NEKTER STRAFFSKYLD: Islamistlederen Ubaydullah Hussain (28) er tiltalt for trusler, diskriminerende og hatfulle ytringer - deriblant mot to journalister og forfatteren Amal Aden. I slutten av januar starter straffesaken mot ham i Oslo tingrett. Foto: FRODE HANSEN/KYRRE LIEN

Islamist tiltalt: Oppfordret til steining av homofil forfatter

Islamisten Ubaydullah Hussain (28) er tiltalt å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Bakgrunnen for de hatefulle ytringene var en voldsepisode mot forfatteren i Oslo 8. november i fjor hvor hun skal ha blitt angrepet av to somaliske kvinner.

Dagen etter hendelsen var islamistlederen aktiv i en debatt på Facebook der vold mot den prisbelønte forfatteren og samfunnsdebattanten var tema, ifølge tiltalen.

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våre mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!», skrev Hussain.

- Han bekrefter at han la ut meldingen på Internett, men han oppfattet at voldsepisoden hadde skjedd i et muslimsk land med muslimsk lovgivning og i samsvar med det landets lover. Da han fant ut at hendelsen var i Norge, så slettet han meldingen, sier 28-åringens forsvarer John Christian Elden til VG.

FORSVARER: John Christian Elden. Foto: KRISTER SØRBØ

Nekter straffskyld

Amal Aden ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Tiltalen er tatt ut av statsadvokat Carl Fredrik Fari og vil bli lagt til straffesaken mot islamistlederen som starter i Oslo tingrett i slutten av januar. 28-åringen er også tiltalt for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer - deriblant mot to journalister.

Islamistlederen nekter straffskyld i saken.

Ikke straffedømt tidligere

Hussain er født i Norge og er norsk statsborger, og han er ikke tidligere straffedømt.

«Profetens Ummah» er en av de ekstreme islamistiske gruppene i Norge som gjør Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekymret - blant annet på grunn av at flere av organisasjonens medlemmer har kjempet mot president Bashar al-Assad i Syria for så å returnere til Norge.

Noen av medlemmene er fortsatt i Syria, ifølge VGs opplysninger.

Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt.

Statsadvokaten ber om mer etterforskning

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i lengre tid etterforsket islamistlederen for mulig oppfordring til terror i forbindelse med terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas 16. januar i fjor. Fem norske Statoil-arbeidere ble drept.

Statsadvokaten har imidlertid sendt saken tilbake til PST og bedt dem om å etterforske forholdet ytterligere, får VG opplyst.

Statsadvokaten hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor VG torsdag ettermiddag.

Flere artikler

 1. Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

 2. Ubaydullah Hussain (28) anker ikke trusseldom

 3. Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

 4. Anker dommen mot Ubaydullah Hussain

 5. Amal Aden anmeldte voldssak - henlagt

Fra andre aviser

 1. Islamist tiltalt for hets av Amal Aden

  Fædrelandsvennen
 2. Hussain-saken: Nektet straffskyld på alle punkter

  Fædrelandsvennen
 3. Islamist på tiltalebenken etter trusler mot journalister

  Aftenposten
 4. Påstand om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain

  Bergens Tidende
 5. Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

  Aftenposten
 6. PST rotet bort lydopptak fra retten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder