VARSLET VIDERE: Da byrådsleder i Bergen Monica Mæland fikk vite om den mulige korrupsjonen, ga hun politiet navnet på varsleren. Foto: NTB/Scanpix

Byrådslederen fikk tips om mulig korrupsjon i Bergen: - Fikk ingen navn og ga i stedet politiet navnet på varsleren

Slik forklarer kommunen at de ikke hadde navnet på den siktede Høyre-politikeren

BERGEN/OSLO (VG) Da byrådsleder Monica Mæland (H) og kommunaldirektør Robert Rastad ble tipset om mulig korrupsjon, gjorde de angivelig ingen videre undersøkelser. I stedet ga de politiet navnet på sin kilde.

Det har skapt reaksjoner at både politiet og Bergen Tingrett tilsynelatende har hemmeligholdt detaljene i saken der Høyre-politiker Jan Sverre Stray er blitt siktet for korrupsjon.

Som VG har skrevet ble fengslingsmøtet holdt for lukkede dører, og informasjon om fengslingen ble fjernet fra tingrettens berammingsliste.

Samtidig har byrådsleder Monica Mæland, som er høyaktuell som ny statsråd i Erna Solbergs regjering, hevdet at hun ikke vet navnet på siktede eller hvilket parti vedkommende tilhører.

- Jeg er ikke informert av politiet om hvem som er arrestert, vi har bedt om å få informasjon, men så langt ikke fått det. Da kan jeg ikke kommentere rykter som går. Jeg må forholde meg til sikker og korrekt informasjon, skriver Mæland i en sms til VG.

Satt i samme rom

Det var Mæland og kommunaldirektør Robert Rastad som fikk et tips om den mulige korrupsjonen, og basert på det de fikk fortalt, forsto de at deres kilde kunne vite flere detaljer.

SAMME INFORMASJON: Kommunaldirektør Robert Rastad mottok den samme informasjonen som byrådslederen, og mente at politiet skulle ta saken videre direkte med kilden. Foto: TOR ERIK MATHIESEN

Men i stedet for å følge saken videre opp direkte med kilden, ringte de politiet og ga dem vedkommendes navn. Slik forklarer Robert Rastad hendelsesforløpet:

- Jeg og byrådslederen var i samme rom da vi fikk høre om dette, så jeg antar at vi mottok den samme informasjonen. Vi fikk fortalt en historie som innebar at en politiker hadde mottatt penger i en sak knyttet til en utbygging. Men vi fikk ingen navn, og vi fikk heller ikke vite hvilken konkret utbygging det var eller hvilke selskap det gjaldt, sier Rastad.

- Men undersøkte dere dette nærmere for å få klarhet i det?

- Nei, vi valgte da å gå til politiet med saken.

- Men hvordan kunne politiet etterforske videre dersom informasjonen dere ga fra dere var så vag?

- Vi kunne konkludere med at det var en annen person som visste mer, og det navnet ga vi videre til politiet.

- Er den personen du nevner den siktede?

- Nei. Det vil si: Det er ikke navnet som har kommet fram i media som den siktede.

- Snakker du da om vedkommende som først kom til dere med informasjonen, altså varsleren?

- Ja, det er korrekt oppfattet.

- Så dere får en kilde som varsler dere om en mulig korrupsjonssak, uten å gi konkrete detaljer. Dere konkluderer at vedkommende har mer informasjon, og gir politiet navnet på deres kilde?

- Ja, slik var det. Vi mente informasjonen kunne tyde på et lovbrudd, og satte politiet i kontakt med en som kanskje kunne gi mer informasjon.

- Hvordan reagerte deres kilde på at dere ga navnet videre til politiet da?

- Det vet jeg ikke.

Viser til ordføreren

Monica Mæland skriver til VG i en sms at vedkommende hun og Rastad snakket med heller ikke visste navnet på den aktuelle politikeren. Ut over det vil hun ikke svare VG om saken, og viser til ordfører Trude Drevland (H) i Bergen.

Drevland sier hun har bedt om informasjonen fra politiet, men ikke har fått den.

- Jeg har forsøkt å få ut navnet på den siktede både fra politiet og forsvarer, men det har jeg altså ikke fått. Som ordfører i Bergen kan jeg ikke forvente å måtte forholde meg til gjetning i pressen, sier Drevland til VG.

Første gang hun hørte om det som da var en mulig korrupsjonssak i kommunen, var for tre uker siden.

- Fra byrådslederens kontor ble det gitt beskjed om at de var blitt gjort kjent med et rykte om at det var penger som hadde byttet hender og at det var en politiker involvert. Jeg fikk ikke noe mer informasjon om saken før den dukket opp i pressen på lørdag, sier Drevland.

Skal ha møte mandag

Ordføreren ba da umiddelbart om å få et møte med politiet. Møtet skal etter planen finne sted klokken 10 mandag.

- Jeg vet ikke hva jeg får vite da. Jeg synes det er fryktelig trist at vi i Bergen kommune skal være forbundet med korrupsjon. Og jeg tenker først og fremst på menneskene, mine 67 kolleger i bystyret, som føler seg mistenkeliggjort, sier Drevland.

- Men navnet til Jan Sverre Stray er kjent i mediene nå?

- Jeg må forholde meg til at hverken politiet eller forsvareren har ønsket å gi meg navnet på den siktede. Forhåpentligvis får jeg mer informasjon på møtet mandag, og det er det jeg må forholde meg til, sier Drevland.

- Er det uheldig at saken ble kjent i pressen før du ble informert om saken?

- Jeg skulle veldig gjerne hatt mer informasjon direkte til meg. Men jeg forstår at politiet har hatt en jobb å gjøre, og de har gjort en god jobb, men jeg skulle gjerne hatt mer informasjon, sier Drevland.

Hun ønsker ikke å gi noen kommentarer angående korrupsjonssiktede Stray.

- Det blir for meg hypotetisk å svare på spørsmål om ham så lenge jeg må forholde meg til gjetninger i pressen, sier Drevland.

Erna Solberg: Godt håndtert

Partileder i Høyre, Erna Solberg, svarer VG slik på spørsmål om hvordan hun fikk vite om saken:

- Jeg ble kjent med at det var en mulig korrupsjonssak torsdag i forrige uke, men jeg har ikke snakket med Monica Mæland om denne saken. Saken virker godt håndtert av ledelsen i Bergen kommune. Korrupsjon er alvorlig, men nå er dette en politisak og det er politiet som nå må finne ut om det har foregått korrupsjon, skriver Solberg i en epost til VG.

- Monica Mæland gjorde det eneste riktige når hun gikk til politiet med korrupsjonsryktene hun ble gjort oppmerksom på, fortsetter hun.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder