VIKTIG STIKK: Her får en liten jente vaksinen sin hos den norske sykepleieren Sissel Overvoll. Foto:Leger uten Grenser,

– Uforståelig at nordmenn dropper vaksiner

Sykepleier Sissel Overvoll (31): – Noen tillater seg å glemme hvor farlige disse sykdommene egentlig er

Vaksinedebatten raser i Norge. I Sør-Sudan står småbarn timevis i kø for å få det livreddende stikket i armen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Både for meg og Leger uten grenser er det uforståelig at folk frivillig dropper vaksiner. Vi vet at vaksiner redder liv og jeg synes det er synd at noen ikke stoler på sitt helsevesen og velger å så tvil om noe som vi hele tiden ser redder mange liv på verdensbasis hvert år, sier sykepleier i Leger uten grenser, Sissel Overvoll.

1,5 millioner barn dør hvert år av sykdommer som kan forebygges ved hjelp av vaksiner.

LES OGSÅ:To norske foreldre: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre!

Overvoll har arbeidet med blant annet vaksinering av barn i flyktningleiren Batil i Sør Sudan, hvor det bodde 40.000 mennesker. Et svært sårbart samfunn når for eksempel meslinger bryter ut.

I KØ: Barn står i en flyktningeleir i Sør Sudan står i kø for å få Leger uten grensers vaksiner mot meslinger og polio. Foto: Leger uten grenser,

I kø for vaksine

– Vi oppdaget et tilfelle av meslinger og i en slik setting blir det sett på som et utbrudd. På kort tid mobiliserte vi krefter og fikk vaksinert storparten av alle barna i leiren. Målet var å nå alle barna mellom seks måneder og 15 år. Vi hadde flere tilfeller av meslinger, hvor noen overlevde og andre ikke gjorde det, sier Overvoll.

I løpet av noen få dager kom det folk fra alle kanter som sto i kø i mange timer for å få vaksinen.

– Slik unngikk vi et stort meslingeutbrudd. Resultatet av et stort meslingeutbrudd i en slik setting, hvor folk bor så tett, kunne blitt at mange flere barn mistet livet av sykdommen, sier Overvoll.

FIKK HJELP: Faisa Said tok med seg sin to år gamle datter Nana Wii Said Kuku til Leger uten grensers sykehu i Yida for å få hjelp. 2- åringen hadde meslinger og fikk behandling mot den faretruende sykdommen. Foto: Leger uten grenser,

Hun forteller at dødsraten ved et meslingeutbrudd i en flyktningleir kan være opp til 40 prosent. Mange av dem som kommer til leiren har gått i ukevis og månedsvis, noen uten mat og drikke, og mange har opplevd å miste venner eller familiemedlemmer på veien av ulike årsaker.

– Mange er i dårlig forfatning når de kommer til oss. Og grunnleggende helsehjelp er helt nødvendig for at de skal klare seg. Mange er svært syke og underernærte, sier Overvoll.

Stor kontrast

Noen bor noen uker i telt, andre i flere år. Og de må klare seg med kun det nødvendigste.

– Det blir en stor kontrast når noen i Norge velger ikke å vaksinere barna sine. Vi regner med at det å vaksinere barn redder 2,5 millioner barn på årsbasis. Hvis vi tar for oss meslinger, så har vi hatt en periode i Norge nå hvor det har vært få tilfeller av denne sykdommen. Det kan føre til at man ikke blir minnet om hvor alvorlig denne sykdommen egentlig er, sier sykepleieren.

Andre steder opplever hjelpearbeidere at barn dør av denne sykdommen relativt hyppig.

– Vi er kanskje derfor mer oppmerksomheten på hvor viktig det er å bli vaksinert, sier hun.

VG har tidligere skrevet om Tine Jarmila Sir (28) fra Kristiansand som ville beskytte datteren mot vaksiner. Nå ber hun datteren om unnskyldning.

Flere dropper vaksine på Nesodden

Ifølge Amta.no er vaksinedekningen på Nesodden nå nede i 84 prosent, mot 93 prosent ellers i landet. Fire av ti elever på Steinerskolen der mangler vaksine.

I løpet av august og september ble det registrert 12 tilfeller av sykdommen kikhoste i kommunen.

Nesodden har vært rammet av lignende økninger i barnesykdommer før. I 1997 ble det registrert 82 tilfeller av sykdommen i kommunene og de fleste av barna hadde tilknytning til Steinerskolemiljøet

Meslinger som er en av sykdommene i det norske vaksineprogrammet, var en alvorlig sykdom i Norge før vaksineringen ble iverksatt i 1969.

– Det ser ut til at noen tillater seg til å glemme hvor farlige disse sykdommene egentlig er, sier Overvoll.

LIVSVIKTIG: Mens debatten rundt vaksiner raser i Norge har Leger uten grenser nettopp vaksinert nesten 30.000 barn mot meslinger i Sør-Sudan. 150.000 mennesker over hele verden, de fleste barn under fem år, døde av meslinger i 2013. Foto: Leger uten grenser,

Norske helsemyndigheter er ikke i tvil: Alle norske barn som kan vaksineres, bør følge barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det er veldig viktig, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI). Han får støtte av helseminister Bent Høie, som til VG torsdag sier at han stusser over folk som lar være å vaksinere.

– Oppslutningen om vårt vaksinasjonsprogram er generelt god, og det er viktig at den fortsetter å være det. Jeg er bekymret hvis skepsisen til vaksiner er i ferd med å bli sterkere, sier Høie.

Leder i Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Waldum-Grevbo (41), opplever at oppslagene den siste tiden gjør at en del foreldre blir urolige og trenger mer informasjon om vaksiner.

– Risikoen for å bli syk uten vaksine er så mye større enn risikoen for bivirkninger av vaksinen. I miljøer der det er større grupper som ikke er vaksinert, skal det så lite til før det bryter ut en smitte, sier Waldum-Grevbo til VG.

Hun synes det er prisverdig at også helseministeren nå oppfordrer foreldre til å la barna bli en del av vaksineprogrammet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder