Mener de blå er på full fart inn i samme fiskefelle

Aspaker: - Er i en tidlig fase i arbeidet

BØR MARKEDSSTYRES: Trygve Hegnar reagerer sterkt på VGs avsløringer om laksekvotene som skulle gå til små aktører, men som endte hos de store. Han mener markedet, ikke fiskerimyndighetene, bør sette prisen på oppdrettskonsesjonene. Her er Hegnar avbildet på kontoret sitt i utgangen av 2012. FOTO: MAGNAR KIRKNES

Hegnar om statens laksepolitikk: - Idiotisk og kunnskapsløs

Finansredaktør og investor Trygve Hegnar ber myndighetene holde seg langt unna prissetting av laksekvoter.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Dette er et mislykket forsøk på å regulere hvem som skal sitte på laksekonsesjonene. Myndighetene kunne ha forutsett at det skulle gå slik. Det er helt idiotisk, og i alle fall kunnskapsløst, mener Trygve Hegnar.

- Statens pris helt fjern fra markedet

VG har i en serie artikler gått opp historien rundt de 65 laksekonsesjonene som staten ga ut i 2009. Disse skulle gå til «mindre aktører i næringen». Gjennomgangen avslører at 20 konsesjoner byttet eier til andre eller større oppdrettsselskaper.

Ifølge Hegnar burde det være åpenbart for alle at en statlig regulert eierskapsbegrensing ikke vil stagge de store aktørenes lyst til å kjøpe mer.

- Det sier seg selv at hvis politikerne setter en pris på en konsesjon de ikke har peiling på, vil den vandre videre når det er fritt å selge den. Statens pris var helt fjern fra markedet, og den bør holde seg unna å sette priser på et slikt gode. Dette er lottoøkonomi.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Kaller konsesjonene «gavepakke»

Hegnar mener det eneste fornuftige måten å omsette oppdrettstillatelser på, er å auksjonere dem bort til markedsverdi.

- Slik kan en unngå at noen kjøper en konsesjon til tre millioner kroner og selger den for 15 millioner kroner dagen etter - noe som er idiotisk politikk, sier han, og legger til:

- Når politikerne forsøker å sette en pris, gir de en gavepakke til aktørene som ikke har tenkt til å fortsette produksjonen. Det er som at noen selger deg en leilighet til en million kroner, når du vet den er verdt tre millioner kroner, eksemplifiserer Hegnar.

Les også: Fiskeoppdretter: - Jeg kjenner selskap som fikk konsesjon, som var dødsdømte

Mener samme feil begås i 2014

Slik Hegnar ser det, er den nye fiskeriministeren Elisabeth Aspaker (H) i full gang med å gjøre samme feiltrinn som forgjengeren Helga Pedersen (Ap)- gamle feil som hun allerede har slaktet.

I løpet av 2014 skal 45 oppdrettstillateser deles ut. 15 av dem skal legges ut i en lukket budrunde, mens de resterende 30 skal selges gjennom staten til en fiksert pris på ti millioner kroner. De sistnevnte «grønne konsesjonene» skal deles ut til aktører som forplikter seg til å redusere risikoen for rømning fra mærene og holde andelen hunnlus nede.

- Nå skal de gjøre den samme feilen igjen, ved at over 30 konsesjoner skal ha en fastsatt sum på ti millioner. Jeg tipper at de er verdt mye mer enn dette. Det er bare å sette seg opp på listen, så kan du selge konsesjonen til John Fredriksen til 15 millioner kroner etterpå, sier Hegnar.

KOMMENTAR: Gladlaksene ler hele veien til banken

- Kunstig og latterlig

- Hvordan burde myndighetene ha gått frem for å slippe til små, lokale oppdrettsaktører?

- Jeg kan ikke tenke meg noen fordeler ved å holde på de små aktørene i lakseoppdrettet. Det er de store som skaper flest arbeidsplasser og selger fisken i utlandet, svarer Hegnar.

Han mener derimot at politikerne kunne ha delt ut et visst antall konsesjoner i nordlige fylker for å sikre aktivitet i disse områdene.

- Men å prøve å holde småskalaproduksjonen i live, blir helt kunstig og latterlig, sier forretningsmannen.

Ikke bekymret

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker deler ikke Trygve Hegnars bekymringer:

- I motsetning til 2009-runden, er de grønne konsesjonene belagt med vilkår som vil følge dem ved eventuelt videresalg. Dette gjør det mindre sannsynlig at det er mulig å hente ut raske gevinster ved videresalg, sier hun.

Aspaker påpeker at det var den forrige regjeringen som innrettet og satte i gang tildelingsrunden med de grønne konsesjonene.

- Fordi prosessen var kommet så langt som den var da vi kom i regjering, valgte vi å videreføre. Fordi tildelingen har et sterkt konkurranseelement er det ikke riktig å endre spillereglene underveis. Det forhindrer ikke at jeg er tydelig på at vi ikke ville innrettet verken 2009-runden eller runden med de grønne konsesjonene slik som forrige regjeringen, sier Fiskeriministeren.

Venstre-politiker krever svar

Pål Farstad (V) i næringskomiteen stiller seg undrende til hvordan Aspaker skal slippe til mindre oppdrettsaktører samtidig som hun stopper billigsalget av konsesjoner.

FEIL MIDDEL, RIKTIG MÅL: Pål Farstad (V) mener fiskerimyndighetens intensjoner om små og lokale lakseoppdrettere er god, men at dagens ordning ikke fører frem til målet. Foto: STORTINGET

I et skriftlig spørsmål oversendt stortingspresidenten krever han svar på følgende:

«Hvordan vil fiskeriministeren ivareta et mangfold av aktører i oppdrettsnæringen samtidig som hun sørger for at praksisen med videresalg av underprisede konsesjoner reduseres?»

- Intensjonen med ordningen er veldig bra og i flesteparten av tilfellene er det fungerer den jo. Likevel mener jeg at salg av 30 prosent er altfor høyt, sier Farstad til VG.

Venstre-politikeren har ikke noe konkret forslag selv på hva som bør endres. Han presiserer at han ønsker å komme i en dialog med Aspaker om dette.

Fiskeriministeren sier til VG at hun kommer til å svare Stortinget.

- Her vil jeg legge til at vi er i en tidlig fase i arbeidet med å utforme objektive tildelingskriterier for å sikre en bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Jeg er opptatt av å unngå at nye konsesjoner skal bli spekulasjonsobjekter, sier Elisabeth Aspaker.

Mer om

  1. Fiskeri

Flere artikler

  1. Fiskeriministeren vil vrake laksetildelingsordningen

  2. Supergevinst: 296 millioner kroner

  3. Pluss content

    Skandaløs lakselotto

  4. Skandaløs lakselotto

  5. Fiskeoppdretter: «Jeg kjenner selskap som fikk konsesjon, som var dødsdømte»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder