85-åring møter storflommen med kaffe og kaker

NYBERGSUND (VG) Selv om jaktutstyret til 85-årige Odd Gunnar Smette flyter rundt i den breddfulle kjelleren, inviterer han naboene på kaffe og syv sorter kaker.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I det lille tettstedet Nybergsund, noen kilometer utenfor Trysil sentrum, har store deler av nabolaget fått kjenne storflommen på kroppen. Problemene som hundreårsflommen skaper tar innbyggerne stort sett med sindig ro.

- Jeg kan flytte inn til naboene hvis det blir riktig ille, men jeg håper vannet stanser før den tid, sier Odd Gunnar mens han byr VG inn til kaffeslabberas.

SE BILDENE: FOTBALLBANEN STÅR UNDER VANN

Og nå kan ting tyde på at Odd Gunnar har hell i uhellet. Mandag ettermiddag opplyser i Norges Vassdrags- og energidirektorat til VG at flomtoppen har nådd Trysilelva.

- På de siste målingene kan det se ut som at vannføringen har gått litt tilbake, forklarer vakthavende hydrolog Thomas Væringstad.

- Uhyggelig

De siste dagene har naboene til Odd Gunnar vært innom for å rydde unna det viktigste i kjelleren. Men natt til søndag kom det mye mer vann enn ventet, og nå flyter kopper og kar på overflaten av det brune vannet.

- Det er uhyggelig å se alle tingene bli ødelagt. Men naboene har hjulpet meg masse de siste dagene, sier 85-åringen.

VGTV: SE FLOMMEN FRA HELIKOPTER

Blant dem som gir Odd Gunnar en hjelpende hånd, er nabo Jørn Heggbrenna (45). For ham ble turen ned i kjelleren en oppkvikkende opplevelse - han tar seg likegodt en dukkert i det brune vannet.

TO GODE NABOER: Odd Gunnar Smette (85) i Nybergsund byr nabo Jørn Heggbranna (45) på kaffe og kaker etter å ha fått hjelp til å fjerne ting fra kjelleren. Sistnevnte har vrengt av seg våte klær etter å ha vasset rundt i kjelleren. Foto: Kyrre Lien

- Beklager at jeg ikke har satt på varmen, klukkler Odd Gunnar mens han gløtter på den klissvåte naboen sin.

Står sammen

Innbyggerne i Nybergsund har stått sammen for å gjøre storflommen i Trysilelva minst mulig ubehagelig. En traktor og en robåt kjører i skytteltrafikk over det lille tjernet som plutselig har oppstått på tunet.

Likevel har noen måttet gi opp. Vannstanden har simpelthen blitt for høy og flere som bor langs elva har fått førsteetasjen oversvømt.

- Jeg føler meg veldig knyttet til stedet, selv om jeg ikke er født her, sier Odd Gunnar.

VÅTT: Linnea Jonsson (25) (foran) og Jørn Heggbranna (45) i kjelleren til nabo Odd Gunnar Smette (85) i Nybergsund. Foto: Kyrre Lien

Han er opprinnelig fra Finnmark, men flyttet til Trysil til 1958. Siden har han holdt til i det lille hvite huset. Han har sett storflom fire ganger før og kjelleren har vært oversvømt to ganger.

- Det viktigste er at flommen ikke tar krokusblomstene mine.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder