VINNERE: May-Britt og Edvard Moser får nobelprisen i medisin for 2014. FOTO: ROBERT S. EIK/VG Foto:Robert S. Eik,VG

Nobelsvinner: Forsto absolutt ingenting

- Stor dag for hjerneforskningen i Norge

Da den nybakte nobelprisvinneren Edvard Moser gikk av flyet
i München ante han ikke hvorfor han ble møtt med blomster.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Professor-ekteparet May-Britt (51) og Edvard Moser (52) er tildelt nobelprisen i medisin for sin forskning på hjerneceller. Det er første gang i historien at denne Nobelprisen går til norske forskere. Mens May-Britt Moser låste seg inne Trondheim da hun fikk nyheten, satt ektemannen på et fly på vei til München.

– Jeg hadde ikke fått med meg at det var i dag at de skulle dele ut prisen og da jeg gikk av flyet ble jeg møtt av representanter fra flyplassmyndighetene som kom med blomster og sa jeg hadde vunnet en pris. Hvilke pris spurte jeg? Det visste hun ikke. Deretter kjørte hun meg gjennom hele flyplassen i en slik ventende bil.

Les også:Slik ble de Norges smarteste

Overrasket

– Dette kom som lyn fra klar himmel. Jeg forsto absolutt ingenting, sier Nobelsprisvinneren i medisin, Edvard Moser til VG på telefonen fra flyplassen.

Han påpeker at bak prisen ligger et langvarig lagarbeid som involverer flere hundre personer.

– Dette viser også at det lønner seg å satse på vitenskap. Det lønner seg. Dette arbeidet har gått over tyve år, sier han til VG før han raser av gårde til en hurtig sammenkalt pressekonferanse ved Max Planck instituttet i München.

– Stor dag

Fagmiljøet hyller ekteparet for deres innsats.

– Dette er en stor dag for hjerneforskningen i Norge, sier Leif Rune Skymoen, leder for det norske hjerneforskningsnettverket Nansen Neuroscience Network i en pressemelding.

–Det er en stor anerkjennelse for den banebrytende neuroscience-forskningen til professorene May-Britt og Edvard Moser. På vegne av hele det norske hjerneforskningsmiljøet, vil vi gratulerer våre fremste representanter med Nobelprisen, sier Skymoen.

Foto:,

– Samtidig er dette en stor dag for hjerneforskningen i Norge. Nobelprisen viser at norsk hjerneforskning er på et meget høyt internasjonalt nivå, blant den aller beste i verden. Prisen er en motivasjon for alle som forsker for å løse hjernens gåter. Den er en anerkjennelse av det norske hjerneforskningsmiljøet, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder