RAN: Ransbølgen som herjer i hovedstaden, rammet natt til lørdag 16. november en kvinne som ble frastjålet vesken sin i Ullevålsveien. Mange av ranene begås av gjengangere i ransmiljøet. Foto: DANIEL D. LAABAK/tipser.no

16-åring brøt meldeplikt - begikk nye ran

Samtidig som den ranstiltalte gutten (16) brøt meldeplikten overfor politiet i Oslo, skal han ha begått fem grove ran og ett ransforsøk - deriblant mot andre barn.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Ingunn Saltbones
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Etter det VG får opplyst, returnerte den 16 år gamle gutten fra en annen del av Norge til Oslo i april etter to års tvangsplassering ved en barnevernsinstitusjon. En drøy måned senere mener politiet at gutten startet sin kriminelle løpebane i hovedstaden:

** Fredag 31. mai: Den 16 år gamle gutten skal ha presset en mann inntil en vegg ved Furuset t-banestasjon og tatt kvelertak på ham. Deretter skal han ha slått fornærmede flere ganger i ansiktet og magen - før han tok to armbånd, ifølge tiltalen.

** Tirsdag 11. juni: Ifølge tiltalen, skal 16-åringen ha tatt en iPhone fra en kvinne i Oslo sentrum.

** Onsdag 19. juni: 16-åringen skal ha tatt en iPhone fra en kvinne i Oslo sentrum, ifølge tiltalen.

** Lørdag 17. august: Den unge gutten skal ha tatt en iPhone fra en kvinne ved Jernbanetorget, ifølge tiltalen.

** Mandag 16. september: 16-åringen skal stoppet en mann og bedt om å få telefonen hans på Furuset. Mannen skal ha løpt fra stedet med gutten i hælene som også slo fornærmede med et belte, ifølge tiltalen. Ransforsøket skal ha vært mislykket.

** Tirsdag 17. september: I forbindelse med pågripelsen av 16-åringen skal gutten ha ropt grove drapstrusler til en politibetjent, ifølge tiltalen. Samme dag skal han også ha drapstruet en politimann i sentralarresten i Oslo i forbindelse med inkvirering og ransaking.

** Den 16 år gamle gutten er også tiltalt for heleri.

** Etter det VG får opplyst, ble 16-åringen underlagt meldeplikt tre ganger i uka i perioden 25. september til 21. oktober - en plikt han ikke fulgte opp tre ganger. I samme periode mener politiet at den unge gutten begikk fire nye og grove ran mot barn i 14-15-årsalderen. Det er tatt ut siktelse for disse forholdene som fortsatt er under etterforskning.

BAKGRUNN: Skandinavia på ranstoppen

Varetektsfengslet

Den 16 år gamle gutten - som er elev ved en videregående skole i Oslo - ble pågrepet av politiet søndag 27. oktober og varetektsfengslet i to uker, til tross for sin unge alder.

Retten mener 16-åringen har skapt angst og utrygghet hos de fornærmede.

Gjentakelsesfare

I samme kjennelse har tingretten lagt avgjørende vekt på den overhengende faren for at 16-åringen begår nye alvorlige rans- og voldshandlinger.

Retten mener samfunnet må beskyttes mot mindreårige som påfører uskyldige borgere fysiske og psykiske skader.

Under fengslingsmøtet opplyste barnevernet at de forberedte en sak om tvangsplassering av 16-åringen ved en institusjon utenfor Oslo, men siden han ikke har samtykket til en slik plassering, må saken behandles i Fylkesnemnda - noe som kan ta flere måneder.

Yngst i fengselet

Etter den første fengslingsperioden begjærte politiet fortsatt fengsling i to uker for 16-åringen. Under rettsmøtet i Oslo tingrett forklarte den unge gutten at han var yngst i fengselet hvor han satt i varetekt, og at han hadde vært vitne til grov vold mellom medfanger og at han ble presset til å bruke narkotika.

LES OGSÅ: Barn tiltalt for ran

Tingretten ga den siktede gutten medhold til løslatelse under tvil - men mot meldeplikt.

Politiet anket avgjørelsen og begjærte oppsettende virkning, og de fikk medhold av Borgarting lagmannsrett som mener omfanget og alvorligheten i de kriminelle handlingene som 16-åringen knyttes til må veie tyngst.

Fulgt opp av barnevernet

Helt siden 16-åringen kom tilbake fra Sørlandet til Oslo i april, har han blitt fulgt opp av barnevernet, og han har siden midten av oktober bodd på en institusjon i hovedstaden.

Gutten har også tidligere vært i jevnlig kontakt med barnevernstjenesten, men han skal ikke være straffedømt tidligere.

Oslo-politiet har ikke anledning til å kommentere saken overfor VG.

Moduskandidat

Etter det VG får opplyst, sto 16-åringen på en liste over politiets moduskandidater inntil han ble pågrepet siste gang. Denne lista har patruljen med seg når de er på jobb i Oslos gater.

MODUSKANDIDATER: Patruljene blir informert om om aktuelle personer å se etter i forbindelse med ran, ifølge Tor Erik Hoøen, leder av politiets ransgruppe. Foto: JARLE BRENNA


Leder Tor Erik Hoøen av Oslo-politiets ransgruppe ved Grønland politistasjon forteller til VG at listen utarbeides av deres analytikere.

- Vi informerer patruljene om aktuelle personer å se etter i forbindelse med ran. Jeg vil ikke si noe om hvem eller hvor mange som står på listen - eller kriteriene for å havne på den, utover at disse personene har hatt noe med ran å gjøre tidligere, sier Hoøen.

Bilde og personalia

Ifølge VGs opplysninger, inneholder listen noen få navn med blant annet bilde og andre personalia.

- Listen oppdateres fra uke til uke. Etter hvert som vi pågriper eller får fengslet personer på listen, er det naturlig at de forsvinner ut, sier Hoøen.

Anket til høyesterett

16-åringens forsvarer, Stine Langlete, ønsker ikke å kommentere enkeltheter i straffesaken av hensyn til klienten som er et barn. Hun opplyser imidlertid at de har anket lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett.

FORSVARER: 16- åringens forsvarer, Stine Langlete, reagerer på at barn settes i varetekt sammen med voksne. Foto: PRIVAT

- Det er en pågående etterforskning i deler av sakskomplekset, og vi opplever at han samarbeider med politiet. Vi har anket avgjørelsen fordi vi mener Høyesterett må prøve spørsmålet om fengsling etter barnekonvensjonen, sier Langlete til VG.

Plasseres med voksne

Forsvareren mener på generelt grunnlag at fengsling av barn med begrunnelse om hensyn til samfunnsvernet er selvmotsigende siden de aktuelle barna plasseres sammen med voksne i norske fengsler.

- De blir da en del av et miljø som de ikke skal være en del av, og det er barnevernets ansvar å finne et alternativ, sier Langlete.

Dreier seg om et barn

Langlete forventer at heller ikke representanter fra påtalemyndigheten kommenterer enkelthetene i saken, all den tid sakskomplekset dreier seg om barn.

- Slik omtale, som ofte blir svært stigmatiserende for den det gjelder, står i strid med grunnleggende prinsipper som følger av Barnekonvensjonen.

Les også

 1. Disse mobilene fant politiet hos heleritiltalt

  På mobilen til den ranssiktede ungdommen fant politiet kontakten «Kjøper».
 2. Slik skal de slå tilbake mot ransbølgen i Oslo

  POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (VG) Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) advarer sterkt mot…
 3. Når tryggheten forsvinner

  Når tryggheten blir borte er det lett å erstatte den med aggresjon.
 4. Barneran: Disse er tiltalt

  Dette er profiler på de 17 ungdommene som blir fremstilt i retten den 6.januar.
 5. Slik havnet våre sønner i barneransgjenger

  De er mødre som elsker sine sønner. Likevel fikk barna dårlige venner og ble dratt med i en ransgjeng.
 6. Randi (90) robbet på åpen gate i Oslo

  JUSTISDEPARTEMENTET (VG) Randi Danielsen er et av ofrene i ransbølgen som skyller inn over hovedstaden.
 7. VG mener: Stopp ransbølgen

  Denne uken ble innledet med nok et ransforsøk i Oslo. Fire menn er pågrepet etter at de prøvde å rane en mann…

Mer om

 1. Ran

Flere artikler

 1. Ransbølgen: Vil ha unge kriminelle ut av fengslene

 2. Slik havnet våre sønner i barneransgjenger

 3. Ingen pågrepet etter voldelige ran av kvinner i Oslo

 4. Tenåringsgutter siktet for å ha ranet prostituerte med våpen

 5. Oslo-ungdommer ranet 14-åringer i Bærum

Fra andre aviser

 1. 17-åring varetektsfengslet etter knivstikking, nekter å forklare seg

  Aftenposten
 2. Mann hadde penisavstøpninger fra unge gutter

  Aftenposten
 3. Seks ran av ungdommer på kort tid vest i Oslo. Stor politijakt, to pågrepet

  Aftenposten
 4. 17-åring med hjemmelaget bombe risikerer inntil 10 års fengsel

  Aftenposten
 5. Politiet ber flere ofre melde seg etter barneran på vestkanten

  Aftenposten
 6. PST vil holde terrorsiktet 17-åring fengslet frem til rettssak i oktober

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder