GRILLET SIST: Justisminister Anders Anundsen under forrige runde med høring om asylbarna. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Krever skriftlig svar fra Anundsen om asylbarna

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håpet å ha lagt asylbarna bak seg. Men nå må han gi Stortinget et skriftlig svar.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har besluttet å sende et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) i saken om asylbarna.

– Vi vil gi Anundsen en skikkelig mulighet til å forklare seg uten alt det en høring innebærer, sier saksordfører for forrige runde i saken, Bård Vegar Solhjell (SV) til VG.

Les intervjuet: Anders Anundsen: – Jeg har ansvaret

Sist Anundsen ble grillet om saken endte det med at han slapp mistillit. Samme dag kom KrF-leder Knut Arild Hareide med et ultimatum i VG om å hente utsendte asylbarn hjem, noe som førte til en dramatisk runde med forhandlinger i forrige uke.

Men en sak i Dagsavisen, om at Anundsen skal ha lovet å godta KrF og Venstres krav om å hente hjem asylbarn dersom han slapp kritikk og mistillit, fortsetter å skape problemer for justisministeren.

Vil ha svar

Det er dette opposisjonen på Stortinget nå krever et skriftlig svar på, etter å ha diskutert muligheten for en ny høring under et komitémøte i dag.

– Mitt råd er at Anundsen svarer oss, hvis ikke blir disse ekstremt alvorlige påstandene hengende over ham. Han må avklare om han har forsøkt å påvirke kontrollkomiteen, sier Solhjell.

Aps Jette Christensen sier til VG at det var delte meninger i komiteen om saken.

– Påstandene står uimotsagt, og det er viktig at Stortinger får svar raskt, derfor velger vi løsningen med et brev. Det er ikke en del av norsk politikk at det holdes politiske samtaler der man bruker konstitusjonen som valuta, sier Christensen til VG.

SV har etter det VG er kjent med diskutert saken svært tett med Arbeiderpartiet. Til sammen har de to partiene nok representanter i komiteen til at de kunne ha krevd en høring – men ikke til å avgjøre det endelige utfallet.

– Anundsens ansvar

VG vet at samtalene som ledet fram til den endelige asylbarnavtalen ble holdt mellom regjeringen og samarbeidspartiene parallelt med at mistillitssaken ble avgjort. Da ble understreket til VG at man holdt sakene atskilt. Arbeiderpartiet gikk den gang ut og advarte mot å blande kortene i saken.

Les også: KrFs hemmelige asyldrøm

Anundsen sendte mandag et svar til Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, der han nektet å gi en forklaring på hva regjeringen diskuterte med støttepartiene.

«Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som hverken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere hverken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet», skriver Anundsen i sitt svar.

Per Olaf Lundteigen sier til Bergens Tidende at han ikke kan følge opp dette.

– Anundsen vil ikke si noe. KrF og Venstre har kommet til enighet med regjeringen om en avtale. Da regner jeg med at de skalker lukene. Hvis ingen vil stå frem, er det ikke mulig for meg å følge saken videre opp, sier Lundteigen til avisen.

Les også

Mer om

  1. Innvandring

Flere artikler

  1. Advarer KrF og Venstre mot å blande kortene om asylbarna

  2. KrF stiller ultimatum om asylbarna

  3. Håper på asyl-enighet i kveld

  4. Ap vil ikke hente utviste asylbarn tilbake

  5. Anundsen refses foran full stortingssal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder