2. januar er døpt «skilsmissedagen» i England.

Undersøkelse: Flest er utro første mandag etter nyttår

- I januar ønsker vi en ny start, sier helsepsykolog.

FAMILIEKAOS: Julen kan i verste fall føre til at familien splittes opp på grunn av en skilsmisse. Januar er måneden hvor flest skiller seg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO:Sara Johannessen,NTB scanpix

Flest parforhold ryker i januar

Mange par kjemper seg gjennom julen for barna og høytidens skyld, tror helsepsykolog Bente Træen. Men i januar er det nok.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

– I januar ønsker mange en ny start. Vi ser de samme tendensene i januar som vi ser etter sommerferien. Folk ønsker å få orden på livet, sier Træen til VG.

Januar er den måneden i året med flest samlivsbrudd og skilsmisser, forklarer Træen. Hun er seksualvaneforsker og helsepsykolog ved Universitetet i Oslo.

Partene har kanskje holdt ut og vært venner gjennom høytiden, men så kommer januar – en nytt år og en ny start.

Skilsmissedagen

I England har 2. januar fått navnet «skilsmissedagen» av advokater og psykologer. Det er den dagen hvert år hvor flest søker om en skilsmisse, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Barnas skilsmissejul

– Vi ser at flere søker om en skilsmisse i januar enn noen andre måneder i året. Vi har kanskje dobbelt så mange saker denne måneden, sier Andrew Newbury, som er advokat i firmaet Slater & Gordon, til avisen.

Træen sier at ekstra mye tid sammen i julen kan føre til at noen tar det endelige valget om skilsmisse når livet vender tilbake til normalt i januar.

Saken fortsetter under bildet

SEXFORSKER: Bente Træen forteller at flere par med ekteskapsproblemer søker hjelp i januar. Foto:Terje Bringedal,

– En skilsmisse er en prosess, og ikke noe som skjer over natten. Har man for eksempel gått hele høsten og vært usikker, kan man kanskje bestemme seg i julen når mange har litt ekstra tid til å tenke, tror hun.

Jul er familietid, og mange velger å holde sammen for barnas skyld i høytiden, mener Træen.

LES OGSÅ: Jul etter bruddet: Når eksen har barna (krever innlogging)

– Hvis ting allerede skranter før julen, kan høytiden være en stor prøvelse. Julen kan i verste fall bli en markør på at partene ikke klarer mer. sier hun, og legger til:

– Derfor ser vi at flere søker hjelp fra skilsmisseadvokater og psykologer i januar.

Flest utro etter jul?

Den første mandagen etter nyttår er den dagen hvor flest vil være utro i 2015, skal vi tro en ny engelsk undersøkelse gjort av det ledende datingnettstedet IllicitEncounters.com.

Stress over at ferien ikke gikk som forventet, og det at vi faktisk har tilbrakt mye mer tid med vår ektefelle enn vanlig i julen, er noen av grunnene til at vi går fra hverandre i januar, skriver nettstedet.

Den første dagen tilbake på jobb etter en stressende julefeiring med familien kan det være lett å falle for fristelser. De baserer påstanden på en spørreundersøkelse gjort blant deres rundt en million brukere.

LES OGSÅ: Utro partner? Sjekk dette! (Krever innlogging)

Træen er skeptisk til at nettstedet stadfester en spesifikk dag hvor flest er utro.

- Jeg kjenner ikke til en valid studie som peker på spesiell dag. Utroskap avhenger av motivasjon og mulighet. Det fleste må ha begge delene tilgjengelig for å være utro, og det er ikke noe som skjer så lett, sier hun.

– Nå har vi akkurat lest om hvordan julen er høytid for utroskap på grunn av julebordene, men utroskap er ikke noe som skjer ut av det blå. For de fleste som er utro finnes det bakenforliggende årsaker, sier hun.

Les også

Mer om

 1. Samliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jul etter bruddet: Når eksen har barnet

 2. Pluss content

  Skilsmissetopp i januar: Slik tar du vare på forholdet i julen

 3. Slik jakter privatetterforskeren utro nordmenn

 4. Pluss content

  3 eksperter: Slik skiller du deg best

 5. Pluss content

  Nå skal vi skilles, Johanne!

 6. Pluss content

  Elisabeth var utro - så ble hun gravid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder