KLOVNESTREKER: Marianne Aulies kunst preger russebussen «The Masterpiece». Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto:Helge Mikalsen,VG

Sjekk denne kunst-bussen!

Med klovnestreker og dugnader blir russetiden perfekt, mener Nannestad-gjengen på bussen «The Masterpiece»

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er et kunstverk på hjul, sier Eirik Uhlen og spøker om at bussen bør få plass i Galleri Sand i New York.

– Vi pratet litt om det, og hun var med fra første sekund. Det var bare å ta én telefon det, sier Stian Aulie, Marianne Aulies nevø.

Printet av Marianne Aulie-verkene ble laget i New York, mens et lokalt firma laget folien som ble brukt til å sette det på bussen. De fjorten guttene ga kunstneren fritt spillerom, men ønsket at hennes velkjente klovne-kunst skulle pryde bussens yttervegger.

– Dette var noe jeg selvfølgelig måtte si ja til. Det var spesielt gøy å gjøre dette for nevøen min Stian, men det frister absolutt til gjentakelse, sier Marianne Aulie til VG.

Stian Aulie kan også røpe at han har fått det spesialdesignede kunstverket til en svært god pris.

– Hun har ikke fått en krone!, sier han og ler.Buss, bil eller sykkel? Send inn bilder av ditt russekjøretøy her!

Strengt budsjett

Og nettopp det er et av guttenes triks. «The Masterpiece» er holdt på strengt budsjett, og de har ønsket å gjøre det meste selv, både for å skape samhold og for å spare penger. En pappa er bussjåfør, potetgullet er sponset, mens dugnadsjobbing har sørget for gratis drivstoff gjennom hele russetiden.

– Vi har fått til mye med lite penger, sier bussens økonomiansvarlige, Carl Fredrik Kristoffersen.

Noen busser har planlagt dekknavn, låter, konsepter og eksteriør i flere år. Andre fant ut at det begynte å haste for et par måneder siden. Guttene fra Nannestad begynte panikk-byggingen for rundt tre måneder siden, mens Aulie-kunsten har vært planlagt i snart ett år.

Fredag ettermiddag fikk «The Masterpiece» skilter og siste godkjenning. Natt til lørdag startet en ellevill måned med fyll og festing.

– Det går alltid mer penger enn man venter seg. Det kommer en del utgifter i russetiden også, sier Eirik Uhlen og legger til:

– Det er når du står på Tryvann og bare må ha en hamburger at det svir.

Godt samhold

Selv om guttene har ført nøye regnskap underveis har det kommet uforutsette utgifter. Bussen trengte setebelter for å bli omregistrert, og det gjorde at budsjettet for bussen, som var på 190.000, sprakk.

– Vi har sprukket med 10.000, men det kommer nok til å gå enda mer i selve russetiden, sier Kristoffersen.

Guttene har brukt cirka 15.000 ut av egen lomme, men regner med at oppgraderingene de har gjort på bussen gjør at de kan sitte igjen med 10.000 hver etter at den er solgt. Gjengen har brukt rundt 4000 kroner hver på spesiallagde klær med logo.

På spørsmål om hva de syns om budsjetter i to millioners-klassen svarer guttene nærmest synkront:

– Vær så god!

– Folk skal få bruke så mye penger de vil, men vi har det veldig gøy med mindre budsjett også, sier Carl Fredrik Kristoffersen.Hvert år hører man om russ som bruker flere hundre tusen kroner på russefeiringen, og hvert år når tilsynelatende summene nye, svimlende høyder. Det gjelder blant annet for guttene på bussen «Garden of Eden» som hadde et budsjett på to millioner kroner.

For «The Masterpiece»-gjengen har det blitt helt klart hva russetiden skal handle om.

– Det er samholdet som er viktigst, og det har blitt utrolig godt, sier buss-sjef Simen Schiefloe Rognlien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder