RASFRYKT: Geolog Lars Harald Blikra har i dag vært oppe i helikopter for å studere massene som kan rase ut i Romsdalen. Foto:Geir Otto Johansen/VG,

Geolog: Ville ikke sovet ved «Mannen»

RAUMA (VG) Magefølelsen ble til slutt avgjørende da geologene i Åknes Tafjord IKS anbefalte evakuering av gårdene nedenfor «Mannen».

 • Tor-Hartvig Bondø

Artikkelen er over fem år gammel

Men om sjefgeolog Lars Harald Blikra innrømmet at å tolke fjellets bevegelser ikke var en eksakt vitenskap, gikk han langt i å love bekymrede beboere et forvarsel før fjellet velter ned over gårdene i dalbunnen.

– Fjellet vil «si fra» før skredet løsner. Det vil ikke løsne plutselig. Trolig vil vi først merke en økt bevegelse, se at det begynner gå små steinsprang som løsner i forkant en tid før det store raset, forklarte Blikra til bekymrede beboere i Rauma da han møtte dem på et folkemøte i går kveld.

Før det åpne møtet hadde han, ordføreren og politiet et eget møte med de evakuerte. Under dette møtet ble ordføreren oppringt av statsminister Erna Solberg, som uttrykte sin medfølelse med det som har vært nødt til å flytte fra hjemmene sine.

FOLKEMØTE: Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad orienterer bekymrede innbyggere. Foto:Geir Otto Johansen/VG,

Og geologen ga klart uttrykk for at rapporten som førte til at politiet besluttet evakuering, ikke hadde vært enkel å skrive.

– Vi så økt bevegelse i et område på størrelse med en fotballbane. Spesielt i dager med nedbør så vi at dette partiet seg nedover fjellsiden. Bevegelsen var størst i øvre del, og noe mindre i front. Det indikerer at det stopper opp i forkant, men vi kan ikke si hvor lenge dette holder, forklarte Blikra.

Han innrømmet at i teamet som følger med fjellet ved hjelp av den avanserte georadaren som står i dalen, hadde mange diskusjoner om tolkningen av dataene radarbildene sendte dem. Hvert syvende minutt fotograferes fjellsiden, og alle bevegelsene blir registret.

– Til slutt var det magefølelsen som avgjorde. Vi spurte hverandre: Hadde du ville sovet under fjellet slik situasjonen er nå? Ingen av oss ville ha gjort det, så da følte vi at vi måtte gi anbefalingen som vi gjorde, sa geologen.

Rapporten førte til at politimesteren i besluttet evakuering.

Del av «Mannen»

Området som er i bevegelse nå er bare en liten del av fjellpartiet «Mannen» som er under konstant overvåkning. Det er frykt for at hele fjellet en gang vil kunne rase ut.

– Raset vi frykter nå kan bli stort – omtrent 120 000 kubikkmeter, og det vil merkes og høres. Men hadde hele området rast ut ville det blitt et ras 20–30 ganger større enn det som kan løsne nå. Fjellpartiet som er løst nå, er ikke stort nok til å true med å demme opp elven Rauma. Når vi har laget er kart som viser en så stor faresone denne gangen, er det fordi vi ikke kan si sikkert hvilken vei raset vil ta ned mot dalbunnen, forklarer Blikra.

– Ville det ikke være mulig å sprenge i området som beveger seg nå for å fremprovosere et ras?

– Det er et spørsmål vi ikke har vurdert ennå. Fokuset nå har vært å vurdere faren for liv og helse, sier sjefgeologen, og legger til at det slett ikke er sikkert at området som nå beveger seg vil rase. Dersom værforholdene blir gunstige kan det stoppe helt opp igjen.

Mer om

 1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

 1. Har hørt steiner rase fra Mannen i natt

 2. NVE: Store mengder vann skal hjelpe Mannen å rase

 3. Tre stag sikrer bedre rasvarsling: Evakuerte kan flytte tilbake til  Mannen

 4. Beveger seg 1,5 centimeter i døgnet

 5. * Største bevegelsene noen gang registrert
  * Elleve evakuert
  * Skjerpet overvåking: Skredalarm ved fjellet Mannen - Kan utløses ved regn

 6. Mannen-dramaet: - Venter ras i løpet av kvelden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder