ENIGE: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX

ENIGE: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX

Vil gi funksjonshemmede rett til personlig assistent

FFO: Må gjøre det bedre enn de rødgrønne

SUNDVOLDEN (VG) Erna Solberg og Siv Jensen vil rettighetsfeste muligheten til brukerstyrt, personlig assistent (BPA).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Høyre og Frp er inne i andre dag regjeringsforhandlingene som foregår på Sundvolden hotell i Hole. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag kunngjorde partilederne at de har blitt enige om to tiltak knyttet til funksjonshemmede:

** Rettighetsfeste BPA (brukerstyrt personlig assistent). Ordningen er tilrettelagt for mennesker med omfattende funksjonsnedsettelser.
** Opprettholde særfradraget for store sykdomsutgifter på nivå med 2013.

- Den nye regjeringen vil ha som visjon at de vil ha et samfunn der alle kan delta. De fleste av oss har som mål å ta både utdanning og arbeid, sa Erna Solberg.

Forslag fra rødgrønne

Kravet om BPA er blitt stilt til ulike regjeringer gjennom mer enn 20 år.

Den rødgrønne regjeringen sendte i mars et forslag om individuell rettighetsfesting av BPA på høring. Ifølge forslaget ville BPA koste 1,7 milliarder.

Høringsfristen utløp 1. august og det kom inn en mengde uttalelser, men saken er fortsatt til behandling i regjeringsapparatet. Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserte forslaget for å ha for mange restriksjoner.

- Den blå-blå regjeringen må gjøre det rødgrønne forslaget bedre, sier generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasojn (FFO), Liv Arum, til VG.

- Viktig ordning

Arum er positiv til meldingen fra Erna Solberg og Siv Jensen, og understreker viktigheten av BPA.

- Det er en ordning som gjør at brukerne kan organisere bruken selv. Siden hjelperne ikke vil være underlagt kommunale vaktplaner, vil det sørge for at brukerne kommer seg på jobb, eksemplifiserer hun.

Detaljene i Høyre og Frps forslag er foreløpig ikke kjent.

- Alle nordmenn må kunne delta i samfunnslivet og hvis de har mulighet, også delta i arbeidslivet, sa Solberg på pressekonferansen.

Uklart når de blir ferdige

Tidligere onsdag sa Frps nestleder, Per Sandberg, at de håper å bli ferdig med forhandlingene i løpet av uken. Solberg mener imidlertid at det er for tidlig å konkludere med når de vil sette punktum.

- Det er vanskelig å si før vi støter på de største problemene, sier Solberg.

Partienes offisielle forhandlingsdelegasjoner består fra Høyres side av Erna Solberg, nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie og sekretariatsleder Lars Øy.

Fra Frp er Siv Jensen, nestlederne Ketil-Solvik Olsen og Per Sandberg, samt generalsekretær Finn Egil Holm, representert.

Besøk av stortingsrepresentanter

I tillegg får de bistand fra rådgivere med ulike fagområder, avhengig av hvilke temaer som blir diskutert. Onsdag var også Høyres stortingsrepresentanter Ine Marie Eriksen Søreide og Svein Flåtten på hotellet.

- De bidrar med kunnskap og de vanskelige tingene. I Norge har vi et politisk system hvor stortingsrepresentanter ofte blir eksperter på sine områder. Vi skal være sikre på at vi kvalitetssikrer det Høyre legger på bordet, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder