Hadde ikke tillatelse til å bruke bulldoser

Maskinføreren til entreprenør:  - Få stengt E18!

HOLMESTRAND(VG) Her står bulldoseren midt i rasområdet under Skjeggestadbroen på E18. Ingen har søkt eller fått tillatelse til å bruke den der.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Både det interkommunale landbrukskontoret og Holmestrand kommune har lett gjennom sine postlister i dag for å se om det er søkt om tiltak på eiendommen, noe som skulle vært gjort.

– Det er ikke søkt. Dette er et område med rasfare både på overside og nedside. Det ligger mellom til kvikkleireområder og ved en søknad ville alle varsellamper vært på, sier landbrukssjef Rune Nordeide i Re, Hof og Holmestrand kommuner.

– Hvem har ansvaret for å søke?

– Grunneier er ansvarlig for å søke. Entreprenør er ansvarlig for å sjekke at grunneier har tillatelse. Det ligger i entreprenørens ansvars å sjekke at den som skal ha noe utført har de nødvendige tillatelser, sier Nordeide.

– Få stengt E18!

Mandag ettermiddag kollapset den tungt trafikkerte broen på E18 sør for Holmestrand. Føreren av bulldoseren ble sett da ha løp vekk fra rasområdet. Bare flaks gjorde at ingen ble skadet da tonnevis av jordmasser begynte å bevege seg. En av bropilarene som holder Skjeggestadbroen opp, ga etter.

Til Tønsbergs blad opplyser daglig leder Christoffer Bruserud i entreprenørfirmaet Oscar og Tormod Wike at føreren av bulldoseren sendte ham en melding og varslet om at broen hadde kollapset.

«Det er grunnbrudd. Få stengt E18!», skrev han ifølge avisen i meldingen som Bruserud mottok klokken 14.33.

KVIKKLEIRE: På begge sider av Skjeggestadbroen er det områder med kvikkleire. Ligger mellom det guloransje store feltet og det mindre gule feltet. Foto:NVE Atlas,

Under Skjeggestadbroen ligger det en bekk der det blant annet er sjøørret.

– Langs bekken er det en hensynssone der man skal være ekstra aktpågivende, sier plan- og bygningssjef Svend Bergan Grane i Holmestrand kommune.

– Vi finner ingen søknad om tiltak på denne eiendommen, sier han.

Kjente ikke til restriksjoner

Grunneier Bjørn Hunstad sier til VG at det er riktig at han ikke har søkt om tillatelse for å kjøre her og heller ikke visste at han måtte det. Bulldoseren skulle brukes til å jevne ut grunnen og fylle opp et par meter.

– Jeg ble overlatt dette stykke med land fra Vegvesenet. De spurte om å bytte land med meg under byggingen av E18. Jeg ble overlatt grunnen under Skjeggestadbroen fordi det var hensiktsmessig på grunn av min eiendom.Jeg fikk da tilbud om å betale 12000 kroner per mål for den delen av jorda under brua på sydspissen som jeg ikke alt eide, sier Hunstad.

Han forklarer at jorda under Skjeggestadbroen ikke har vært rørt før i år.

- Vi leide inn samme entrepenørfirma som jeg har brukt til forskjellig arbeid i 5-6 år. I desember begynte de med å jevne ut en skrå helling for at en løypemaskin som lager skiløyper i området skulle kunne kjøre der. Det er også et utslagssted for et golfhull. Vi skulle fylle opp inntil to meter. Derfor var bulldoseren der for å rette ut massen firmaet hadde kjørt opp tidligere, sier Hunstad.

Han eier også grunnen til golfbanen som ligger rett inntil rasområdet.

- Jeg fikk høre av sjefen til firmaet som leide ut bulldoseren at det hadde vært et ras i går. Jeg ble veldig overrasket. sier Hunstad.

Han ble avhørt av politiet etter raset i går.

Hunstad sier at ikke er kjent med restriksjonene i området.

KNEKK: Da bropilaren ga etter, fikk Skjeggestad bro på E18 ved Bentsrud i Holmestrand en knekk. Foto:Stener Kalberg,

– Da jeg ble overlatt området ble jeg ikke fortalt at det er restriksjoner på arbeid man kan utføre her. Da jeg søkte om å bygge en støyvoll langs E18 på samme grunnlag fikk jeg aldri beskjed om at det er risikabelt å kjøre med bulldoser på samme grunn.

Siden hverken kommunen eller landbruksmyndigheten har vært kjent med hva slags prosjekt grunneier var i gang med, er det usikkert hvilket lovverk som skal brukes, opplyser de kommunale myndighetene til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder