FORRIGE BESØK: Dalai Lama da han var på Norgesbesøk i 1989 for å motta Nobels fredspris. Foto: BJØRN THUNÆS

SV vil ha Dalai Lama-svar

SV-leder Audun Lysbakken forlanger svar på hvorfor Dalai Lama ikke får møte Stortingets presidentskap når han kommer til Oslo i mai.

Publisert:

Torsdag ba Lysbakken stortingspresident Olemic Thommesen om en begrunnelse for beslutningen om at han ikke vil møte tibetanernes åndelige leder.

Også Kristelig Folkeparti, Venstre og De Grønne er kritiske til måten presidentskapet har håndtert Dalai Lamas besøk på, skriver NRK.

Dalai Lama skal være i Norge i begynnelsen av mai for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris.

Ikke konsultert

Thommesen, som tidligere har vært leder av Tibetkomiteen, sa til NRK onsdag at det ut fra en helhetsvurdering ikke er i Norges interesse at han som stortingspresident og landets høyest rangerte politiker møter Dalai Lama nå.

Lysbakken er kritisk til at partiene som ikke er representert i presidentskapet, ikke har fått si sin mening i saken. Det er heller ikke tatt noen initiativ til å konsultere de parlamentariske lederne i saken, påpeker han.

Knefall

Til NRK bekrefter Thommesen at det er forholdet til Kina som er årsaken til at han ikke vil møte Dalai Lama nå.

Opposisjonen mener dette er å gjøre knefall for Kina.

- Å møte Dalai Lama er ingen fornærmelse mot Kina. Å bøye seg for det, er å gi etter for press på en måte vi ikke kan være bekjent av, mener Lysbakken. Også KrF og De Grønne advarer mot å la Kina styre hvilken dialog Norge skal ha med andre nasjoner.

Må ta bakdøra

Presidentskapet mener også det er best at Dalai Lama ikke bruker hovedinngangen når han kommer til Stortinget, dit han er invitert for å møte Stortingets Tibet-komité.

I februar fikk han også møte USAs president Barack Obama trass i protester fra Kina.

Da Dalai Lama besøkte Norge i 2005, fikk han blant annet møte daværende stortingspresident Jørgen Kosmo og statsminister Kjell Magne Bondevik.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder