Skal ha dopet ned flere ofre

Skal ha lokket med jobbintervjuer

TILTALT: Den tidligere danseren har jobbet med flere kjente TV-programmer, og skal ha beskrevet seg selv som en «multikunstner». Her opptrer han i forbindelse med festivalen Oslo Pride i 2002. Foto:Gøran Bohlin,

TV-danser tiltalt for ni voldtekter:
- En mester i å manipulere

Etter å ha lokket unge, håpefulle kvinner med jobb i underholdningsbransjen, skal den tidligere danseren (37) ha dopet dem ned og voldtatt dem.

 • Siri Eggen
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

«En hyggelig og vellykket danser. En mester i å manipulere.» Slik beskrives den 37 år gamle mannen som denne uken sitter i Oslo tingrett, tiltalt for ni voldtekter i perioden 2002–2013.

Den tidligere danseren har jobbet med flere kjente TV-programmer på NRK og TV 2.

Til flere av de fornærmede skal den 37 år gamle mannen ha beskrevet seg selv som en «multikunstner».

Kvinne forklarte: Måtte roe ned barna sine mens hun ble voldtatt

Med gode kontakter i underholdningsbransjen skal han ha lokket unge kvinner med jobb som dansere eller vertinner. Flere av voldtektene han nå er tiltalt for skal ha funnet sted i forbindelse med et såkalt jobbintervju.

Dopet ned

Noen av kvinnene skal ifølge politiet ha blitt dopet ned. Andre skal ha blitt lokket i en felle. Felles for de fornærmede er at den tidligere danseren, ifølge kvinnenes forklaringer, skal ha endret personlighet og helt uten forvarsel ha voldtatt dem.

Den tidligere danseren er blant annet tiltalt for å ha voldtatt to venninner i slutten av tenårene i 2006.

ÅSTED: Den tidligere danseren er blant annet tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 20-årene på et toalett her på Burger King i Oslo sentrum. Foto:Trond Solberg,

Til politiet har de forklart at de ble invitert hjem til tiltalte på det de trodde var et jobbintervju i forbindelse med en musikkvideo.

Etter å ha dopet venninnene ned skal den tidligere danseren ha voldtatt dem, ifølge tiltalen.

En annen av de fornærmede skal to år i forveien ha blitt lurt inn på toalettet på Burger King, hvor den tidligere danseren ifølge tiltalen voldtok henne.

Også dette skal ha vært i forbindelse med et jobbintervju.

– Mangler empati

– Flere av mine klienter beskriver ham som en mester i å manipulere. Han har invitert til tillit ved å fremstå som hyggelig, blid og hjelpsom, men har brått endret personlighet. Et fellestrekk er at de fornærmede har blitt overrasket over hans mørke side, sier advokat Trine Rjukan.

I RETTEN: Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer fem av de fornærmede kvinnene i rettssaken som startet i Oslo tingrett i går. Foto:Trond Solberg,

Hun representerer fem av de fornærmede kvinnene, deriblant tiltaltes tidligere samboer.

Tiltaltes evne til å lokke til seg unge kvinner var også svært sentral da han i lagmannsretten i fjor ble dømt til tre og et halvt års fengsel for to voldtekter.

Et av fellestrekkene – både da og nå – er at overgrepene skal ha kommet svært brått på de fornærmede.

Han blir i den tidligere dommen beskrevet som en hyggelig og sympatisk mann, som lurte de fornærmede inn i en situasjon hvor han selv hadde full kontroll.

De sakkyndige konkluderte med at tiltalte manglet både empati, ansvarsfølelse og evnen til å føle skyld.

Et av de ni forholdene som den tidligere danseren nå står tiltalt for, skal ha funnet sted da tiltalte ventet på sin forrige dom.

Ny sak på Kanariøyene

Kun dager etter at hovedforhandlingene i tingretten var ferdige i slutten av april i fjor, dro tiltalte til Kanariøyene, hvor han på dette tidspunktet jobbet.

Etter å ha invitert en kvinnelig kollega hjem til leiligheten for å se film, skal han ha tvunget henne til å gi ham oralsex.

Til politiet har kvinnen forklart at hun gråt og at hun ga tydelig uttrykk for at dette var noe hun ikke ønsket. Like etterpå skal tiltalte ha voldtatt henne to ganger.

To dager senere ble han dømt fire års fengsel, men tiltalte anket dommen.

I påvente av at saken skulle opp i lagmannsretten, ble den 37 år gamle mannen anmeldt for nok en voldtekt.

«Din jævel»

Den fornærmede britiske kvinnen forklarte i tingretten i går at hun var på ferie i Norge med sine to barn da hun bodde en natt hos tiltalte.

Hun fikk kontakt med tiltalte via nettsiden Couchsurfing.com, hvor reisende blir tilbudt gratis bosteder i landene de besøker.

Den tidligere danseren skrev at han hadde delt omsorg for et ni år gammelt barn.

Da barna hadde lagt seg, satte kvinnen og 37-åringen seg ned for å prate.

Hun hadde tatt med en vinflaske i gave, som tiltalte gikk på kjøkkenet for å åpne.

– Ganske raskt mistenkte jeg at vinen var blitt tuklet med, for jeg følte meg underlig og rar, sa kvinnen.

Videre forklarte hun at hun ikke klarte å kontrollere stemmen, mistet romfølelsen og hadde en merkelig følelse i benene. Etter hvert skal overgrepet ha funnet sted.

– Jeg tenkte «din jævel» da han gjorde dette mot meg, sa kvinnen.

Sendt til Strasbourg

Da hun dagen etter kontaktet politiet, ble hun vist et bilde av den tidligere danseren. Hun bekreftet at det var ham – og en drøy uke senere ble 37-åringen pågrepet.

Den tidligere danseren nekter straffskyld for alle voldtektene han nå er tiltalt for.

– Enkelte av kvinnene bekrefter han å ha hatt kontakt med, men flere av de fornærmede har han aldri tidligere truffet. Derfor nekter han staffskyld, sier forsvarer Djordje Borojevic til VG.

37-åringen nekter også skyld for de to voldtektene han nå soner en fengselsdom for, dette til tross for at han er dømt i to rettsinstanser.

Han har sendt saken sin til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I tillegg til ni voldtekter, er den 37 år gamle mannen også tiltalt for grov fysisk mishandling av en tidligere samboer, samt brudd på våpenloven, tyveri og narkoforbrytelser. Han erkjenner kun straffskyld for oppbevaring av to mindre mengder cannabis.

De fornærmede

Våren 2002:

Tiltalte skal ha slåss med den fornærmede kvinnen i flere minutter, før han skal ha dratt av henne buksene og dyttet henne ned på en seng i en leilighet i Oslo. Han skal deretter ha holdt henne fast mens han voldtok henne, ifølge tiltalen.

Mai 2004:

En kvinne i 20-årene møtte tiltalte for første gang i Oslo sentrum forbindelse med et jobbintervju. Under intervjuet skal han ha lurt henne inn på toalettet på Burger King, hvor han ifølge tiltalen voldtok henne.

Sommeren 2006:

To venninner i slutten av tenårene skal ha blitt invitert hjem til tiltalte i forbindelse med et jobbintervju. De skal ha holdt kontakt via sosiale medier etter å ha møttes på en badeplass i Oslo-området. I leiligheten skal han ifølge tiltalen ha dopet ned venninnene før han voldtok dem.

September 2006:

I sin egen leilighet skal tiltalte ha dratt av kvinnen klærne og lagt henne på ryggen, før han ifølge tiltalen voldtok henne med en gjenstand. Kvinnen, som ikke skal ha kjent tiltalte, klarte etter hvert å komme seg løs.

Januar 2009:

En kvinne i 20-årene overnattet på tiltaltes sofa etter en sosial sammenkomst da den tidligere danseren plutselig skal ha lagt seg oppå henne. Han skal ha presset henne ned, før han ifølge tiltalen voldtok henne.

Februar–oktober 2009:

Ved en rekke anledninger skal tiltalte ha voldtatt sin daværende samboer, blant annet i leiligheten. Ifølge tiltalen skal dette ha skjedd når kvinnen i 20-årene sov – eller ved at han holdt henne fast med makt.

April 2013:

En kvinnelig kollega skulle se film i den tidligere danserens leilighet på Kanariøyene, da hun ifølge tiltalen skal ha blitt voldtatt to ganger.

Mai 2013:

En britisk kvinne som bodde en natt hos tiltalte med sine to barn, skal ifølge tiltalen ha blitt voldtatt på sofaen etter å ha blitt dopet ned. Kvinnen var på ferie i Norge, og fikk kontakt med tiltalte via nettsiden Couchsurfing.com.

(…)

September 2008:

I Borgarting lagmannsrett ble tiltalte i fjor dømt for å ha voldtatt en kvinne i 20-årene. Tiltalte lokket kvinnen med at han skulle hjelpe henne med å finne en jobb. I forbindelse med en massasje presset han ifølge dommen henne ned i madrassen og voldtok henne.

August 2009:

I Borgarting lagmannsrett ble tiltalte i fjor dømt for å ha voldtatt en kvinne i 20-årene på et utested i Oslo sentrum. De to kjente ikke hverandre fra før, men møttes i forbindelse med et show som tiltalte var ansvarlig for denne kvelden.

Les også

 1. TV-danser tiltalt for ni voldtekter – nekter for alt

  OSLO TINGHUS (VG) Den 37 år gamle mannen nekter for å ha begått de ni voldtektene han er tiltalt for.
 2. TV-danser (37) tiltalt for ni voldtekter: Følte seg avvist da hun ringte nødnummeret for å anmelde voldtekt

  OSLO TINGHUS (VG) Den britiske kvinnen forklarer at hun ble bryskt avvist da hun forsøkte å anmelde voldtekten…
 3. TV-danser (37) tiltalt for ni voldtekter: Kvinne forklarte at hun måtte roe ned barna sine mens hun ble voldtatt av TV-danseren

  OSLO TINGHUS (VG) Den britiske kvinnen ferierte i Norge med sine to barn, og «sofasurfet» hos gjestfrie nordmenn.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. TV-danser dømt til 15 års forvaring

 2. Forlot rettssalen i tårer under TV-danserens forklaring

 3. TV-danser voldtektsdømt: Slik lurte han kvinnene

 4. TV-danseren hevder han takket nei til seksuelle tilnærmelser

 5. Hun ble lokket i TV-danserens voldtektsfelle: – Nå er han endelig stoppet

 6. Juryen har kjent TV-danser Julio Kopseng skyldig

Fra andre aviser

 1. Julio Kopseng dømmes til forvaring i 15 år

  Aftenposten
 2. TV-danser (37) tiltalt for ni voldtekter - skal ha dopet ned, truet og brukt vold mot flere av ofrene

  Aftenposten
 3. Voldtektstiltalt TV-danser hevder britisk tobarnsmor ble fornærmet da han avviste henne

  Aftenposten
 4. Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere kulturprofil

  Aftenposten
 5. Ni års fengsel for dobbeltvoldtekt

  Aftenposten
 6. Ni års fengsel for dobbeltvoldtekt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder