TRUSSEL: Terrortrusselen mot Norge sist sommer førte til bevæpning av norsk politi. Her fra Gardermoen i juli. Foto:Kyrre Lien,

Venstre: Politibevæpning må opp i Stortinget

Den midlertidige bevæpningen av politiet har nå vart så lenge at regjeringen må involvere Stortinget i saken, mener Venstres Iselin Nybø.

Artikkelen er over fire år gammel

Sent torsdag kveld kunngjorde Justis- og beredskapsdepartementet at den midlertidige bevæpningen var forlenget nok en gang. Politiet har båret pistol siden 25. november, og instruksen gjelder nå til 7. juni. Begrunnelsen er økt fare for terrorangrep rettet mot politiet.

Men det er problematisk at Stortinget ikke er mer involvert, mener Nybø.

– Vi er i en situasjon nå der Stortinget ikke kjenner til trusselvurderingene i detalj på samme måte som departementet gjør, sier hun til NRK.

Hun er dermed på linje med Aps Hadia Tajik, som i VG fredag krevde svar på hvordan regjeringen vil sørge for at det skal være mulig å gå tilbake til en situasjon uten generell bevæpning av norsk politi.

Nybø understreker at det ikke er flertall på Stortinget for en generell bevæpning av politiet.

– Regjeringen bør nå lage en plan for hvordan politiet skal komme seg ut av den midlertidige bevæpningen, sier hun.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet vedgår at den midlertidige bevæpningen har «vart litt lenge».

– Vi vil selvfølgelig informere Stortinget om det de ønsker å vite rundt dette, sier Brein-Karlsen til NRK.

– Samtidig jobber vi også videre med endringer i politiinstruksen og våpeninstruksen for å se om man burde ha mer varige og formelle mekanismer for hvordan Stortinget skal inn i denne typen saker, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder