BLÅMANDAG: Troen på Erna Solberg og borgerlig triumf er skyhøy blant Høyre-velgerne. Skal Jens Stoltenberg beholde makten begynner tiden å bli knapp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

BLÅMANDAG: Troen på Erna Solberg og borgerlig triumf er skyhøy blant Høyre-velgerne. Skal Jens Stoltenberg beholde makten begynner tiden å bli knapp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ap-velgere gir opp Jens

Dødt løp mellom sentrum-Høyre og Høyre-Frp

Tre måneder før valget har hver fjerde Ap-velger mistet troen på at Jens Stoltenberg kan holde på regjeringsmakten.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I en måling utført av InFact for VG, sier 25 prosent av Aps egne velgere at de tror at de borgerlige partiene vinner valget.

- Vi ligger ikke der hverken vi eller våre velgere ønsker, og det gjenspeiles nok også i denne målingen, sier partisekretær i Ap, Raymond Johansen til VG.

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier han tror det reelle tallet på tvilere er enda høyere.

Ønsketenking

- Man må være veldig sterk i troen dersom man ikke tar inn over seg hvor landet ligger. Disse velgerne stikker ikke hodet i sanden. Jeg tror tallet på Ap-velgere som tror på borgerlig regjering ville vært enda større dersom alle faktisk hadde svart hva de faktisk tror, og ikke hva de håper, sier Todal Jensen til VG.

Kun 56 prosent av Ap-velgerne har fortsatt tro på rødgrønn seier. Blant Høyre-velgerne er derimot troen på borgerlig triumf skyhøy: 85 prosent tror valget vinnes, fulgt av 78 prosent blant Frp-velgerne.

Blå alternativ

På spørsmål om hvilket regjeringsalternativ velgerne helst vil ha, er det blant de borgerlige velgerne nærmest dødt løp mellom to alternativer:

** 28,7 prosent av velgerne som stemmer på et borgerlig parti sier at de helst vil ha Høyre-Venstre-KrF-regjering.

** 28 prosent av de borgerlige velgerne sier at de helst vil ha Høyre-Frp-regjering.

18,6 prosent vil helst ha Høyre alene, mens 16,3 prosent helst vil ha firepartiregjering.

Blant Høyre-velgerne ønsker flest en ren Høyre-regjering:

** 29 prosent vil helst ha dette alternativet.
** 26 prosent av Høyre-velgerne sier de helst vil ha en Høyre-Venstre-KrF-regjering.
** 20 prosent av Høyre-velgerne sier at de helst vil ha Høyre-Frp-regjering, mens kun 16 prosent foretrekker en firepartiregjering.

Frp-velgerne

Blant Frp-velgerne er en Høyre-Frp-regjering absolutt mest populær: 67 prosent vil helst ha denne konstellasjonen, mens 27 prosent vil ha en firepartiregjering.

Venstre- og KrF-velgerne vil helst ha en Sentrum-Høyre-regjering. Henholdsvis 74 og 71 prosent har dette alternativet på topp.

- De borgerlige velgerne fordeler seg litt her og der. Det viktigste er at flertallet vil ha Høyre i regjering, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Jens advarer

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at det totalt sett er få velgere som har Høyre-Frp-regjering som sitt førstevalg.

- Høyre og Frp ønsker å ta Norge i en helt annen retning. Valgkampen vil få frem forskjellene mellom de ulike regjeringsalternativene, skriver Stoltenberg i en e-post.

- De kommer til å love mer enn meg hver dag frem til valget, men da er det viktig å få frem at det ikke er summen av de borgerlige partienes løfter som gjelder, men hva de er enige om sammen, fortsetter han.

- Ikke rart de mister troen

Kommentator i det konservative tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, er overrasket over at Stoltenbergs velgere allerede tre måneder før valget har mistet troen på valgseier.

- Det vanlige er jo å ha troen på sitt eget parti så lenge det ikke er avgjort, sier Snoen til VG.

- Men målingene har vært så stabile over så langt tid, og viser at gapet mellom den rødgrønne og den borgerlige blokken er såpass stort, at det ikke er rart at en del av Aps egne velgere mister troen, fortsetter han.

Snoen mener Ap har ett halmstrå å klamre seg til: At de borgerlige partiene krangler så mye seg imellom at Ap kan danne mindretallsregjering.

PS!1050 personer over 18 år har svart på undersøkelsen som er gjort av InFact på oppdrag for VG 4. juni. Feilmarginen er på 3 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder