Forventer at flere søker de neste årene

Nesten 300 millioner utbetalt til 22. juli-ofre

1238 etterlatte og overlevende har fått utbetalt 296 millioner kroner i erstatning etter terroren på Utøya og i Regjeringskvartalet.

  • Ola Mjaaland

Artikkelen er over fem år gammel

Det viser de siste tallene fra Kontoret for Voldsoffererstatning (KFV), som har hatt høyere bemanning i forbindelse med de omfattende oppgjørene.

Snart tre år etter terrorangrepene søker fortsatt flere om erstatning etter terrorangrepet som Anders Behring Breivik (35) sto bak.

69 mennesker omkom under AUFs sommerleir 22. juli 2011. I Regjeringskvartalet omkom åtte.

Vil oppdage skadene senere

791 personer, som enten overlevde eller hadde familie som omkom på Utøya, har fått utbetalt 229.284.447 kroner. 447 personer har fått utbetalt 66.874.890 kroner etter bomben i Regjeringskvartalet.

– Siden nyttår har 30 personer fått innvilget erstatning, og vi regner med at det kommer tilleggssøknader når flere blir klar over hvordan dette påvirker dem i studier og arbeidsliv, sier Ivar André Holm, informasjonsansvarlig ved Kontoret for voldsoffererstatning, til VG.

Hardest skadede har påklaget

En del av de hardest skadede har påklaget beløpet de er tilkjent fordi det er stor forskjell på kravet og det KFV tilkjente. VG har tidligere omtalt at det for en livstruende skadet Utøya-ungdom ble krevd 700.000 og gitt 350.000 kroner.

– Det gjenstår en del for dem som ble mest skadet. Der vet jeg at det er en del som har påklaget. Man må forvente at beløpene går ytterligere opp. Det er kompliserte oppgjør, hvor ofrene er skadet for resten av livet etter terroren, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Hun representerer 45 klienter, både etterlatte og overlevende fra Regjeringskvartalet og Utøya. For mange er det snakk om forsinket skolegang og senere inntreden i arbeidslivet, som medfører tapt arbeidsinntekt.

Forventer rettsoppgjør

– Heldigvis er det mange som klarer seg fint, men det er også noen som sliter. Disse skadene merkes ikke alltid før en del år senere, sier Hallgren.

Advokaten regner med at det kan bli rettsoppgjør.

– For dem som har fått betydelig lavere beløp kan det bli rettsrunder på erstatningen. Men vi synes det hadde vært fint å unngå det, sier Hallgren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder