JUBLER: Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat i Tromsø er svært godt fornøyd med prognosene for valget i Tromsø.

JUBLER: Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat i Tromsø er svært godt fornøyd med prognosene for valget i Tromsø. Foto: Ronald Johansen , iTromsø

Brakvalg for Rødt i Tromsø

Tidligere rektor eller bygningsarbeider blir ordfører

TROMSØ (VG) Jens Ingvald Olsen og Rødt har gjort et brakvalg i Tromsø, men Arbeiderpartiet kommer ikke til å gi fra seg ordførervervet uten kamp.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken 00.30 ligger Rødt an til å få 14,6 prosent oppslutning når nesten ni av ti stemmer er talt opp - en historisk stor oppslutning. Det er en fremgang på over sju og en halv prosent siden forrige kommunevalg, og langt over partiets oppslutning på landsbasis, hvor det ligger an til rundt to prosent.

– Det er helt utrolig - jeg er kjempestolt over det resultatet. Dette hadde vi ikke drømt om da valgkampen startet. Jeg tror det er noen meningsmålingsinstitutt som puster lettet ut over at de traff så godt, sier ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen til VG, med henvisning til de sensasjonelt gode målingene partiet har hatt i ukene før valget. Forrige uke var partiet oppe i over 18 prosent. Så bra gikk det ikke.

Motstander av parlamentarismen

Likevel går det mot et ideologisk skifte i Tromsø, fra et byråd hvor Høyre, FrP og Venstre styrer til et mindretallsbyråd fra Arbeiderpartiet, med Rødt og SV som støttepartier. Sistnevnte gjør også et godt valg (se grafikk under). Det gjør også Miljøpartiet de grønne.

Følg valget i VGs valgstudio!

Saken fortsetter under.

En ting er sikkert: Rødt kommer ikke til å sitte i byråd. Partiet er soleklare på at de vil avskaffe parlamentarismen i kommunen, mens Arbeiderpartiet har sagt at de vil modifisere modellen og gi den to år før de evaluerer.

Arbeiderpartiet vil likevel bli avhengige av Rødt, som kommer til å kreve uttelling politisk. Og ordførerposten, som Olsen gjerne vil ha.

– Forhandlingene vil vise hva vi kommer frem til, men med den størrelsen vi har nå, ville det ikke være unaturlig å kreve ordføreren, sier Olsen.

DRAGKAMP: Jarle Aarbakke (Ap, t.v.) eller Jens Ingvald Olsen (Rødt) blir ordfører i Tromsø. Foto: Terje Mortensen , VG

Arbeiderpartiet dobbelt så stort

Den jobben gir imidlertid ikke Arbeiderpartiet fra seg uten kamp. Etter det VG har grunn til å tro, kommer trolig partiet til å ha som utgangspunkt i forhandlingene at de vil ha både byrådsleder (Kristin Røymo) og ordfører. Begrunnelsen er at partiet ser ut til å bli dobbelt så stort som Rødt, med rundt 30 prosent av stemmene - en brukbar fremgang fra valgnederlaget i 2011.

– Hva blir det igjen til de andre partiene, Aarbakke?

– Det blir masse - det blir å være en viktig del av et styrende flertall. Et styrende flertall som må finne løsninger i praktisk politikk. Hvordan dette ender, skal ikke jeg forskuttere med deg, men jeg ser frem til forhandlingene og er, som du skjønner, godt fornøyd med at vi har et sterkt utgangspunkt, sier den tidligere rektoren ved Universitetet i Tromsø til VG ved midnatt.

Finn valgresultatene her i VGs resultatoversikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder