OPPGJØR: SP-leder Liv Signe Navarsete (til høyre) og Senterungdommens leder Sandra Borch skal møtes mandag for å skvære opp og snakke ut, ifølge Navarsete. Foto: TERJE MORTENSEN og NILS BJÅLAND

Illsint Navarsete skjelte ut egen ungdomsleder

Isfront mellom partitopper

Navarsete: Jeg beklager

(VG Nett) Senterungdommen krever full oppvask etter at en gruppe nyinnmeldte partimedlemmer ble vitne til at Sandra Borch ble skjelt ut av Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Publisert:

VG har torsdag kveld fått tilgang til et særdeles krast brev fra sentralstyret i ungdomspartiet, som nå er sendt toppledelsen i moderpartiet:

«Vi kan ikke ha en partileder som skjeller ut sine egne åpenlyst fremfor så mange, og i tillegg nyinnmeldte senterungdommer på 15 år.»

Brevet kommer etter nok et offentlig raseriutbrudd fra Navarsete.

I fredagens papirutgave av VG og på VG+ kan du lese innholdet i brevet.

Vet du noe om denne saken? Ta kontakt med VGs journalister her.

Konfronterte ungdomspartilederen

Bakgrunnen var at Sandra Borch i en artikkel i Aftenposten 18. september ga uttrykk for at hun mente at nestleder Ola Borten Moe vil være en sterk kandidat til å overta når Liv Signe Navarsete en dag gir seg som leder.

Samme dag som artikkelen sto på trykk var både Navarsete og Borch på «Nasjonalt seminar om ungdomsdemokrati» på Dyrøy.

Vitner til opptrinnet sier til VG at Navarsete holdt et innlegg fra scenen, der hun understreket viktigheten av at ungdom fikk utfolde seg demokratisk, før hun marsjerte resolutt ned til enden av salen.

Der sto Borch med en gruppe nyinnmeldte ungdommer, som gledet seg til å møte partilederen for første gang.

I brevet beskriver sentralstyret i Senterungdommen den påfølgende situasjonen slik:

«Partilederen var tydelig sint grunnet dette oppslaget og konfronterte Sandra med i salen hvor det var 200 mennesker til stede».

- Sandra virket skjelven

VG har vært i kontakt med flere som overvar det som beskrives som kraftig utskjelling.

Borch skal ha sagt at hun mente Navarsete oppførte seg «barnslig» og at de heller burde ta samtalen i enerom.

VG får opplyst at utskjellingen likevel varte i flere minutter. Navarsete blir av vitner beskrevet som «tydelig forbannet» og skal blant annet ha uttalt at:

- Hvis dere ikke samarbeider åpent med oss, så er det vanskelig å la dere få være med i politiske prosesser fremover.

Navarsete skal fysisk ha blitt dratt ut av diskusjonen, mens ungdomspolitikerne ble stående målløse igjen.

- Sandra virket litt skjelven etterpå. Hun ristet på hodet og fant ikke helt ordene. Det virket som en ordentlig skyllebøtte, sier en ungdomspolitiker som overvar det hele.

«Nå har derimot media så mange bevis»

Sentrale kilder beskriver forholdet mellom partiledelsen og ungdomspartiet som vanskelig allerede før det ublide møtet. Navarsete har ikke deltatt på et eneste arrangement med ungdomspartiet siden hun var på besøk på sommerleiren i juni.

I brevet heter det videre at:

«Leder i Senterungdommen har flere ganger i ettertid duset ned denne episoden selv om det var en del media til stede... Nå har derimot media så mange bevis fra folk som var tilstede på konferansen, at selv Sandra ikke klarer å forsvare dette lenger.»

Borch er da også ordknapp når VG spør henne om situasjonen:

- Det er klart at det var en vanskelig situasjon å havne i. Men dette er en sak som skal behandles i partiet nå, og jeg kan ikke kommentere den utover det før den interne prosessen er over, svarer Borch.

Varslet møte om konflikten

Navarsete ønsker ikke å stille til intervju med VG Nett torsdag kveld, men skriver følgende i en uttalelse om saken:

«Jeg har snakket med Sandra i kveld. Jeg beklager at Sandra opplever at hun ble skjelt ut. Det var selvsagt ikke min hensikt. Ingen partimedlemmer skal oppleve å bli utskjelt av partilederen, og spesielt ikke ungdommene våre.»

Hun varsler også et oppvaskmøte om konflikten til uken:

«Jeg og Sandra er enige om at vi skal møtes på mandag for å skvære opp og snakke ut. Vi mener begge at det ikke er naturlig å gi noen ytterligere kommentar før vi møtes.»

Les mer om konflikten og etterspillet i fredagens papirutgave av VG og på VG+.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder