«Ole» tok med seg garasjen

20 000 fortsatt uten strøm

Se oversikten over stengte veier

Mer vind og nedbør i kveld

Her forsvinner garasjen til Günter Reinfeld etter å ha blitt
tatt av den kraftige vinden. Kun folkevognen sto igjen da «Ole» hadde forlatt stedet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vinden tok tak i garasjen og dro den med seg rett opp i lufta. Da jeg sjekket folkevognen var den like hel, uten en skramme, sier Reinfeld til Nordlys.

Han filmet selv den dramatiske hendelsen som fant sted ved 13.30-tiden lørdag. Både huset og bygningene rundt er skadet av gjenstandene som fløy rundt i luften etter at ekstremværet «Ole» rammet tettstedet Napp i Lofoten med full styrke.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt redd og nervøs av styrken på uværet, sier Reinfeld.

Mye nedbør

Ved 23-tiden lørdag kveld meldte meteorologisk institutt at det verste uværet var iferd med å legge seg, og at vinden var under kriteriet for hva som regnes som ekstremvær. Vakthavende meteorolog iVed MET i Tromsø, Håvard Thorset, understreker likevel at godværet fortsatt lar vente på seg.

– Akkurat nå er det ganske rolig, men vinden vil øke på utover dagen og kvelden. I tillegg vil det komme store nedbørsmengder i Nord-Norge. Da snakker vi 60-100 millimeter på 24 timer, sier Thorset til VG tidlig søndag ettermiddag.

De største nedbørsmengdene vil komme i de sørlige delene av Nordland.

BILDER:Se VG-lesernes egne bilder av ekstremværet

MET har sendt ut et såkalt OBS-varsel for nebør og NVE har sendt ut flomvarsel for Nordland, Nord-Trøndelag og deler av Sør-Trøndelag. Det meldes også om stor snøskredfare flere steder.

Fortsatt strømløse

Stormens herjinger skaper fortsatt problemer mange steder i landet. Statens Vegvesen melder om en rekke stengte veier, mens rundt 20 000 mennesker fortsatt er uten strøm, viser en oversikt NVE sendte ut søndag formiddag.

I løpet av uværet har omkring 70 000 personer vært uten strøm i kortere eller lengre perioder. I løpet av natten har de fleste kundene i Troms og i øvrige deler av landet fått strømmen tilbake. Om lag 18 000 personer er fremdeles uten strøm i Lofoten.

Ifølge NVE vil enkelte kunder måtte belage seg på å være uten strøm også utover dagen.

– Årsakene til feilene er i hovedsak ising og salt på linjene. Nå som uværet har gitt seg, vil selskapene sette inn alle sine ressurser for å lokalisere feil og starte reparasjonsarbeidet. Imidlertid har uværet ført til svært vanskelige kjøreforhold, med flere stengte veier. Dette gjør reparasjonsarbeidet krevende, heter det i meldingen fra NVE.

En rekke fjelloverganger og veistrekninger i både nord og sør er søndag morgen enten stengt eller åpne kun for kolonnekjøring på grunn av uvær, opplyser Statens Vegvesen.

Se hele oversikten her

FRISKT: Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet "Ole" traff land. Flere skuelystne samlet seg ved moloen i Bodø havn for å kjenne på naturkreftene. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Foto: ,

Tvunget til å forlate hjemmet

Midtre Hålogaland politidistrikt opplyser at det er meldt om skader på en rekke bygninger i distriktet. Verst rammet er Lofoten. Her ble tre familier tvunget til å forlate sine hjem på grunn av materielle skader.

I Gravdal og leknes fikk to personer lettere brannskader etter at gassbeholderne til kokeapparat eksploderte. Utover disse to hendelsene har ikke politiet fått melding om personskader som kan relateres til uværet.

Innbyggerne på øya Givær ble fredag evakuert etterekstremvarselet. Søndag formiddag er de 18 beboerne på vei tilbake til hjemme sine. De første åtte reiste med redningsskøyte i 09-tiden søndag, skriver AvisaNordland.

Ifølge avisen er det ikke store skader etter uværet som rammet store deler av Nord-Norge lørdag. Bodøs varaordfører Allan Ellingsen var med redningsskøyta til Givær søndag morgen.

– Jeg er glad for å se at ting har gått bra, sier Ellingsen.

Han er likevel fornøyd med at kommunen tok sine forholdsregler og tilbød frivillig evakuering av øya.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder