ALTERNATIVT SYN: Ola Tellesbø legger ikke skjul på at han har et annet syn på utenrikspolitikk enn det politiske etablissimentet i Norge. Nå beklager han diktator-ros i sosiale medier. Foto: Monica Løvdahl
ALTERNATIVT SYN: Ola Tellesbø legger ikke skjul på at han har et annet syn på utenrikspolitikk enn det politiske etablissimentet i Norge. Nå beklager han diktator-ros i sosiale medier. Foto: Monica Løvdahl

De Grønnes førstekandidat hyllet Assad-regimet og Gadaffi

Mente Norge skulle gripe inn i Syria på Assad-regimets side

INNENRIKS

Beklager kontroversielle Facebook-utsagn

De Grønnes 1. kandidat i Oppland, Ola Tellesbø, skrev på Facebook at Syrias diktator Bashar al-Assad var en balansert mann. - På tide at Norge og Sverige intervenerer på hans side, skrev han.

  • Magnus Aamo Holte
Publisert: Oppdatert: 29.09.13 10:30

Tellesbø kom med de kontroversielle Facebook-uttalelsene rundt nyttårsskiftet.

Der omtaler han den syriske diktatoren Bashar al-Assads tale til befolkningen om borgerkrigen i Syria 6. januar som «Veldig bra og balansert», karaktertrekk som ifølge Tellesbø var «typisk Assad».

«På tide at Norge og Sverige intervenerer på Assads side for å få slutt på denne krigen», skrev han på sin egen Facebook-vegg 30. desember i fjor.

Ba om flere døde

De Grønnes 1. kandidat i Oppland, ga også uttrykk for at den væpnede opposisjonen i Syria i all hovedsak besto av utenlandske leiesoldater, som burde dø.

«Den syriske opposisjonen har ikke lenger min sympati. Det syriske målet må være ett: Få drept så mange leiesoldater som mulig :)», skrev Tellesbø for et halvår siden.

Over 100.000 mennesker er hittil drept som følge av borgerkrigen, som av FN omtales som en stor humanitær katastrofe.

VG var i kontakt med stortingskandidaten lørdag kveld. Da erkjente Tellesbø at han har forfattet Facebook-innleggene.

- Noe av det er nok satt på spissen, uten at jeg helt kan huske konteksten det er skrevet i. Jeg har uansett kommet til at Facebook er et uegnet medium for seriøs politisk debatt, sier Tellesbø til VG.

Ifølge NTB har Tellesbø tidligere også kommet med støtteerklæringen til Libyas avdøde diktator gjennom flere tiår, Muammar al-Gaddafi.

- Assad en fornuftig mann

Overfor VG forteller Tellesbø at han har et alternativt syn på utenrikspolitikk enn det som er mainstream i Norge og resten av den vestlige verden.

- Du skriver at al-Assad er en fornuftig og klok mann. Støtter du Assad-regimet?

- Jeg ser på ham som en fornuftig mann. Husk på at han egentlig hadde tenkt å bli øyelege. Han ønsket ikke å bli president, men ble tvunget til det da broren døde. Jeg støtter ikke et diktatur, men jeg mener det er flere måter å se på Syria-konflikten, sier Tellesbø.

Han mener at Vesten og NATO-landenes regjeringen bruker internasjonale PR-byråer for å forme opinionen.

Dermed får Vestens regjeringer legitimitet og folkelig godkjennelse til å angripe utenfor NATOs kjerneområde med kampfly og soldater.

- At Assad er stemplet som en ondskapsfull tyrann, er noe som store internasjonale PR-byråer har fått media til å tro på, fordi det tjener Vestens egeninteresser. Jeg mener det man må ha en mer nyansert tilnærming til slike saker, og at det må være lov å ha en annen mening enn folk flest, sier Tellesbø til VG lørdag kveld.

Legger seg flat

Han understreker at han er mot vold og prinsipiell pasifist.

- Vesten har en elendig historikk når det gjelder å blande seg militært rundt om i verden. Engasjementet i Vietnam, Balkan-krigene, Afghanistan og Irak var alle katastrofale. Vi må se bjelken i vårt eget øye, før vi kan kritisere andre land, mener Tellesbø.

Tirsdag ettermiddag er imidlertid tonen en annen. I en pressemelding fra De Grønne, beklager Tellesbø uttalelsene, etter å ha fått smake partipisken.

- Jeg beklager dypt mine uttalelser. Uttalelsene er i strid med partiets program og ikke-voldsprinsipp som er viktig for meg, og jeg forstår at folk både i og utenfor partiet reagerer på dette, sier Ola Tellesbø i pressemeldingen.

De Grønne skriver at de har satt i gang en prosess for å kartlegge omfanget av kommentarene, og på grunnlag av denne vil partiet vurdere eventuell videre handling.

- Trygt å stemme på meg

I pressemeldingen understreker Tellesbø at han vil holde seg til partiets vedtatte politikk, dersom han blir innvalgt på Stortinget.

- Folk kan derfor være trygge på at en stemme på De Grønne i Oppland er en stemme på en offensiv og god klimapolitikk. Dette er grunnlaget for mitt engasjement i partiet, og dette er hva partiet vil ha fokus på på Stortinget, sier han.

Tellesbø er ikke den eneste De Grønne-kandidaten som har gjort seg bemerket i media de siste dagene. Søndag skrev Dagbladet at De Grønnes førstekandidat fra Sogn og Fjordane, Tor Øyvind Westbye, mener abort er moralsk galt, stikk i strid med partiets program.

Her kan du lese mer om