MER ÅPENT: Rune Øygard overføres nå til åpen avdeling. Her er han ved feriestedet sitt ved Kråkenes fyr på Vestlandet. Foto: Jørgen Braastad

Øygard er blitt flyttet til åpen avdeling

I en knapp måned ble Rune Øygard sittende på den strengeste avdelingen på Ullersmo. I dag morges ble han flyttet over til den åpne avdelingen.

 • Gordon Andersen
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over seks år gammel

VG får opplyst at Øygard onsdag morgen, etter mye arbeid i kulissene fra hans forsvarer Mette Yvonne Larsen fikk overflytting fra avdeling med høyt sikringsnivå, til en mer åpen fengselstilværelse

- Jeg har ingen kommentar til dette, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til VG.

Fengselets ledelse på Ullersmo, ved Tom Enger, vil ikke kommentere saken.

- Vi kommentarer aldri hvem som soner eller ikke soner hos oss, sier Enger.

13. desember i fjor startet Øygard å sone straffen på to år og tre måneder fra Høyesterett på Ullersmo. Han måttet sone julen i fengsel, og fikk svært begrensende muligheter til å ta telefoner og få besøk.

Les mer: Rune Øygard funnet skyldig i seksuelle overgrep
Les mer: Øygard møtte til soning

Når han nå starter soningen på Kroksrud, vil han sone resten av straffen sin under et annet regime.

- Det er ikke noe unormalt over at Øygard allerede nå er flyttet over på åpen soning. Det har med den konkrete vurderingen av ham å gjøre, sier Knut Are Svenkerud, forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Observasjoner og samtaler

Svenkerud poengterer at det viktigste i en straffegjennomføring er at ingen skal sone under et strengere regime enn det som er nødvendig.

- Har man to år eller mindre tid igjen å sone, kan man søke om åpen soning. Fengselet er også pliktig til å foreta løpende vurderinger av om åpen soning kan være et alternativ, sier Svenkerud.

Når Øygard ble overført til åpen avdeling ble domspapirene hans tillagt vekt. Det samme ble samtaler med ham, og observasjoner av ham.

- Summen av disse observasjonene og samtalene, og eventuell annen informasjon, danner grunnlaget for den risikovurderingen vi gjør av innsatte ved overføring til åpen soning, sier forbundslederen.

Les mer: Jenta: - Glemmer aldri det som har skjedd

Kan søke frigang

Kroksrud avdeling har ordinær kapasitet på 60 plasser, og er opptatt av å forberede de innsatte på hverdagslivet som venter utenfor murene.

Øygard kan etter en viss periode søke om frigang, noe som betyr at han kan ta seg en jobb eller et studium utenfor fengselet. Da kan han dra ut fra fengselet om morgenen, dra til avtalt sted og komme tilbake til fengslet på ettermiddagen.

VGTV: Mette Yvonne Larsen: - Slik reagerer Øygard på dommen

På samme måte som ved lukket avdeling, har de innsatte ved åpen avdeling også aktivitetsplikt, som betyr at de må fylle dagene med arbeid eller skole.

Lettere å holde kontakt

Ved Kroksrud avdeling har de innsatte tilgang til fem telefonautomater, og de har også mulighet til å få flere permisjoner, noe som gjør det lettere å holde kontakten med familie og venner.

Den tidligere ordføreren Rune Øygard, sammen med kona Reidun Øygard. Foto: Roger Neumann

Kona til Øygard har stått støtt ved siden av sin mann gjennom hele prosessen. Hun har tidligere uttalt at hun vil vente på sin mann mens han soner.

- Ingenting er forandret mellom oss. Jeg kommer selvsagt til å vente på ham. Jeg har hele tiden trodd på ham, og vi er ektefolk og vi skal holde sammen, selv om det kan virke som om mange der ute håper på at jeg skal gå fra ham. Det kommer ikke til å skje, sa hun etter at dommen falt.

- Åpen soning er tuftet på tillit. Det er heller ikke noe stort, fysisk gjerde som hindrer deg i å stikke av. De innsatte blir utfordret mentalt i mye større grad enn ved lukket soning, men mange synes det er en lettelse å få mer frihet, sier Svenkerud.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal og den fornærmede jenta. Foto: Roger Neumann

I tillegg til fengselsstraffen ble Rune Øygard dømt til å betale den fornærmede jenta 120.000 kroner i erstatning. I september gikk fristen for å betale ut, men bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal forventer at jenta snart skal få pengene hun har krav på.

Les mer: Jenta om Øygard-dommen: Det har vært fire tunge år

Rune Øygard har selv hele tiden hevdet at han er uskyldig.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Øygard møtte til soning

 2. Overgrepsdømte uønsket: Rune Øygard kastet ut fra Facebook

 3. Rune Øygard er ute av fengsel

 4. Mette Yvonne Larsen: - Noen mente at jeg forsvarte overgrep mot barn, og håpet at dette skulle skje med mine barn

 5. Får erstatning etter trusler og sjikanering

Fra andre aviser

 1. Øygard flyttet til mer åpen soning

  Aftenposten
 2. Øygard flyttet til mer åpen soning

  Fædrelandsvennen
 3. - Inngikk Øygard-avtale for å unngå pressen

  Aftenposten
 4. Færre fanger i det fri

  Bergens Tidende
 5. Øygard vil ikke klage til Strasbourg

  Fædrelandsvennen
 6. Ullersmo-fanger trener kommende bombehunder for Forsvaret

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder