Jan Egeland: – Dette er bare trist og smått

Siv Jensen åpnet valgkampen i Ålesund med å oppfordre partifellene til å nærmest sabotere Stortingets Syria-vedtak. I Middelhavet kjempet flyktninger for livet - samtidig. Foto:,NTB Scanpix/Kripos

Mens Frp-Siv oppfordret til syrer-boikott, jobbet andre nordmenn for å hjelpe desperate flyktninger

Mens Siv Jensen ber partifellene i Frp kjempe mot Stortingets vedtak om å ta i mot 8000 syrere, jobber nordmenn på Siem Pilot for å redde desperate flyktninger fra et dødsskip i Middelhavet.

 • Pål Ertzaas
 • Magnus Newth

Artikkelen er over fire år gammel

Kontrastene kunne knapt ha vært større mellom norsk valgkamp og europeisk virkelighet enn den var denne augustlørdagen.

Mens Siv Jensen lader opp til valgkampåpning i Ålesund, blir det norske skipet Siem Pilot tilkalt av italienske redningsmannskaper. De trenger hjelp. Et overlesset flyktningeskip, opprinnelig en fiskebåt, er i ferdmed å ta inn vann – ca 40 kilometer utenfor Libya.

Noen timer senere går Jensen på talerstolen, der oppfordrer landets finansminister sine partifeller til å motarbeide Stortingets vedtak om å hjelpe 8000 syriske flyktninger i Norge.

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta i mot flere flyktninger! oppfordret Jensen ifølge TV 2.

– Ut av regjeringen

Budskapet vekker oppsikt, fordi en regjering er utnevnt for å oppfylle og utføre Stortingets vedtak. Og selv om Frp ikke var en del av stortingsflertallet er det deres statsråder som har ansvaret for at vedtaket oppfylles.

Samtidig er Siem Pilot i gang med å hjelpe rundt 300 desperate flyktninger over fra skrekkskipet i Middelhavet. Italienerne varsler om tragedien på Twitter:

«Søk og redning med skipet Cigala Fulgosi. Mange migranter er reddet. Minst 40 døde», skrev den italienske marinen like før klokken 12 norsk tid.

I Norge skaper Siv Jensens uttalelse straks reaksjoner, blant annet av en «særdeles skuffet» KrF-leder:

– Jeg kan ikke huske sist en finansminister noensinne ba noen sabotere et stortingsvedtak som egen regjering har ansvaret for å utføre, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

– Hvis ikke må Frp tre ut av regjeringen, fastslår han.

– Flytende i avføring

Ombord det synkende flyktningeskipet blir norske og italienske redningsmannskaper møtt av et grufullt syn.

– De fant lik i lasterommet, flytende i vann, drivstoff og avføring, sier Massimo Tozzi, redningsskipets kaptein, til den italienske nyhetskanalen Rai News24.

De omkomne har antageligvis blitt kvalt av gasser fra motoren. De som betaler mest på en tur som denne er de som får være på dekk, forteller kapteinen.

Mens folk hjelpes over i Siem Pilot i Middelhavet, er statsminister Erna Solberg (H) på Oslo-partiets valgkampstart. Hun vil snakke om lokale vinnersaker, men får spørsmål av journalistene om Jensens kontroversielle oppfordring om å «sabotere» Stortingets vedtak:

– Dette er en kommunevalgkamp, og Frp må få argumentere for det som er partiets politikk i kommunene, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at regjeringen forholder seg til Stortingets vedtak om å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria de neste årene.

Mange av dem Siv Jensen ber kommunene nekte å bosette vil naturlig nok være kvinner og barn. Også på skrekkskipet var det barn om bord.

– Gråt over døde barn

Kaptein Massimo Tozzi forteller at det blant de overlevende var 45 kvinner og tre barn, og at flere gråt over barn og ektemenn som hadde omkommet under dekk.

I Norge kobles Ap-leder Jonas Gahr Støre inn, han mener Erna Solberg burde ha ryddet opp:

– Jeg synes det er helt greit at Frp i kommunene har sitt syn på innvandring og integrering. Men fra det til at regjeringen ved visestatsminister Jensen oppfordrer til at Stortingets vedtak ikke blir gjennomført, det er et stort skritt, sier Jonas Gahr Støre til NTB i 15-tiden.

Les også partibarometer: Ap har tapt hver tiende velger i sommer.

Da er de norske redningsmannskapene ennå ikke i gang med å flytte de døde over fra skrekkskipet. De overlevende skal reddes først.

Men selv garvede redningsmannskaper blir preget når virkeligheten er så brutal som denne lørdagen. Etter å ha observert de døde og overlevende bruker styrkesjef Lise Dunham ordet som trolig best beskriver situasjonen:

– TRIST: Generalsekretær i Flykningehjelpen Jan Egeland ber Frp huske på historien. Foto:Trond Solberg,VG

– Vi står midt i en tragedie, der svært mange er døde, sier hun. – Nå tar vi vare på de overlevende, sikrer spor og samler inn informasjon, sier Dunham.

– Trist og smått

Først i 20.30-tiden er mannskapet i gang med å flytte de døde menneskene over. Da har VG snakket med generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Han er opprørt – også over Siv Jensens valgkampbudskap:

– Dette er bare trist og smått. Frp leder an i et kappløp om å være dårligst mulig i et Europa som svikter når folk dør på kontinentets yttergrense, sier Egeland til VG.

Han mener nordmenn må huske historien:

– Det er tankevekkende at norske kommuner nylig feiret sine grenseloser som fikk jøder og motstandsfolk til Sverige under krigen. Da tok svensker, canadiere, amerikanere og briter imot nordmenn med åpne armer, innleder Egeland før han kommer til sammenligningen med dagens situasjon:

– Nå ber Siv Jensen og Per Sandberg historisk rike norske kommuner om å si nei til å ta imot 15 syriske flyktninger, og heller kreve at fattige libanesiske kommuner skal ta i mot 15 000 ekstra. Historiens dom vil være hard mot dem som vil bygge høyere murer for å gjøre det mest mulig vanskelig for desperate mennesker å få hjelpe i vårt land, sier Egeland.

– Saken tapt for Frp

KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

I Norge går det mot kveld, men for mannskapet på Siem Pilot er ikke dagen over. Med 40 døde og 300 levende flyktninger om bord skal de videre, ifølge pressemeldingen fra Kripos:

«Siem Pilot har i tillegg fått en anmodning fra italienske myndigheter om å ta i mot 103 migranter fra et tysk marinefartøy. Disse vil bli overført til Siem Pilot i løpet av kvelden lørdag 15. august.»

Kanskje kommer noen av dem til Norge. Da bør ikke kommunepolitikerne høre på Siv Jensen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande:

– Denne saken er tapt for Frp, det vil komme 8000 syriske flyktninger. Men hvis kommunene ikke tar imot dem blir de i stedet sittende på asylmottak, og da blir de bare dårligere integrert. Jeg forstår ikke at det skal være et mål for Frp, sier Grande.

Les også

 1. Grusomme scener i Middelhavet: – Fløt i vann, drivstoff og avføring

  40 ble kvalt i lasterommet på en overfylt flyktningbåt i Middelhavet. Nå tas de overlevende hånd om på et norsk skip.
 2. Siv Jensen ber kommunene sabotere Syria-avtalen

  Frp-leder Siv Jensen oppfordrer kommunene til å si nei til å bosette flyktninger fra Syria.
 3. Ap har tapt hver tiende velger siden juni

  Det er ikke bare sommerværet som har vært dystert for Jonas Gahr Støre i juli.
 4. Høyre-ordførere kan bli tvangssammenslått i Vesterålen: Frykter bygdedød

  SORTLAND (VG) I Vesterålen er det Høyres egen ordfører som stikker kjepper i hjulene for sammenslåingene som Erna…
 5. Høyre viker ikke en tomme om søndagsåpent

  Kulturminister Thorhild Widvey (H) er fast bestemt på å fremme et lovforslag om søndagsåpne butikker - uansett hva KrF…
 6. Slik vil KrF stenge for søndagsåpent

  KRISTIANSAND (VG) KrFs listetopper i…
 7. Siv mener hun har tatt Støre i faktafeil: – Driver bevisst faktajuks

  Finansministeren mener hun har tatt Jonas Gahr…
 8. Støre: Derfor er Erna bakpå

  UTØYA (VG) Jonas Gahr Støre sier Erna Solberg misbruker ordet «omstilling» og ikke har fulgt med på sine egne anslag om…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Frp-Siv oppfordrer til syrer-boikott, mens norsk skip henter døde migranter

 2. Middelhavet: Her henter norsk mannskap opp 41 omkomne

 3. Frp mener de kan hjelpe flyktningene i Middelhavet – men ble nedstemt

 4. Jan Egeland om Frp-kampanje:
  – Absurd sammenligning

 5. Flyktninghjelpen: Frp misbruker Syria-tall

Fra andre aviser

 1. Anders fant 49 døde flyktninger i en fiskebåt

  Bergens Tidende
 2. Det norske folk sier klart ja til Syria-flyktningene

  Aftenposten
 3. Norsk skip deltok i omfattende redningsaksjon

  Bergens Tidende
 4. Folket sier klart ja til Syria-flyktningene

  Bergens Tidende
 5. «Siem Pilot» berget i land 785 nye båtflyktninger

  Bergens Tidende
 6. Åtte passasjerer på Siem Pilot tiltalt for menneskehandel

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder