TAKKER VG: Secan Leylek har vært med å arrangere markeringen utenfor VG-bygget. Det tyrkiske miljøet ønsket å takke for at VG Nett har vært med på å synliggjøre demonstrasjonene i Tyrkia de siste dagene til tross for manglende dekning i hjemlandets egne medier. Foto: Mattis Sandblad
TAKKER VG: Secan Leylek har vært med å arrangere markeringen utenfor VG-bygget. Det tyrkiske miljøet ønsket å takke for at VG Nett har vært med på å synliggjøre demonstrasjonene i Tyrkia de siste dagene til tross for manglende dekning i hjemlandets egne medier. Foto: Mattis Sandblad

Tyrkere takket VG for livebilder fra hjemlandet

INNENRIKS

Et femtitalls tyrkere møtte opp utenfor VG-bygget med blomster i takknemlighet for at VG har synliggjort situasjonen i Tyrkia.

  • Oda Marie Midbøe
Publisert: Oppdatert: 04.06.13 21:56

- Det som skjer i Tyrkia er veldig stort. Det at VG har tatt saken alvorlig og fulgt den tett med direktebilder fra protestene i Istanbul, har hatt stor betydning for tyrkere utenfor Norges grenser, sier Mertefe Bartinlioglu.

Han er bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, og markeringens offisielle talsmann.

VGTV: Se direktebilder fra Tyrkia her

- Får takkesms-er

Med tyrkiske søtsaker og blomster hadde et femtitalls tyrkere som er bosatt i Norge tatt turen for å støtte protestene mot de tyriske myndighetene som startet fredag. De ønsket også å vise sin takknemlighet ovenfor VG som de mener har tatt situasjonen i hjemlandet på alvor.

- Jeg er stolt over at VG har vært en viktig kanal for informasjon siden demonstrasjonene startet. Ikke bare for oss her i Norge, men også for det tyrkiske folk, sier 20-år gamle Gulsum Karabulut.

Høyre-politiker Bartinlioglu forteller at han daglig får tekstmeldinger fra bekjente i Tyrkia som henter informasjon om protestene i hjemlandet gjennom VGTVs direktebilder.

- De skriver tekstmeldinger til meg og takker VG for at de får tilgang på informasjon. Det er i stor grad herifra og ikke i tyrkiske medier at de kan følge utviklingen i sitt eget hjemland, utdyper han.

Trend på sosiale medier

Det er gjennom sosiale medier at mange tyrkere har funnet frem til VG. Det fikk VGTV-sjef Ola Stenberg erfare da det ble besluttet å sende direktebilder fra protestene i Istanbul på fredag.

- Vi har aldri hatt så stor trafikk fra utlandet før. Plutselig eksploderte det, og på twitter ble det skrevet fem meldinger i sekundet som nevnte VGTV og Norge, forteller han.

Den første direktesendingen fra opptøyene i Tyrkia har nå over 900.000 seere.

- Strekker seg over landegrenser

Tyrkia er det landet i verden hvor flest journalister sitter fengslet, foran land som Kina og Iran, ifølge interessegruppen Commitee to Protect Journalists. Tidligere i år ba generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, Tyrkia om å styrke ytringsfriheten.

Stenberg tror VGTV har blitt en viktig kanal for tyrkere, ettersom få tyrkiske medier våger å omtale saken.

- Det er veldig hyggelig at tyrkere ønsker å takke oss for at vi har dekket saken i et bredt omfang. Samtidig er det trist at det er VGTV som må gi nyheter til tyrkerne. Likevel viser det at nettet strekker seg utover landegrenser og kan bidra med informasjon der ytringsfriheten ikke står sterkt, sier han.

Verste sammenstøtene på flere år

Demonstrasjonen i Tyrkia som begynte for fem dager siden, startet som en protest mot at myndighetene hadde gitt tillatelse til å bygge et stort shoppingsenter i den siste grønne lungen i et kommersialiserte området i Istanbul.

Politiet i den tyrkiske hovedstaden Ankara tok fredag i bruk tåregass mot demonstranter som prøvde å nå fram til regjeringspartiet AKPs hovedkontor.

Det er gjort 939 pågripelser etter over 90 demonstrasjoner over hele Tyrkia, ifølge regjeringen. Urolighetene er de mest omfattende i landet på flere år.

Tyrkias visestatsminister Bulent Arinc sier tirsdag at han ønsker å møte arrangørene bak protestene i Istanbul. Arinc skal også ha uttalt at han ber om unnskyldning til de demonstrantene som ble skadet i sammenstøt med politiet.

Samme dag varslet det tyrkiske fagforbundet KESK at omlag 240.000 tyrkere vil streike mot «statlig terror». Da vil både offentlige kontorer, universiteter og skoler trolig bli stengt.

Her kan du lese mer om