Erkjenner medvirkning til gullsmedranet i Oslo

Sporet opp ranslaget ved hjelp av teledata

Fant ransvåpenet i fluktbil – usikre på hvem som skjøt

Politiet: DNA-treff på flere ranssiktede

Ransutbyttet fortsatt sporløst borte

To svenske statsborgere på 19 og 22 år har erkjent
medvirkning til ranet mot gullsmedbutikken «Sheikh Enterprise» på Grønland i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt overfor VG.

Det var om formiddagen 29. mars i år at fire maskerte ranere slo til mot gullsmedbutikken Sheikh Enterprise på Grønland i Oslo. Om lag tre uker etter det brutale ranet gjennomførte norsk og svensk politi en koordinert operasjon i Stockholmsrådet, og pågrep fem svenske statsborgere.

I tillegg ble ytterligere en svensk statsborger pågrepet i Oslo og siktet for medvirkning til grovt ran.

Politiet: Sporet ranslaget via teledata

– Etterforskningen startet med innhenting av store mengder teledata i det aktuelle området, og vi klarte ved hjelp av dette materialet å identifisere aktuelle telefonnumre som vi mener kan knyttes til ranerne, sier politiadvokaten.

I slutten av juni ble ytterligere en svensk statsborger pågrepet i Stockholm og siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. Vedkommende – som er løslatt fra varetekt – er i familie med en annen siktet i saken.

Det betyr at totalt syv svenske statsborgere er siktet i ranssaken.

Den svenske 19-åringens forsvarer, Berit reiss-andersen, ønsker ikke å kommentere hva hennes klient har forklart i avhør.

22-åringens forsvarer, Frode Sulland, har ikke besvart VGs henvendelse lørdag.

Vet ikke hvem som avfyrte skudd under ranet

Under ranet sto en av de fire ranerne utenfor butikken i Oslo sentrum med et skytevåpen – nærmere bestemt en AK-47. Det skal ha blitt avfyrt minst to skudd i luften og flere personer fikk også våpenet rettet mot seg.

– Vi har funnet våpenet. Det lå i en av ransbilene, men vi har ikke grunnlag for å si noe om hvem som var skytteren, sier politiadvokaten.

BILLEDSPESIAL:Se bilder fra dramaet her!

UTBRENT: Her er en av bilene som politiet mener ranerne brukte i forbindelse med ranet. Foto: SCANPIX,

I løpet av den flere måneder lange etterforskningen har politiet fått en klar oppfatning av at en eller flere personer i Oslo bistod med å skaffe et skjulested for ranslaget etter anslaget mot gullsmedbutikken.

I tillegg skal etterforskningen ha avdekket at et bestemt kriminelt miljø i Sverige hjalp til med flukten over grensa og videre til Stockholms-området.

– Skjulte seg i Oslo i to dager etter ranet

– Vi har en oppfatning av at ranerne var kort tid i Oslo – et par dager. Vi mener også at noen av ranerne dro til Sverige ved egen hjelp, sier Riegels.

Kort tid etter gullsmedranet saumfarte politiets krimteknikere to kjøretøy som knyttes til ranerne og som de mener ble brukt under flukten fra åstedet. Ifølge VGs opplysninger, fant krimteknikerne fingeravtrykk, hårstrå og gjenglemte gjenstander i de aktuelle bilene - deriblant klær som knyttes til ranerne.

Politiadvokaten opplyser at analyser av DNA-materiale og fingeravtrykk fra kjøretøyene, rester av ransklær og emballasjer til klær har gitt positive treff på noen av ranerne.

– Vi har også fått god støtte fra svensk politi som har gitt oss informasjon om miljøer i Sverige og etterforskning i Sverige. Vi har derfor vært i stand til å pågripe personene som sitter i varetekt i dag, sier Riegels.

Avslutter etterforskningen om kort tid

KNYTTES TIL RANET: Politiet mener ranslaget brukte denne svenskregistrerte bilen, en rød Audi A3, i forbindelse med gullsmedranet. Foto: POLITIET,

Politiadvokaten opplyser at etterforskningen avsluttes i midten av november og at deres innstilling da oversendes statsadvokaten for påtaleavgjørelse.

– Vi har gjort unna mye av etterforskningen, og vi mener at bevissituasjonen er såpass sterk at vi tar sikte på å holde dem varetektsfengslet frem til en hovedforhandling, sier Riegels.

Innehaveren av gullsmedbutikken har anslått at ranerne fikk med seg verdier for 5-6 millioner kroner – et utbytte som foreløpig ikke har kommet til rette.

Butikkeier håper ransutbyttet kommer til rette

– Han er glad for at politiet syns å oppklare ranet, men han savner informasjon direkte fra politiet. Det viktigste for han er selvsagt at ransutbyttet kommer til rette, og han håper derfor politiet prioriterer dette, sier bistandsadvokat John Christian Elden til VG.

BISTANDSADVOKAT: John Christian Elden. Foto: NTB/SCANPIX,NTB scanpix

Innehaveren risikerer kun å få 100.000 kroner fra forsikringsselskapet siden selskapet mener forsikringen kun dekker tyveri – og ikke grovt ran.

Bistandsadvokat: Politiet kan måtte dekke ransutbyttet

– Det er ikke mulig å komme videre i forsikringssaken før politiet oversender saksdokumentene til bistandsadvokaten. Det er det bedt om fire ganger siden ranet uten at de har gjort det, sier Elden, og opplyser at de to siste brevene til politiet står ubesvart.

– Siden det er en seksmåneders frist på å klage over et forsikringsvedtak, risikerer vi at forsikringsdekningen forsvinner førstkommende onsdag. I så fall er det politiet som vil komme i ansvar og må dekke ransutbyttet da de ikke følger straffeprosesslovens krav om å gi informasjon til ofre i straffesaker.

LES OGSÅ:Ranet gullsmed er konkurs

En eventuell hovedforhandling vil trolig berammes i Oslo tingrett i løpet av våren 2015.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder