ETTERFORSKER DØDSFALL: Ved denne moskeen skal en 21 år gammel kvinne ha dødd etter en «demonutdrivelse» ifølge TV2. Foto: Krister Sørbø.

TV2: Etterforsker dødsfall etter demonutdrivelse i Oslo-moské

Politiet i Oslo etterforsker en ung kvinnes dødsfall, etter en mulig demonutdrivelse i en moské, melder TV 2.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

VG ble klaget inn til PFU for denne artikkelen og felt for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.6. Les hele PFUs kjennelse her. Etter PFUs kjennelse 23.september, har VG valgt å fjerne navnet på den avdøde 21-åringen.

I midten av mars 2014 ble saken henlagt av politiet. De tror kvinnen døde en naturlig død, og sier til VG at deres undersøkelser ikke kunne bekrefte ryktene om at det skulle ha vært en demonutdrivelse da kvinnen døde. Les mer om henleggelsen her.

21 åringen døde av hjertestans etter besøk i en moske i Oslo 13. mai i år, ifølge TV2. Dødsfallet var brått og uventet.

Politiet har fått opplysninger om at kvinnen var utsatt for en demonutdrivelse i moskeen.

- Vi har fått en del opplysninger. Disse har vært fulgt opp, og ut ifra de opplysningene vi har nå da så vil det bli foretatt noen ytterligere undersøkelser, sier Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til TV2.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Strengt forbudt

Basim Ghozlan er forstander i Rabita-moskeen som har 2400 medlemmer. Han fikk beskjed den 13. mai i år.

- Jeg fikk telefon denne kvelden om at det var en jente som trengte hjelp fra ambulansen. Jeg fikk høre at det var ringt etter ambulanse og at de kom og hentet henne, sier Ghozlan til TV 2.

Ifølge moskeens vedtekter er demonutdrivelse strengt forbudt.

- Det kom rykter om at noen skulle drive ut en ånd fra henne. Men som moské har vi en klar policy på at slikt ikke skal skje. Hverken på vegne av moskeen eller i moskeens lokaler, sier forstanderen.

Til VG sier Ghozlan at han ikke har noen grunn til å tro at noe kriminelt har skjedd inne på moskeens område, men at han er glad for at politiet etterforsker saken.

- Det noen oppfatter som en åndeutdrivelse kan være mye forskjellig, alt fra at to mennesker kommer sammen for å be. Men dersom noen tror at syke mennesker kan kureres i moskeen, så er vår klare policy at de skal henvises til helsevesen eller psykiatri, sier Ghozlan til VG.

Han legger til at han omtrent hver 14. dag får en henvendelse der noen ber om slik hjelp, og at han uten unntak viser videre til helsevesenet.

Vil ikke kommentere

Metlid ønsker ikke så si om de vet hvem som eventuelt har gjennomført demonutdrivelsen, men gjentar at politiet har mottatt opplysninger i saken. Hun forteller til kanalen at politiet ikke vet om de står overfor en kriminalsak.

Ifølge TV-kanalen døde den 21 år gamle kvinnen etter et besøk i Rabita-moskeen i Calmeyers gate 13. mai i år. Hun fikk livreddende førstehjelp på stedet, men ble senere erklært død på sykehuset.

Jourhavende jurist ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser vil ikke kommentere saken søndag kveld.

- Jeg må henvise til Metlid sine uttalelser, sier jourhavende jurist, Hilde Strand til VG.

Folkelig skikk

Religionshistoriker og ekspert på islam, Kari Vogt, sier til VG at slike «åndeutdrivelser» er en folkelig skikk i flere muslimske land.

- Både blant muslimer, og blant kristne, i land i Nord-Afrika og langs Middelhavskysten, er dette et kjent fenomen, sier Vogt.

- Jeg er kjent med to stygge tilfeller fra muslimske miljøer i Frankrike der slike «åndeutdrivelser» har endt med dødelig utfall. Det er i all hovedsak kvinner som skal kureres, sier Vogt.

Koranen nevner flere typer «onde ånder», såkalte «djinner», men de fleste moderne muslimer tror ikke på utdrivelser av demoner og onde ånder, forklarer Vogt.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder