TENK DEG OM: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB fikk nylig sitt tredje barn og er nå i mammapermisjon. Hun mener man bør tenke seg godt om før man tar permisjon uten lønn. Foto: Espen Braata/VG

Flere tar permisjon uten lønn: Dette må du tenke på om du skal ta ulønnet permisjon

Den gylne økonomiske tidsalderen vi er inne i, er grunnen til at flere tør å ta seg ekstra fri, mener økonomer.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea forstår godt at flere ønsker å dyrke seg selv og familien.

- Det at flere velger å utvide den allerede romslige foreldrepermisjonen skyldes nok den gylne økonomiske tidsalderen vi er inne i. Lav rente og et godt arbeidsmarked gjør at flere har råd til og «tør» å ta seg ekstra fri.

- Hadde vi hatt høyere arbeidsledighet så hadde nok langt færre bevilget seg sabbatsår med barna i frykt for å miste jobben, sier Warloe til VG.

Økt bevissthet rundt langt arbeidsliv

Et tilleggselement er den økende bevisstheten om at dagens 30-åringer har et langt arbeidsliv foran seg, ifølge Warloe.

- Vi har hørt gjentatte ganger at vi må jobbe lenger enn dagens pensjonister, for å få det samme i pensjon. Det er altså nå - mens barna er små at vi har mulighet til en liten glipe med arbeidsmiljøloven i ryggen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB mener det er viktig å tenke over de økonomiske konsekvensene av å ta ulønnet permisjon, ikke bare i dag, men også for fremtiden.

- Ikke bare går man glipp av pensjon ved å være hjemme, men man kan også gå glipp av eventuelle lønnsøkninger. Gjennomsnittslønnen for kvinner som er heltidsansatt er cirka 450 000 kroner.

- Tar vi for oss en kvinne som jobber i en privat bedrift med en fem til åtte prosent innskuddsordning vil hun tape nærmere 33 000 kroner i oppspart pensjon på å gå hjemme i 2013, sier Sandmæl.

Tok sabbatsår i Jerusalem

Å ta seg et sabbatsår eller en såkalt «dannelsesreise», har blitt langt vanligere og mer akseptert, ifølge trendanalytikerne.

ERFARING: Bjørn Kristiansen (49) har hittil brukt et år på å besøke kulturlandskap og lære seg arabisk i Jerusalem. Foto: PRIVAT


Bjørn Kristiansen (49) tror erfaringene fra sin to år lange reise til Jerusalem vil ha stor betydning når han kommer tilbake i jobb.

Kristansen har tatt to år ulønnet permisjon fra sin jobb i Akershus fylkeskommune, for å følge sin partner på jobb i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Jerusalem. Tiden benytter han til å lære seg arabisk og på å reise.

- Nå nyter jeg livet og det føles litt som om jeg er på ferie. Jeg reiser mye rundt og ser på kulturlandskap og ruiner. Å lære arabisk er det vanskeligste jeg noen gang har gjort, sier Kristiansen.

Han jobber i Kulturetaten og setter stor pris på at fylkeskommunen lar ham få reise uten å miste jobben.

- Vi snakket en del om hva dette kan bety, både for meg og arbeidsgiver. Siden jeg jobber blant annet med den kulturelle skolesekken, er det fint å komme og oppleve en annen kultur. Det dukker stadig opp ideer jeg kan ha nytte for hjemme.

Bevisst over tapt pensjon

Han møter og hører om stadig flere som snakker om å ta seg et sabbatsår.

- En god kollega av meg har trappet ned på jobb for å dyrke andre interesser, og en annen tok et halvt år fri for å holde på med litt andre ting.

Det er partneren hans som forsørger ham i disse to årene.

- Pensjonspenger er noe som spiller inn i det økonomiske regnestykket, og for meg hadde dette litt å si. Men når jeg veier det opp mot de opplevelsene jeg får nå, så er det absolutt verdt det.

SPAR TIDLIG: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea råder til å begynne å spare tidlig hvis man skal ta permisjon uten lønn. Foto: Nordea Bank

Dette bør du tenke på

* Tar man et år ulønnet permisjon, er det er skattemessig smart å legge permisjonen slik at den treffer to kalenderår. Da vil man kunne unngå å havne i toppskatteposisjon i to år, og ikke bare ett, hvis man tar et års ulønnet permisjon.

* Sørg for at dere har en skikkelig økonomi, og ikke tar permisjon dersom det betyr at dere må leve på kreditt i permisjonstiden.

* Lei ut boligen: Dette gir en solid inntekt og kan helt eller delvis betjene boliglånet mens man ikke selv har inntekt. Men vær obs på at du må skatte av leieinntekter over 20.000 kroner.

* Tenk gjennom hvordan arbeidsgiver vil bli påvirket av et slikt valg, og om du vil kunne sette din egen jobb eller ansenitet i fare.

Arbeidsgiver plikter ikke å innvilge en slik permisjon med mindre du er innenfor rammene. Men selv om du skulle være det, så tenk likevel gjennom hvordan dette vil påvirke jobbmulighetene dine i fremtiden. For mindre firmaer kan en slik forespørsel være svært kritisk.

* Begynn å spare tidlig. Masse fritid gir flere muligheter til å bruke penger. Sett opp et budsjett for permisjonsperioden og se hvor mye du må spare hver måned. I tillegg må man ha en buffer til uforutsette hendelser.

* Ikke bare går man glipp av pensjon ved å være hjemme, men man kan også gå glipp av eventuelle lønnsøkninger. Opptjent pensjon er ikke noe som deles ved et eventuelt samlivsbrudd.

For å kompensere for dette mener jeg at man bør spare og inngå en avtale med mannen slik at man ikke sitter igjen som en pensjonstaper. Dette kan legges inn i en ektepakt eller samboerkontrakt.

Kilder: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB, Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder