Sykehus-direktøren: – Tillitsvalgte ville fjerne Eidsvik

Eksdirektør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge sier de tillitsvalgte i helseforetaket jobbet hardt for at han skulle bidra til å fjerne den tidligere direktøren i Helse Møre og Romsdal.

Artikkelen er over fem år gammel

– På alle møter vi hadde med de tillitsvalgte tok de opp det de omtalte som et «ledervakuum» i Helse Møre og Romsdal. Jeg hadde et klart inntrykk av at de ønsket å få fjernet Astrid Eidsvik fra sin jobb, sier Andersen.

Astrid Eidsvik var administrerende direktør og en av lederne for arbeidet med å finne ut hvor det nye sykehuset i Møre og Romsdal skulle ligge.

I høringen fredag fortalte Eidsvik at hun mente Kristiansund var den beste plasseringen, mens helseminister Bent Høie valgte å legge sykehuset til Molde.

Følte press

VG møtte Andersen etter at han var ferdig i høringen hos Stortingets kontrollkomité fredag. Komiteen gransker om helseminister Bent Høie har brutt loven i arbeidet med å velge plassering av nytt sykehus i Møre og Romsdal.

GIKK AV: Astrid Eidsvik var direktør i Helse Møre og Romsdal, her er hun på vei ut av høringen i Stortinget. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– De var aldri opptatt av noe som handlet om pasientsikkerhet eller annet, men var kun opptatt av hvem som ledet Helse Møre og Romsdal og de mente den styringen ikke var god, sier Andersen.

– Hvem snakker du om her?

– Randulf Søberg og de andre konserntillitsvalgte.

– Jeg forklarte dem at helseforetaksloven gjør det klart at det er styret som må håndtere spørsmål om ledelsen i de underliggende helseforetakene. Jeg kunne ikke gjøre noe, men de la mye energi inn i at jeg måtte jobbe med dette.

I høst sendte de tillitsvalgte i Akademikerne et brev til helseminister Høie hvor de kraftig kritiserte Andersen for hans lederegenskaper og styring av Helse Midt-Norge.

Høie ville sparke Andersen

– Jeg tror de da kom etter meg fordi jeg ikke gikk videre med dette overfor Astrid Eidsvik, sier Andersen.

GIKK OGSÅ AV: Tidligere administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Bare dager senere kontaktet Høie styreleder Marthe Styve Holte og ba henne sparke Andersen fra jobben som administrerende direktør.

Det nektet hun, og valgte i stedet å gå av som styreleder. Dagen etter valgte Andersen å gå av selv.

Randulf Søberg avviser at han har bedt Andersen bidra til å fjerne Eidsvik.

- Andersen har nettopp vært i kontrolkomiteen. Der kunne han sagt alt, og da er det meget spesielt at han etter høringen kommer med slike påstander mot meg og andre, sier Søberg til VG.

- Påstandene er direkte usanne. Jeg har vært i kontakt med andre hovedtillitsvalgte og konserntillitsvalgte, og det er ingen andre som kan bekrefte det Andersen sier, forteller Søberg.

- Har du aldri tatt opp med Andersen om Eidsvik er det rette til å lede Helse Møre og Romsdal?

- Jeg har tatt opp betenkeligheter med den økonomiske situasjonen i Helse Møre og Romsdal, men ikke nevnt at hun bør tas av jobben, sier Søberg.

Foretakstillitsvalgt Lise Dragset fra Nito ved St. Olavs Hospital i Trondheim skriver følgende i en epost til VG:

«Som tillitsvalgt på St. Olavs Hospital, og tett på HMN, kan jeg absolutt avvise dette. I et brev etter Andersens avgang har alle konserntillitsvalgte/regiontillitsvalgte stilt seg bak at dette handler om Andersens manglende evne til ledelse og ikke noe annet,»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder