I STRID: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto: ,

Fiskeriministeren anklages for å mangle folkeskikk

Møtedeltaker: - Hun var pottesur fra hun kom

Fiskeriministeren: "Ojsann! Dette var voldsomt.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) må tåle sterk kritikk etter et dialogmøte om fisk i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

64 kommuner med interesse i villaks-næringen var invitert til fiskeriministeren i dag, sammen med representanter for ulike næringer som er opptatt av laksens fremtid.

Fem ordførere var plukket ut, med Rennebu-ordfører Ola T. Lånke, som talsmann. Han er prest og tidligere erfaren stortingsrepresentant for KrF.

Det var uttalelser som Lånke hadde gitt til papirversjonen av Nationen som skal ha vekket ministerens vrede.

- Jeg vil ikke kommentere det som skjedde, jeg vil legge det bak meg, sier Lånke diplomatisk.

Han sier han ikke var helt presist sitert i dagens artikkel i Nationen, som ble et tema på møtet hos statsråden.

- Det går ikke an

- Jeg reagerer kraftig på statsrådens oppførsel. Når du blir invitert til et dialogmøte forventer du å bli møtt med respekt. Men hun var langt unna det. Det går ikke an å oppføre seg slik, sier Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp).

Etter at de fem ordførerne hadde holdt noen korte innlegg, var det statsrådens tur.

- Hun refset oss og spesielt Lånke etter hans uttalelser til Nationen. Vi kan ikke se at han sa noe der som skulle vekke slik harme, sier Solheim.

«Man har i flere år vært opptatt av kontinuerlig vekst i oppdrettsnæringen. Miljøkravene har stadig blitt myknet opp og lakselusa er en stor utfordring. Vi vil gjerne ha tiltak som gjør at villaksen bevares, både av hensyn til miljøet, men også på grunn av økonomien til de berørte kommunene.» er Lånke sitert på i Nationen.

Han forsøkte flere ganger å komme til orde etter kritikken fra fiskeriministeren, men ifølge flere av møtedeltakerne ble han gjentatte ganger nektet å ta ordet av ministeren.

Heggem

- Det var trolig det om at miljøkravene stadig har blitt myknet opp, som fikk statsråden til å reagere. Hun sa at det var «uærlig» av Lånke. Det er mulig det går an å diskutere om det har skjedd en oppmykning, men å kalle KrF-politiker Lånke uærlig, overrasket de fleste. Jeg må si det overrasket meg, fordi oppropet vi står sammen om er er svært seriøst og faglig tungt belagt, sier prosjektleder Vegard Heggem i Norske Lakse-elver.

- Ikke glad for å se oss

Den tidligere fotballproffen var også på møtet i kraft av sin jobb i Norske Lakse-elver.

- Det var en trykket stemning helt fra starten av. Det virket som om statsråden ikke var glad for å se oss. Jeg reagerer på det fordi både de som deltok på møtet og de som står bak oppropet har et genuint ønske om å bevare villaksen og at det skal skje i en konstruktiv dialog med oppdrettsnæringen, sier Heggem.

- Jeg opplevde statsrådens oppførsel som utenfor folkeskikken. Hun var avvisende til dialog og jeg opplevde at hun opptrådte arrogant mot de 64 ordførerne og organisasjonene som står bak oppropet for villaksen, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskerforbund og legger til:

- Hun var pottesur fra hun kom. De fleste var svært overrasket over måten hun behandlet oss på, sier han.

- Ikke ekstreme holdninger

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke sier det slik:

- Jeg ble litt overrasket over at hun ga refs på en artikkel i Nationen som på mange måter var en konstruktiv artikkel. Det som overrasker meg er at hun var så ensidig når hun representanter for så mange partier og næringer. Vi representerer ikke noen ekstreme holdninger, men er opptatt av at alle kommunene som har viktige inntekter fra villaksen, blant annet turisme, sier hun.

Bred allianse

Lakseoppropet er en bred sammensatt allianse fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norske Lakseelver, WWF Norge, SABIMA, Norsk Friluftsliv, Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Redd villaksen, Hovedorganisasjonen Virke Reiseliv, Norges Bondelag, Greenpeace og Norges Skogeierforbund, samt 64 kommuner.

Ministerens svar

- Ojsann! Dette var voldsomt. Det høres ikke ut som om vi har vært på samme møte, er den første kommentaren til fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

- Jeg var på møtet for å lytte til ordførerne og for å fortelle hva regjeringen tenker rundt bærekraftig oppdrett. Mitt hovedbudskap til ordførerne er at jeg tar problemene med lus på alvor. Denne regjeringen er den første som nå utvikler miljøindikatorer knyttet til fremtidig vekst. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at miljøkravene stadig mykes opp, og hadde behov for å korrigere inntrykket av regjeringens politikk, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder