UTPEKT MÅL: Imran Saber (37) avbildet under en Pushwagner-utstilling i 2010. Samme år overlevde han å bli skutt sju ganger i brystet. Saber er kjent som svært kunstinteressert, og har eid flere malerier av den kjente kunstneren. Foto:Markus Aaarstad,

Arrestert i finlandshette og med pistol påmontert lyddemper: Politiet mener kjent kriminell ville drepe «Onkel Skrue»

10-20 personer pågrepet i stor aksjon mot et kriminelt miljø

Politiet mener en kjent kriminell planla å drepe Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue», men at de klarte å stanse drapsplanene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette får VG bekreftet fra flere kilder.

Den kjente kriminelle mannen (47) ble pågrepet om kvelden tirsdag 21. juli i garasjeanlegget i borettslaget der Imran Saber bor.

Mannen hadde dekket nesten hele kroppen med nylon fra strømpebukser, latekshansker og teip rundt håndleddene.

Politiet mener hensikten med den svært spesielle bekledningen var å unngå å legge igjen DNA-spor på et åsted.

GARASJEN: Den profilerte kriminelle ble tatt i dette garasjeanlegget i Oslo om kvelden 21. juli. Foto:Tore Kristiansen,VG

47-åringen hadde kommet til garasjen med en stjålet moped. Da politiet tok av ham hjelmen oppdaget de at 47-åringen hadde en finlandshette som dekket ansiktet hans. I tillegg var han bevæpnet med en pistol som hadde ammunisjon i magasinet og var påmontert en lyddemper, får VG bekreftet fra flere kilder.

Les også:Nokas-raner pågrepet etter 295 dager på frifot

- Tungt og sammensatt kriminelt miljø

Under mopedhanskene hadde den kriminelle profilen latekshansker og rundt håndleddene hadde han surret teip for å dekke overgangen fra nylonstoffet som dekket armene. Det var under ransaking inne i sentralarresten politifolkene oppdaget at 47-åringen hadde dekket hele kroppen med nylon fra strømper, får VG opplyst.

Den fryktede kriminelle 47-åringen ble 23. juli varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han fremstilles for ny fengsling torsdag denne uken. Etter det VG har fått opplyst vil siktelsen bli utvidet til drapsforbund.

TATT: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo. Mannen er en av de som er blitt pågrepet i aksjonen, får VG opplyst. Foto:VG,

Mandag gjennomførte politiet en større aksjon mot det de beskriver som et tungt og sammensatt kriminelt miljø.

Lederen for Seksjon for organisert kriminalitet, opplyser at de har etterforsket dette miljøet over lengre tid.

- Siktelsen utvides sannsynligvis

- Underveis i etterforskningen mener vi også at vi har avverget alvorlig voldskriminalitet, sier politiinspektør Einar Aas

- Går pågripelsen av 47-åringen inn i dette sakskomplekset?

- Pågripelsen og varetektsfengslingen av den aktuelle personen var ikke helt tilfeldig, sier Aas.

LEDER: Politiinspektør Einar Aas leder Seksjon for organisert kriminalitet. - Sannsynligvis vil siktelsen mot manne bli utvidet, sier Aas. Foto:Helge Mikalsen,VG

Etter det VG får bekreftet fra flere kilder, mener politiet at 47-åringen planla å ta livet av «Onkel Skrue» alias Imran Saber.

47-åringen ble pågrepet for fire uker siden og har vært siktet for ulovlig besittelse av våpen og heleri av en stjålet moped.

- Siktelsen vil sannsynligvis bli utvidet, sier Aas.

Den kjente kriminelle har vært en fri mann i snart to år, etter at han høsten 2013 ble løslatt fra forvaring.

Skutt sju ganger - overlevde

Mannen som politiet mener skulle likvideres, Imran Saber, har vært sentral i flere av hovedstadens kriminelle miljøer i en årrekke og går under kallenavnet «Onkel Skrue». 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Saber satt i en hvit Mercedes ved Jordal Amfi da han ble angrepet av en person som ifølge vitner var ikledd en kjeledress og finlandshette.

Politiet har aldri fått klarhet i hvem som skjøt mot Saber og ingen er blitt straffet etter drapsforsøket.

Les også: «Onkel Skrue» fikk 725.000 i erstatning fra Oslo kommune

SKUTT I BILEN: I 2010 ble Imran Saber (34) truffet av syv skudd da den ukjente maskerte gjerningsmannen avfyrte en rekke skudd mot bilen hans. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Foto:,

Etter pågripelsen i sommer kontaktet politiet med en gang Imran Saber og fortalte ham at de hadde avverget et nytt attentat mot ham. Etter det VG får opplyst reiste Imran Saber fra Norge kort tid etter pågripelsen, og oppholder seg på et ukjent sted i utlandet.

Les også: Her er «Onkel Skrues» nettverk

Dømt til forvaring etter tortur

Sommeren 2003 ble den 47-årige trebarnsfaren dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha utøvd svært grov vold mot en mann. Retten beskrev volden som tortur. Mens 47-åringen sonet denne voldsdommen hadde han hyppige permisjoner fra fengselet. Under en av permisjonene begikk han et væpnet ran.

Etter ranet ble 47-åringen idømt åtte års forvaring med en minstetid på seks år. Sju år senere ble han løslatt.

Nå er han igjen siktet for ny kriminalitet, og Oslo tingrett fastslår at det er fare for gjentagelse.

Les også: Nokas-utbytte skal ha blitt hvitvasket

Taus om våpenet

«Retten ser det slik at oppbevaringen av pistolen – påmontert lyddemper – og de andre forholdene han er siktet for, er uttrykk for en videreføring av det handlemønsteret han er ilagt straff for tidligere. For retten fremstår det klart at det er en meget nærliggende mulighet for at siktede igjen vil begå nye straffbare forhold.»

47-åringen er nå siktet for heleri av den stjålne mopeden og ulovlig besittelse av skytevåpen. Under fengslingsmøtet erkjente han disse to forholdene, men han vil ikke gi noen forklaring om våpenet.

Advokat Anja Hellander forsvarer 47-åringen. Hun opplyser at hun ikke er kjent med noen ny siktelse mot 47-åringen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder