PEGIDA-MARSJ: Max Hermansen, her fra en demonstrasjon tilbake i januar. Foto:Berit Roald,NTB Scanpix

Rekordlave tall for Pegida-marsj

Hermansen: «Oslo er et militant hylekor av anti-demokrater»

Vepsen-redaktør: Dette gikk utfor mye raskere enn jeg hadde trodd

Bare 28 personer møtte opp på Pegida-marsjen mandag. Leder Max Hermansen spår lysere tider for den islamfiendtlige organisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter oppmøtet i januar, som ble omtalt som det største i sitt slag etter andre verdenskrig, har det vært lite å melde fra den islamfiendtlige organisasjonen.

Mandag tok Pegida til gatene, som så mange mandager tidligere, men gårsdagens oppmøte var ugjenkjennelig fra januar-mobiliseringen.

– 28 personer deltok i gårsdagens marsj. Det er nok den laveste oppslutningen til nå, ja, forteller Pegida-leder Max Hermansen til VG.

Det var Vepsen som først skrev om saken, og de mener så få som 25 deltok.

MOTDEMONSTRASJON: Dette er blitt et vanlig syn under Pegida-marsjene. Her avholder SOS Rasisme en motdemonstrasjon mot den islamfiendtlige organisasjonen. Foto:Krister Sørbø,

– Ba ungdommen holde seg unna

– Hva tror du er årsaken til at antall demonstranter har avtatt så mye?

– Det er knyttet store ubehageligheter til det å vise ansiktet sitt på slike demonstrasjoner. Noen mister jobben sin, andre har mistet vennene sine, sier Hermansen.

I tillegg til den lave oppslutningen var den fremmøtte skaren i gjennomsnitt mye eldre enn tidligere oppmøter. Hermansen forklarer fraværet av ungdommen slik:

– Vi har bedt de yngre om ikke å stille lenger. De utsetter seg for fare, i form av mobbing og i verste fall fysisk vold, sier Hermansen, som tror organisasjonen går lysere tider i møte.

«Dødt prosjekt»

Vepsens redaktør Tor Bach, følger høyreekstreme miljø tett, og har en noe annen oppfatning av Pegida-fremtiden. Han tror nemlig dette kan være kroken på døren for Hermansens organisasjon.

– Dette gikk utfor mye raskere enn jeg hadde trodd. Jeg trodde de minst skulle klare å mobilisere mellom 40 og 60 utover våren, forteller Bach til VG.

KROKEN PÅ DØRA?: Vepsen-redaktør Tor Bach ser kun dystre fremtidsutsikter for Pegida-organisasjonen. Foto:,

Han hevder Pegida-prosjektet ikke er «liv laga», og viser til antallet deltagere som har halvert seg ved hver demonstrasjon.

– De ser ut til å stabilisere seg på rundt 25–26 demonstranter, sier Bach.

– Et militant hylekor

Ifølge Max Hermansen har antallet fremmøtte fordelt seg slik, siden januar-oppstarten: 190, 130, 50, 40 og 28.

Pegida-lederen sier følgende om den lave Oslo-oppslutningen:

– Oslo er et militant hylekor av anti-demokrater, som ikke vil gi oss en stemme i det norske samfunnet. Det viktigste for meg er at vi har en saklig debatt om elefanten i rommet. Vi kommer til å marsjere videre uavhengig av hvor mange som kommer, vi vet vi har støtte hos flere nordmenn, sier Hermansen.

Dette reagerer Bach på:

– Det eneste militante med motdemonstrantene var vel at noen fra blitz-miljøet kastet snøballer mot Pegida for en stund tilbake. Det har vært åpen krangel fra dag én, og splittelsen har vært oppe i dagen. Å hevde noe annet som forklaring på den lave oppslutningen er bare tull, sier Bach.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder