AVGIFTSFRI: Avgiften for båtmotorer faller vekk, det vil koste staten 90 millioner i tapte inntekter. Foto: NTB SCANPIX

AVGIFTSFRI: Avgiften for båtmotorer faller vekk, det vil koste staten 90 millioner i tapte inntekter. Foto: NTB SCANPIX

Regjeringen fjerner avgift på båtmotorer

Regjeringen fjerner avgiften på båtmotorer for fritidsbåter. Målet er å få flere til å investere i drivstoffgjerrige nye motorer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Avgiften gjelder motorer til fritidsbåter med minst 9 hestekrefter (hk). Den har i 2014 ligget på 161,50 kroner per hk. I revidert nasjonalbudsjett går regjeringen inn for å fjerne avgiften fra 1. juli i år.

- Jeg tror det vil være kjærkomment for båteierne å få et bortfall av denne avgiften ved oppstarten av båtsesongen, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB.

Vil unngå klagesaker

Grepet vil bety om lag 90 millioner kroner i tapte inntekter for staten i løpet av året, ifølge Finansdepartementets tall. Men avgiften har også bydd på mange klagesaker og mye hodebry for det som for statens del er «en relativt liten inntekt», ifølge Jensen.

- Vi vil rydde opp i unødvendige og kompliserte avgifter som det er vanskelig å kreve inn, sier hun.

Samtidig håper hun at tiltaket vil få flere til å investere i nye båtmotorer som bruker mindre drivstoff, og som dermed forurenser mindre. I desember i fjor satte regjeringen høyere avgift på «avgiftsfri diesel». Båtfolket reagerte sterkt og sa at det var et politisk løftebrudd som både rammer båtfolket og båtbransjen.

Et mer miljøvennlig alternativ båtfolk kan ta i bruk er en gassdreven påhengsmotor som ble vist fram på båtmessen i Göteborg.

Ikke bekymret for kjøp av store motorer

Forhandlere som har motorer på lager, vil få refundert avgiften de allerede har betalt.

Formålet med avgiften har vært å få folk til å velge vekk store motorer som gir mye støy og stor fart. Men Jensen er ikke bekymret for at folk nå skal begynne å kjøpe unødvendig store motorer.

- Jeg er ikke så opptatt av å regulere folk i detalj, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder