- INGEN KONTAKT: Tidligere nobelkomitéleder Gunnar Berge drøftet aldri kandidater med ledende politikere. Her er han avbildet sammen med kong Harald og prisvinner Jimmy Carter (t.h.) i 2002. Foto: Scanpix
- INGEN KONTAKT: Tidligere nobelkomitéleder Gunnar Berge drøftet aldri kandidater med ledende politikere. Her er han avbildet sammen med kong Harald og prisvinner Jimmy Carter (t.h.) i 2002. Foto: Scanpix

- Utenkelig for tidligere Nobelkomiteer

INNENRIKS

Ikke på tyve år har det vært kontakt mellom regjering og Nobelkomité om kandidatene. Ikke før Støre gikk på Jagland i New York.

  • Sven Arne Buggeland
Publisert:

På gaten fortalte utenriksministeren Nobelkomiteens leder at Kinas utenriksminister nettopp hadde advart mot å gi fredsprisen til opposisjonelle Liu Xiaobo.

To tidligere ledere og en nestleder av Nobelkomiteen fra 1991 til 2008 sier at de aldri opplevde å få henvendelser fra regjeringsmedlemmer før tildelingen.

- Det ville vært helt utenkelig, sier Gunnar Berge (70).

- Ingen kontakt

Den tidligere Ap-statsråden satt i Nobelkomiteen i seks år og var leder i 2000-2002. Han sier at komiteen aldri drøftet kandidater med ledende politikere.

- Det var ingen kontakt, for å underbygge Nobelkomiteens absolutte integritet og uavhengighet, sier Berge, som ikke vil kommentere Støres henvendelse til Jagland.

Les også:- Trodde Støre var for smart til dette

Hans forgjenger, historikeren og Høyre-mannen Francis Sejersted (74), sier at det overhodet ikke var kontakt med regjeringen da han ledet komiteen fra 1991 til 1999.

- Om vi var blitt oppsøkt og lagt press på av fremtredende norske politikere, ville det vært upassende. Andre ønsket å presse oss, men det virket mot sin hensikt.

- Om en statsråd bare hadde videreformidlet synspunkter?

- Det ligger i en gråsone. Jeg vil ikke si noe absolutt. Men regjeringens medlemmer bør være varsomme med slikt. Det kan lett tolkes som press, sier Sejersted.

Les også:Støre får kritikk etter Nobel-samtaler

Berge Furre (73), nestleder i Nobelkomiteen fra 2003 til 2008, sier at norske politiske ledere aldri engasjerte seg overfor komiteen før tildelingen.

- De visste at det skulle de ikke gjøre, sier SV-veteranen.

Saken fortsetter under bildet ...

- Helt naturlig

Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han aldri tidligere har hatt kontakt med Nobelkomiteen før fredspristildelingen, for å formidle advarsler fra utenlandske politikere.

- Men jeg mener det ikke er det jeg har gjort her heller, sier Støre (50) om sin samtale med Jagland i New York sent i september, som i går ble avslørt av Aftenposten.

- Det falt meg helt naturlig å fortelle Jagland hva Kinas utenriksminister hadde sagt: At Kina ville anse tildeling av fredsprisen til Liu som en uvennlig handling som ville få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina.

Les også:Jagland ble advart før fredspristildelingen

Støre benekter å ha utøvd press.

Leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier til NRK at Støre har opptrådt dobbeltmoralsk og begått et tydelig overtramp.

Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for 2010.

Her kan du lese mer om