Her er Bill Gates på padletur i Geiranger

Kajakkutleier: - I kajakken er alle like

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates og familien benyttet fredagen til en kajakktur på Geirangerfjorden i Møre og Romsdal.

  • Audun Beyer-Olsen
  • Marcus Husby
  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den siste uken har verdens rikeste mann, den amerikanske forretningsmannen Bill Gates (57), vært på ferie i Norge.

Fredag ved halv elleve-tiden landet det blå helikopteret som Gates har benyttet på turen ved Gjørvavika i Geiranger.

- Det sto to svarte biler og ventet ved landingsplassen. De kjørte videre med Gates-familien cirka 500 meter til kajakkutleiestedet her. Jeg tenkte at her jeg måtte ta bilde av en av verdens rikeste på verdens vakreste fjord, sier fotografen til VG.

BAKGRUNN: Bill Gates på båttur med kronprinsparet på Sørlandet

Fikk opplæring

Vel fremme ved kajakkene fikk familien opplæring av instruktørene, forteller han.

- Han og familien satt seg i kajakkene med instruktører fra firmaet og dro sakte utover fjorden. De har vært vekk ett par timer og har ikke kommet tilbake ennå, sier fotografen i 13.30-tiden fredag.

Bill Gates valgte en av kajakkutleierens mest populære turer, forteller daglig leder Jonathan Meyer Bendiksen i Coastal Odyssey.

Han bekrefter at det er verdens rikeste mann som har vært på kajakktur i Geiranger.

- De dro opp til fossefallet De syv søstrene, og så en fottur opp til fjellgården Skageflå. Vi gjør denne turen tre ganger i uken, sier Bendiksen til VG.

Han fikk også selv prate med Gates. På spørsmål om dette er den mest berømte personen som har leid kajakker hos selskapet, er Bendiksen mer tilbakeholden.

- Han er en av dem.

- Hvordan var han?

- Han er som alle andre. I kajakken er alle like.

BILDESPESIAL: Bill Gates besøkte Norge

Flere dager

Ifølge opplysninger har familien Gates vært i Norge i flere dager. Tirsdag besøkte de Vikingskipsmuseet og Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.

Onsdag kjørte de bobsled på Hunderfossen, skriver TV 2.

Pressen ble først oppmerksom på milliardærens Norgesbesøk onsdag, da et fly registrert på Gates landet på flyplassen på Kjevik utenfor Kristiansand. Forretningsmannen er en bekjent av kronprinsparet, som ferierer på Dvergsøya ved sørlandsbyen.

Ifølge flere kilder, forlot to båter Dvergsøya like før klokken 12, torsdag. Om bord var Gates-familien og kronprinsparet.

GODE VENNER: Bill Gates tar farvel med Mette-Marit og Haakon. Til venstre i grønn jakke, prins Sverre Magnus. Foto: PETTER EMIL WIKØREN / VG

Middag med kronprinsparet

De satte kursen mot Ny-Hellesund, en pittoresk og fredet uthavn - og et yndet feriemål for rike hytteeiere. Der nøt de en times lunsj på gourmetrestauranten Bølgen & Moi, som ligger i tilknytning til ferieanlegget Verftet.

Kunstner Per Fronth, innholdsleverandør til Verftet, bekrefter restaurantbesøket overfor VG:

- Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit hadde lunsj med Bill og Melinda Gates og deres datter, på Bølgen & Moi. Det var selvsagt stor stas for gjestgiveriet, sier den anerkjente billedkunstneren og fotografen.

- Et slikt besøk skjer ikke akkurat hver dag, så vi må vel nesten markere visitten i primstaven her, medgir Fronth, som forteller at det var god stemning under lunsjbesøket.

Kjærlig farvel

Rundt 13.30 torsdag forlot båtfølget, som hadde flere av Bill Gates' egne sikkerhetsvakter om bord, Ny-Hellesund. Derfra gikk ferden direkte til Kjevik, der den amerikanske privatjeten sto og ventet.

De lite prangende båtene la til ved en brygge, som ligger i tilknytning til flyplassen. Der sto to svarte biler klare.

Etter at Gates selv hadde båret bagasjen inn i bilene, tok venneparene det som må beskrives som et kjærlig farvel.

Gates-familien avsluttet oppholdet med kongelige klemmer og vennskapelige ord. Familiene takket hverandre for besøket.

Deretter fikk Gates-familien og følget deres kjøre rett inn på flystripen, før de etter 200 meter og få minutter var på plass i privatjeten. Like før klokken 14.30 lettet luksusmaskinen fra Kjevik, mens kronprinsparet kjørte av sted i den ene av båtene.

Mangemilliardær

Torsdag ettermiddag landet Gates-familiens privatfly på Vigra lufthavn utenfor Ålesund. Familien gikk rett over i et ventende helikopter, som tok av med kurs mot Sunnmørsalpene, melder Sunnmørsposten.

De celebre gjestene skal natt til fredag ha bodd på Storfjord Hotell utenfor Ålesund.

Kronprinsparet og Gates-familien har truffet hverandre flere ganger tidligere, blant annet da Gates og kona hadde audiens på Slottet i 2009. Bill Gates traff også kronprinsparet under World Economic Forum i Davos i fjor.

I januar i år var Bill Gates i Norge for å møte Jens Stoltenberg og diskuterte hovedutfordringer i arbeidet med internasjonal helse og bistand.

Microsoft-gründer Bill Gates regnes som verdens rikeste mann. Ifølge Bloomberg er han nå god for 72,7 milliarder dollar. Det tilsvarer 425 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder