DISKUTERER KLAGER: Dokumentaren «Pels», som var en innkjøpt produksjon fra selskapet Piraya film, har ført til ti klagebrev til Kringkastingsrådet. Foto: PIRAYA FILM,

NRK får kritikk for pelsdokumentar

NRK fikk kraftig kritikk da Kringkastingsrådet diskuterte den omstridte dokumentaren «Pels». Men det var også flere medlemmer i rådet som mente det var riktig å vise filmen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

NRKs Brennpunkt sendte programmet «Pels» 9. desember i fjor. Etter sendingen har Kringkastingsrådet mottatt ti klagebrev. Ifølge klagerne er dokumentaren ensidig, ukritisk og produsert på falske premisser.

– Den er definitivt ikke balansert. Den er et partsinnlegg. En propagandafilm, sa Senterpartiets Erlend Grimstad da klagene ble tatt opp til diskusjon i Kringkastingsrådet torsdag formiddag.

Men ikke alle var enige. NRK gir en stemme til de virkelig stemmeløse blant oss, nemlig dyrene, sa politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende.

– Det handler ikke om næringens ve og vel. Det handler om dyrenes ve og vel i utgangspunktet, sa han.

Opptak fra aktivist

Dokumentaren er en innkjøpt produksjon fra selskapet Piraya film. Sentrale deler av den er basert på opptak gjort av Frank Nervik, en aktiv pelsdyrmotstander. Ved hjelp av falsk identitet og skjult kamera klarte han å infiltrere en norsk pelsdyrfarm og avsløre flere brudd på dyrevernsreglene.

Lars Kristiansen, redaktør i NRKs dokumentar- og samfunnsavdeling, sa redaksjonen hadde tvilt seg fram til å sende dokumentaren. Han fastholdt at filmen ikke var ment som et representativt bilde av pelsdyrnæringen, men som en subjektiv dokumentar.

– Jeg syns det har vært et viktig bidrag til debatten om pelsdyrbransjen, sa Kristiansen.

Det store flertallet i Kringkastingsrådet stilte seg likevel bak en kritisk uttalelse. I uttalelsen fastslår rådet at dokumentaren er for ensidig, og at den kritiserer en hel bransje uten å gi tilstrekkelig dokumentasjon for at forholdene som kritiseres, gjelder pelsdyroppdrett generelt. To medlemmer stemte imot uttalelsen.

Eksperter kritiske

Norsk Pelsdyralslag er én av klagerne. Kringkastingsrådets behandling av saken startet med ekspertinnlegg fra to tidligere medlemmer av Pelsdyrutvalget, Kathrine Ryeng og Torstein Steine.

Ryeng hadde lite til overs for måten filmen var laget på.

– Man bygger opp tillit til oppdretterne og får tilgang til informasjon, for deretter å bruke denne informasjonen offentlig mot vedkommende. Det syns jeg lite om, sa hun.

Ryeng mente også at filmen er «relativt spekulativ» i sin bruk av sterke bilder og sterk lyd. Ifølge Ryeng treffer dokumentaren likevel spikeren på hodet i noen spørsmål, for eksempel når det gjelder forvokst og deformert blårev.

– Der har de et poeng. Det er ikke bra at dyrene blir så store, sa hun.

Steine vedgikk at dokumentaren avslører regelbrudd, men fastholdt at den ikke er representativ for pelsdyrnæringen, for eksempel når det gjelder bilder den viser av skader på dyr.

– Dette er ting som kan skje, men det er ikke representativt, det vil jeg protestere på, sa han.

NRK forsvarer filmen

Dokumentarfilmen er også klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), som spesielt skal se nærmere på bruken av skjult kamera og falsk identitet i dokumentaren.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket under diskusjonen torsdag at NRK skal fortsette å publisere kontroversielt innhold.

– Vi skal fortsette å ta kontroversielle redaksjonelle valg. Når vi gjør det, vil det alltid være ulike meninger om det, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder