STOPPET FLY: Her har politiet rykket ut til Air Baltics avgang fra Oslo lufthavn Gardermoen til Kreta etter tips om mulig promille. Fire besetningsmedlemmer ble pågrepet etter å ha blåst rødt. Foto:Privat,

Air Baltic-styrmann hadde 1,35 i promille

To av crewmedlemmene var sterkt beruset lørdag morgen, viser de endelige prøveresultatene fra Folkehelseinstituttet.

Ingrid Tinmannsvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Styrmannen hadde promille på 1,35 og kapteinen på 0,54. De to flyvertinnene hadde promille på 0,91 og 0,55, sier Camilla Ek Sørensen, politiadvokat i Romerike politidistrikt, til VG.

Tirsdag formiddag kom de endelige blodprøveresultatene fra Folkehelseinstituttet. Verdiene vil være med å avgjøre straffeutmålingen for de fire Air Baltic-ansatte.

Les også:Fire i besetningen tatt med promille

– Dette er en besetning hvor fire av fem var sterkt og mindre sterkt beruset. Det er klart at det er alvorlig. Besetningen skulle ut på en relativt lang reise. Det utgjør et stort skadepotensiale, sier hun.

Femtemann i besetningen blåste ikke rødt. Det er usikkert om personen deltok i festen, ifølge Ek Sørensen.

Erkjenner straffskyld

Grytidlig lørdag morgen rykket politiet ut til Gardermoen etter mistanke om promille. Kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste på rødt under kontrollen, og den planlagte Kreta-flygningen ble dermed stoppet.

Blodprøvene ble tatt like etter besetningen hadde blåst rødt. På de første alkometertestene blåste styrmannen 1,44 i promille. Kapteinen hadde da 0,68 i promille, og de to flyvertinnene hadde 1,04 og 0,84.

Det er blodprøvene som blir brukt som det viktigste beviset mot Air Baltic-besetningen.

De fire latviske statsborgerne har alle erkjent staffskyld i avhør. Mandag ble kapteinen og styrmannen varetektsfengslet i to uker, og flyvertinnene varetektsfengslet i én uke.

Les også:Ingen faste promillekontroller ved norske flyplasser

Fortsetter etteforskningen

Ek Sørensen opplyser at politiet fortsatt etterforsker saken.

– Vi mangler å avhøre ulike vitner, blant dem personen som meldte fra til politiet. Vi har heller ikke fått klarhet i hendelsesforløpet, sier hun.

VG skrev i går om besetningens sprikende forklaringer om festen kvelden før de skulle fly norske charterturister til Kreta.

– De erkjenner å ha drukket sammen fra ettermiddagen og utover kvelden, men utover det har de veldig sprikende forklaringer, sa politiadvokat Kari Karlsen Aas til VG i går.

Ifølge Ek Sørensen forklarer de seg ulikt om hvor tett opp mot flyvningen de drakk og hvordan festet gikk for seg.

Politiet vil nå avslutte etterforskningen så snart som mulig for å få til en tilståelsessak på mandag.

Kontrollerer sjelden

VG skrev i dag at politiet ikke har faste promillekontroller ved norske flyplasser.

En ringerunde VG har tatt til de største norske flyplassene avdekker at det primært er tips som gjør at politiet gjennomfører promillekontroller av flypersonell.

I 2012 kom hjemmelen i luftfartsloven som gjør at politiet kan ta stikkprøver uten at det foreligger mistanke om lovbrudd.

– Siden hjemmelen kom har vi gjort promillekontroller primært etter tips fra publikum eller når ansatte ved lufthavnen har hatt mistanke. Det er kun utført sporadiske tilfeldige kontroller, sier Lien.

– Hvor ofte?

– Vi har utført noen få kontroller, men jeg har ikke antall, sier han.

Vurderer videre samarbeid

Det var Star Tour som leide inn det latviske flyselskapet Air Baltic for å fly norske charterturister fra Oslo til Kreta.

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren opplyser til VG at Star Tour nå er i dialog med Air Baltic for å diskutere framtidig samarbeid.

Selv sier Air Baltic at de skal ta grep om sikkerheten. Lørdag ettermiddag var VG i kontakt med Air Baltic, som opplyste at de så meget alvorlig på saken – og at de fire involverte fra besetningen var suspendert.

– Sikkerhet er vår høyeste prioritet og vi er i ferd med å gjennomføre grundige undersøkelser av situasjonen. Air Baltic har flere kontrollmekanismer for å sikre sikkerheten til alle våre opererte flygninger, skriver talsmann Janis Vanags i en e-post.

VG kommer tilbake med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder