ANMELDTE POLITIET FOR STRAFFBAR UFORSTAND: VG møtte Monika Sviglinskajas mor, Kristina, i august og oktober i fjor. Hun har hele tiden hevdet at datteren ble drept og ikke at hun påførte seg selv dødelige skader, slik politiet hevdet etter ni måneders etterforskning i 2012.

ANMELDTE POLITIET FOR STRAFFBAR UFORSTAND: VG møtte Monika Sviglinskajas mor, Kristina, i august og oktober i fjor. Hun har hele tiden hevdet at datteren ble drept og ikke at hun påførte seg selv dødelige skader, slik politiet hevdet etter ni måneders etterforskning i 2012. Foto:Hallgeir Vågenes, VG,

Spesialenheten ferdig med Monika-etterforskningen

Fire politietterforskere har status som mistenkt

Etterforskningen av Hordaland politidistrikts egen
drapsetterforskning i Monika-saken er nå avsluttet. Saken er nå oversendt sjefen for Spesialenheten for politisaker for påtaleavgjørelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette bekrefter etterforskningsleder i saken, advokat Halvor Hjelm-Hansen i Trondheim overfor VG.

– Det har vært en bred og omfattende etterforskning, og vi har nå avgitt vår innstilling, sier Hjelm-Hansen.

Det betyr at han har gitt en anbefaling om hvorvidt saken bør henlegges, om det skal gis bot, eller ende i tiltale og straffesak for den enkelte av de mistenkte.

Fire mistenkte

Tidligere i januar bekreftet han overfor VG at flere politifolk var gitt status som mistenkt i saken. Nå bekrefter han at tallet er fire.

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er etterforskere eller politiets ledere eller politijurister som er gitt mistenktstatus. I utgangspunktet var statusen som mistenkt heller ikke nødvendigvis gitt på grunn av spesialenhetens vurdering av saken, men mer for å avklare den avhørtes rettigheter, blant annet til advokat, pålegg om å snakke sant, og innsyn i dokumenter.

Det var i mai i fjor at advokat Stig Nilsen i Bergen anmeldte Hordaland politidistrikt for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med dødsfallet til den 8 år gamle skolejenta Monika Sviglinskaja på Sotra i november 2011. Saken ble henlagt som antatt selvmord i august året etter, trass i mange tegn på at noen uvedkommende måtte ha vært i leiligheten hvor hun ble funnet angivelig hengt.

Slo alarm

En erfaren politietterforsker kom over saksdokumentene i januar i fjor, og slo alarm om det han mente var slett etterforskning. Han ble avvist av toppledelsen ved politidistriktet, men saken ble gjenopptatt etter at saksdokumentene ble gransket av den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen. Han mente svakhetene var store og åpenbare.

Politidirektoratet er nå i ferd med å iverksette gransking av hvordan denne varsleren ble behandlet internt i Bergens-politiet etter at han slo alarm om saken.

I oktober ble så den tidligere samboer til Monikas mamma, Kristina Sviglinskaja, pågrepet siktet for drapet – etter at nye analyser var gjort av gamle biologiske spor. De viste fire DNA-treff på Monikas kropp. Han sitter fortsatt fengslet, men blånekter for å ha begått drapet.

Kan avgjøres raskt

Advokat Stig Nilsen har også anmeldt politiet til spesialenheten på grunn av manglende dokumenter i saken, et forhold som har vært under etterforskning siden tidlig på høsten i fjor. Denne saken er tatt inn i hovedsaken, sier etterforskningsleder Hjelm-Hansen.

– Prosessen videre nå, er at saken går til påtalemessig vurdering av sjefen for spesialenheten. Generelt sagt vil påtaleavgjørelser i saker hos spesialenheten dreie seg om tiltale, forelegg eller henleggelse, sier han.

Sjefen for påtaleenheten, Jan Egil Presthus, sier at han ennå ikke har mottatt saksdokumentene, men vet at saken blant annet har fått mye omtale i media.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder