SENTRAL: I den kriminelle underverdenen går Imran Saber (35) under kallenavnet «Onkel Skrue». Foto: VG

I åtte år har politiet etterforsket Toska-vennen «Onkel Skrue»

Ennå er det ikke tatt ut tiltale

(VG) Siden 2005 har politiet gransket økonomien til Toska-vennen Imran Saber (35) og hans nærmeste familie - men fortsatt er ikke saken avgjort.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fire leiligheter, smykker og kontanter. I løpet av årene har politiet sikret seg pant for nærmere 12,7 millioner kroner i eiendeler som tilhører de tre familiemedlemmene.

Saber er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Nøkternt forbruk

Heftelsene er bundet opp inntil den grove helerisaken er avsluttet - noe blant andre Imran Sabers mor (60) fortviler over. Hun er siktet for heleri av 4,5 millioner kroner. Hun nekter straffeskyld og hevder verdiene stammer fra hardt arbeid gjennom hele livet, sparing, salg av boliger, og et nøkternt forbruk.

- Jeg har stått på og slitt for barna mine og meg selv, og jeg føler at jeg har blitt dratt inn i noe jeg ikke har gjort. Det har vært en enorm belastning. Jeg er ikke et menneske som fortjener dette, og jeg kommer meg ikke videre med nye investeringer før saken er avgjort og heftelsene opphevet, sier 60-åringen til VG.

Helerisaken ble rullet opp etter at politiet først gransket Imran Sabers økonomi i et forsøk på å dokumentere at millionverdiene hans stammer fra kriminell virksomhet. Siktelsen mot norskpakistanerens nære slektninger kom først etter denne granskingen.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Ole Petter Drevland forsvarer Imran Sabers mor. Han er svært krtisk til politiets håndtering av saken. Foto: VG

- Jeg er svært kritisk til politiets håndtering av saken. Den lange saksbehandlingen oppleves som invalidiserende for min klient. Livet hennes er blitt satt på hold i snart ni år, sier morens forsvarer Ole Petter Drevland.

Han har sendt minst syv skriftlige purringer om fremdriften i helerisaken - men først sist uke ble innstillingen til tiltale oversendt Oslo statsadvokatembete fra politiet, får VG opplyst. Men dette betyr ikke nødvendigvis at det blir tatt ut tiltale.

Ingen kommentar

- Den lange saksbehandlingstiden er et klart overtramp av hennes grunnleggende rettigheter nedfelt i den europeiske menneskerettighetskonvensjon som er en del av norsk lov, sier Drevland.

Saken fortsetter under bildet.

SLUTTER: Statsadvokat Svein Holden står oppført som saksbehandler, men han vil trolig ikke føre den i retten siden han skal slutte i embetet. Foto: VG

Statsadvokat Svein Holden står oppført som saksbehandler, men han vil trolig ikke føre den i retten siden han skal slutte i embetet.

- Det er uheldig at etterforskningen tar så lang tid, men ellers vil jeg ikke kommentere saken, sier Holden.

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer Imran Sabers bror.

- Det fremstår som uforståelig at det er brukt så lang tid og det har medført en stor belastning for klienten å vente på avklaring. Han har fullført utdannelse, begynt yrkeskarriere og stiftet familie i perioden. Han har ikke noe med noen kriminelle miljøer å gjøre og har ikke hatt det siden 90-tallet, sier Lind Iversen.

Beklagelig

Imran Saber ønsker ikke selv å kommentere saken.

- Det er dypt beklagelig at det har tatt så lang tid. Jeg forventer at han blir tilgodesett på grunn av den lange saksbehandlingstiden, sier Sabers forsvarer Øystein Storrvik.

Politiadvokat Asmund Riegels i Oslo politidistrikt har forståelse for at de siktede mener etterforskningen har tatt lang tid.

- Det er ikke unaturlig at det har tatt så lang tid, på grunn av omfanget. Det er en stor sak med omfattende etterforskningsmateriale og den har krevd mye ressurser, sier Riegels.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder