KAN SPORES: Odd Skar Kostveit (til høyre), politiinspektør og prosjektleder for politiets pilotprosjekt, holder et UV-lys mot en mikromerket miniprojektor. Dermed kommer merkingen til syne som en blå flekk. Til venstre markedssjef Frode Mathiassen i Safe4 Security Group
KAN SPORES: Odd Skar Kostveit (til høyre), politiinspektør og prosjektleder for politiets pilotprosjekt, holder et UV-lys mot en mikromerket miniprojektor. Dermed kommer merkingen til syne som en blå flekk. Til venstre markedssjef Frode Mathiassen i Safe4 Security Group Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Politiet fikk pris for usynlig supervåpen

INNENRIKS

Flytende mikromerking av verdigjenstander skal forebygge mot og avsløre vinningskriminelle. Politiets pilotprosjekt har allerede fått anerkjennelse.

Publisert:

– Sølvtøy, smykker og andre små verdifulle gjenstander er vanligvis et mareritt for politiet. Vi kommer over for eksempel biler som er stappfulle. Vi skjønner at det er tyvegods, men vi klarer i mange tilfeller ikke å spore det tilbake til en eier, sier politiinspektør Odd Skar Kostveit, som leder prosjektet.

– Det er en drøm for oss hvis en patrulje kan koble gjenstandene til et konkret innbrudd eller tyveri som følge av at de er mikromerket. Da har vi plutselig en sak med en gang.

Politipatruljer med UV-lommelykt og håndholdt mikroskop i bilen kan bli en realitet over hele landet dersom pilotprosjektet på Østlandet viser seg å være en suksess.

Politidirektoratet ga tidligere i år klarsignal for innkjøp av utstyret til 120 biler spredt på de fem politidistriktene Telemark, Vestfold, Søndre Buskerud, Nordre Buskerud og Asker og Bærum.

– God effekt

I starten av september delte politiet ut gratis mikromerkingssett til 280 husstander i et villaområde i Sandefjord. På boligene er det satt opp skilt om at de inneholder merkede gjenstander. Langs veiene inn til villaområdet er det også satt opp store skilt med advarsler.

Fikk du med deg denne tabbetyven?: Utløste kirkeklokkene under innbrudd

Neste høst skal politiet gjøre opp status for pilotprosjektet.

– Da skal vi vurdere om vinningskriminaliteten i området har gått ned, og i så fall hvor mye. For det er ingen tvil om at mye av formålet med denne metoden er forebygging, i tillegg til at det gir oss en fordel i etterforskningen, sier Kostveit.

– Erfaringen fra andre land er at det gir god effekt, så jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skal skje i her i landet også.

Unikt

Norge er ikke noe foregangsland når det gjelder mikromerking. 47 land har tidligere tatt i bruk teknologien. Likevel mottok politiet nylig OSPA-prisen for beste statlige sikkerhetsinitiativ under Sikkerhetskonferansen 2015, i regi av Næringslivets sikkerhetsråd (NSR). OSPA står for Outstanding Security Performance.

Les også: Slår alarm om mystisk husmerking

Flere aktører har vært involvert for å stable pilotprosjektet på beina. Anne-Catherine Gustafson kaller samarbeidet mellom politiet og de ikke-profittdrevne organisasjonene Finans Norge og NSR for unikt og spennende.

Sikkerhetsselskapet Safe4 er leverandør av merkesettene, mens forsikringsselskapet Tryg også er inne som en privat aktør.

– Vi ønsker å teste ut metoden, men det er ikke dermed sagt at vi kommer til å fortsette med Safe4 som leverandør når prosjektperioden er over. Vi ønsker ikke å markedsføre leverandører – vi er opptatt av metoder, sier hun.

– Må evne å tenke nytt

Hun viser til gode resultater ved bruk av metoden i Storbritannia og Sverige. Et tilsvarende pilotprosjekt i Stockholm ga en reduksjon i vinningskriminaliteten på godt over 80 % i testområdene.

– Men ser dere noen utfordringer ved at politiet støtter seg på et selskap som selger produktet som er helt sentralt for metoden?

– Det er klart at vi skal være forsiktig med å gi enkelte aktører i privat næringsliv konkurransefordeler. Samtidig er vi nødt til å samarbeide tettere med næringslivet for å bekjempe kriminalitet, så her er det helt klart en balansegang.

Les også: Her kommer de rullende detektivene

Gustafson poengterer at kriminaliteten endrer seg raskt og at de kriminelle stadig endrer modus.

– Da må også politiet evne å tenke nytt. Vi må være bevisste på hvem vi samarbeider med, men ser at vi må tørre å teste ut nye metoder og nye samarbeidsprosjekt for å lykkes.

– Teknologiutnyttelse er fremtiden

Høyres Hårek Elvenes, medlem av justiskomiteen på Stortinget, kaller mikromerking for effektiv kriminalitetsbekjempelse.

– Antall oppklarte saker skyter i været ved bruk av ny teknologi. Oppdagelsesrisikoen øker betraktelig. Teknologiutnyttelse er fremtiden, sier han.

– At mer av vinningskriminaliteten oppklares er viktig, både for dem som rammes, og for tilliten til politiet. Det er slike lovbrudd folk flest blir rammet av, og som reduserer tryggheten i dagliglivet.

Her kan du lese mer om