PÅ VERKSTEDET: Elev Valon Snajli (17) på Rud videregående i Bærum, forklarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hvorfor han valgte yrkesfag fremfor studiespesialisering - blant biler og verktøy i skolens verkstedhall. Foto:Frank Ertesvåg,VG

Brukte 726 mill. på å stoppe frafall
- elever dropper ut som før

Regjeringen vil at andre skal lære av suksess-forbilder

Tettere elev-oppfølging gir mindre frafall på yrkesfag i Bærum

726 millioner kroner er siden 2010 pøst inn i videregående
skole for å stoppe frafallet. Likevel dropper 30 prosent av elevene ut av videregående – nå som før.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Elevenes gjennomføring har dessverre ikke økt til tross for stor innsats og oppmerksomhet om dette fra flere regjeringer, konstaterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han er ikke spesielt stolt av at han og hans forgjengere fra den rødgrønne regjeringen ikke har redusert tallet på elever som avbryter videregående.

– Vi har brukt 600-700 millioner, opp mot en milliard kroner på å få ned frafallet. Men frafallet har ikke gått ned. Nå må vi finne ut hva som fungerer. En av de mest interessante tingene er hvordan frafall henger sammen med oppmøte. De som har høyt fravær står også ofte i fare for å få høyt frafall, sier skolestatsråden til VG.

Tidligere er det satt i gang en rekke tiltak mot frafallet, men uten at målene om kutt er nådd.

Bank mot frafall

Nå vil han sette i system hva de skolene som sliter mest med frafall kan lære av andre skoler. Rett og slett lage en bank med de beste tiltakene.

– Så skal vi sette i gang forskningsprosjekter for å finne ut hva som fungerer, sier statsråden.

Like før juleferien møtte han elever på verkstedet på Rud videregående skole i Bærum.

Den yrkesrettede skolen med et flertall av gutte-elever har klart å redusere frafallet fra 27 prosent i 2009/2010 til 20 prosent i 2013/2014.

Valon Snajli (17) fra Rykkinn går på vg2, tenikk og industriell produksjon (TIP). Han har gått fra å være en teoritrøtt ungdomsskoleelev til å bli godt motivert elev på videregående.

MEKKER UNDERSTELL: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lot seg informere om skoletilbud og tiltak mot frafall blant elevene på Rud videregående skole. Her far verkstedhallen på skolen. Foto:Frank Ertesvåg,VG

– Her bryr lærerne seg om elevene og hjelper deg med det du skal oppnå. Vi har en avdelingsleder som virkelig er opptatt av at vi skal klare det. Derfor er det veldig få som slutter underveis. Førsteåret var det bare en som sluttet i min klasse. På andreåret er det ingen som har sluttet, sier Valon til VG.

Ringer opp fraværende elever

En av ordningene skolen har innført, er å stenge alle innganger bortsett fra hovedinngangen etter skolestart om morgenen. De elevene som kommer for sent blir tatt hyggelig, men bestemt imot av en i skoleledelsen. De elevene som ikke dukker opp, blir oppringt.

Det synes Valon Snajli er på sin plass:

– Det hjelper at en fra ledelsen står i hovedinngangen og tar imot dem som kommer for sent. Hvis du ikke er på skolen så har du bare tatt plassen fra en annen. Derfor liker jeg at skolen er så aktiv mot fravær og ringer opp de som ikke møter opp.

Streng og snill samtidig

Kunnskapsministeren er enig.

– «Ønske elever velkommen-ordningen» som er i bruk på Rud videregående skole, er bra. Her blir de som kommer for sent ikke kjeftet på-, men ønsket velkommen. Skolen er streng og snill på samme tid, sier Røe Isaksen.

– Bør ikke regjeringen nå ta i bruk noe som er bredere og mer målrettet enn enda flere forsøkstiltak?

– Ja, men litt av problemet er at etter at vi har brukt over 700 millioner og frafallstalene fortsatt er høye, så sitter vi ikke igjen med en tiltaksliste på hva som fungerer. Vi trenger både systematisk arbeid og forskning for å finne ut hva som har effekt. Vi vil også kreve at de fylkene som får penger fra oss – må dokumentere hva som hjelper. De kan ikke bare få penger for at de har en god intensjon, svarer han.

Han minner også om at det er svært god samfunnsøkonomi og få elever til å gjennomføre skoleløpet.

– En av problemstillingene her er at en elev som dropper ut av videregående skole ofte havner på NAV og bli en kostnad for staten og ikke for fylkeskommunen, sier kunnskapsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder