FRP-VETERANER: Carl I. Hagen og Eli Hagen ser på valgresultatene på Grand Hotell der Frp holder valgvake. Eli Hagen mener Carl I. ville håndtert flyktningsituasjonen i Norge annerledes enn dagens regjering. Foto: Sandblad Mattis , VG

Eli Hagen raser mot Fremskrittspartiet

Kjenner seg ikke igjen i Frps politikk

Vil ha folkeavstemning om asylsøkere

Eli Hagen mener grensen mot Russland må stenges og at Norge
blir økonomisk ødelagt. Dette hadde ikke skjedd med ektemannen ved roret, mener hun.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Carl I. Hagens (Frp) kone, tidligere medarbeider og støttespiller går mandag hardt ut mot Fremskrittspartiet på sin åpne Facebook-side.

Hun tar til orde for å stanse den «vanvittige tilstrømmingen av asylsøkere og migranter som flommer inn i landet».

Utspillet ble postet på nettet kort tid etter at ektemannen Carl I. Hagen selv uttalte at grensen til Russland burde stenges.

Husker du denne? Eli: Hvordan skal Siv klare å styre landet?

Rekord

Den siste uken kom 1113 asylsøkere til Norge over grensestasjonen Storskog. Aldri før har så mange kommet på én uke, viser tall fra NTB. Totalt kom det 2452 asylsøkere til landet i forrige uke, noe som er ukerekord.

«Jeg skriver ikke ofte på denne siden, men nå er jeg opprørt, trist og lei meg over den vanvittige tilstrømmingen av asylsøkere og migranter som flommer inn i landet! Hvorfor stenger vi ikke grensen ved Storskog mot Russland? Er vi ikke herre i eget hus? Dette skjer altså med Frp i regjering!», skriver hun.

Fikk du med deg? Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson vil kutte i flyktningenes trygd

Eli Hagen uttrykker at partiet hun og ektemannen har arbeidet i store deler av livet har forandret seg til det ugjenkjennelige. Hun mener partiet og politikken ville vært annerledes dersom ektemannen fortsatt hadde vært leder.

«Jeg kjenner ikke igjen det partiet jeg arbeidet for i 30 år i Stortinget! Dette hadde ikke skjedd med ektemannen ved roret! Han hadde ALDRI akseptert det som nå skjer!», skriver hun.

Les også: Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak

– Frustrert

Til VG sier Eli Hagen at innlegget ble skrevet i frustrasjon. Hennes oppfatning er at stadig flere blir frustrert over situasjonen som utspiller seg ved grensen i nord.

– Hvordan hadde dette vært løst dersom Carl I. satt «ved roret»? – Han hadde ikke sittet der stille og sett på det som skjer nå. Han ville vist mer handlekraft og heller tatt problemene i etterkant.

Hagen mener at dagens regjering byr på mer prat enn handling, og at Norge må få stenge grensen om det er det som trengs.

Les også: Dette er de nye asyl-investorene

– Vi må kunne bestemme i vårt eget land. Vi må kunne stenge grensen til eget land, i alle fall midlertidig, til vi får kontroll over situasjonen, sier hun til VG.

Frykter for velferdsstaten

Hun hevder flyktningene som krysser grensen ved Storskog er ressurssterke og at det ikke er de som trenger hjelp av den norske staten.

– Vi skal selvfølgelig hjelpe de som trenger det, men er det rett at vi skal ødelegge landet vårt økonomisk? Skal vi ødelegge velferdssystemet vårt på grunn av de store utgiftene vi bruker på asylsøkere? Vi gamle vil klare oss, men vi har barn og barnebarn som burde få en bit av velferdsstaten. Dette vil bare eskalere hvis det ikke blir gjort noe.

Så du denne? 2014: Barna kan ta skade av å bo her 2015: Bra nok for enslige asylbarn

Eli Hagen mener det burde blitt avholdt en folkeavstemning om «hvorvidt folk vil ta imot alle asylsøkerne».

– Jeg tror at folk ville sagt nei til det. Folk er snille, gode og vil hjelpe, men jeg tror ingen vil at landet sitt skal bli ødelagt. Alle skjønner at dette får økonomiske konsekvenser, avslutter Hagen.

VG har bedt om en kommentar til utspillene fra Eli Hagen, men Frps pressekontakter sier at partiet ikke ønsker å uttale seg.

Solberg: Ingen løsning

Ekteparet Hagens utspill om å stenge grensen til Russland løser ingen problemer mener statsminister Erna Solberg (H).

– Utfordringen med å stenge grensen er at det ikke løser noe problem. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen sier at hvis noen ber om asyl, skal vi behandle sakene, sier Solberg til NTB.

– Det er en annen prosess som må til for at vi skal kunne si «du kan returneres, du kan ikke». Det må være en sorteringsmekanisme, legger hun til.

Les også: Strammer inn asylpolitikken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder