært stor overraskelse

Lunders advokat, Cato Schiøtz, sa tidligere torsdag at klienten stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han anser seg for å være uskyldig. Han har ikke kjennskap til korrupsjon eller medvirket til korrupsjon.

– Hvordan reagerte han på pågripelsen?

– Det kom som en svært stor overraskelse på ham, sier Schiøtz, som ikke vil kommentere innholdet i siktelsen.

Taus Mæland

Lunder tok i 2011 over sjefsstolen i Vimpelcom. Avgangen i mars var ifølge Vimpelcom helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen mot selskapet. I en pressemelding opplyste selskapet at Lunder ønsket «å forfølge andre muligheter»

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ikke kommentere pågripelsen.

– Dette er en sak for politiet og etterforskende myndigheter. Jeg har ingen kommentar ut over at dette understreker alvoret i VimpelCom-saken, opplyser næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for mulig korrupsjon i Usbekistan.

I fjor høst ble det avslørt, blant annet av Klassekampen, at selskapet Vimpelcom etterforskes for overføringer av 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder