LYSNING: En stor andel nordmenn forventer en økning i boligprisene i løpet av de kommende 12 månedene. Her fra Drammen hvor boligprisene steg med 2,2 prosent i januar. Foto: JAN OVIND

Fersk måling om nordmenns prisforventninger: Økt optimisme i boligmarkedet

Flere nordmenn tror trenden med synkende boligpriser er i ferd med og snu, og forventer prisstigning det kommende året.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over seks år gammel

Det kommer frem i Eiendomsmegler1 sin landsrepresentative undersøkelse Boligmeteret for februar måned.

Undersøkelsen er gjennomført av Prognosesenteret AS, og måler forbrukernes forventninger til boligmarkedet og planer om kjøp.
- Stabil lav rente og forventninger om høyere boligpriser gjør at boligkjøperne nå er tilbake. Nå opplever vi et skikkelig skift i folks forventinger til boligprisene, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler1.

Les mer: Slik åpnet boligåret 2014 der du bor

Han viser til at andelen nordmenn som forventer stigende boligpriser har økt fra 28 prosent i oktober 2013 til 33 prosent i februar 2014.

Forventer inntil fire prosent prisvekst

Nesten halvparten av de som forventer stigende boligpriser regner med at boligprisene vil øke med inntil fire prosent i løpet av de neste 12 månedene. Litt over en tredjedel svarte at de forventer en prisvekst på mellom fem og seks prosent.

STEMNINGSKIFTE: Adm. direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler1 mener det er flere årsaker til at flere nordmenn nå forventer prisstigning i markedet. Foto: EIENDOMSMEGLER1

- Det er flere årsaker til stemningsskiftet vi nå opplever i boligmarkedet. For det første snudde boligprisene i januar, mer enn det som var forventet. I tillegg hørte vi sentralbanksjef Øystein Olsen fortelle i sin årstale at vi kan forvente å beholde dagens lave rentenivå lenge fremover, sier Nymark.

Andelen som forventer fallende boligpriser har falt fra 31 prosent til 17 prosent samme periode.

- Etter 12 måneders fall i andelen som forventer økende boligpriser, har denne andelen nå snudd. Vi registrerer på nytt en viss optimisme i forhold til boligprisøkning i året som kommer.

Viktigere med aktivitet i markedet

VANLIG: Ifølge leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund blir forventningene til boligmarkedet ofte mer nyansert utover året. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund har ikke så høye forventninger til prisveksten i boligmarkedet det kommende året:

- Jeg tror kanskje folk flest er noe mer positive enn meg, men jeg ser heller ikke dystert på de kommende månedene. Jeg tror vi vil se et marked i bevegelse. Vi har hatt en god start på året med godt salgsvolum og godt oppmøte på visninger. Mange nordmenn er på boligjakt, og jeg er mer opptatt av at folk skal få kjøpt og solgt enn om prisene stiger eller ikke, sier han til VG.

LES MER: Dette oppussingsobjektet ble solgt for 2 millioner over takst

Boligprisene i januar gikk opp 2,4 prosent fra desember, og er nå 1,5 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i 2013.

I januar i fjor tok det i snitt 38 dager fra boligen ble lagt ut for salg til den ble solgt. I år er tilsvarende omsetningstid 50 dager.

- For tidlig å fastslå prisstigning

Økonomikommentator Tom Staavi i VG mener det er interessant at andelen optimister stiger og andelen pessimister faller, men understreker at det er for tidlig å fastslå at dette betyr at boligprisene vil begynne å stige igjen:

- For at boligprisene skal stige, må gjeldsveksten igjen tilta. Og bankene har økt renten, økt marginene sine og Finanstilsynet er svært opptatt av at egenkapitalkravet på 15 prosent det har pålagt at låntager må ha, blir overholdt. I tillegg skal bankene bygge egenkapitalandel. En måte å gjøre det på er ikke å øke forvaltningskapitalen, sier Staavi.

Det betyr, ifølge Staavi, at det kan tenkes at bankene heller ikke er like interessert i å bidra til en sterk gjeldsvekst:

AVVENTER: Økonomikommentator Tom Staavi mener det er for tidlig å fastslå hvorvidt boligprisene vil begynne å stige igjen. Foto: SARA JOHANNESSEN/VG

- Alt dette er faktorer som ikke tilsier at markedet skal snu og prisene igjen begynne å stige. Men norsk økonomi er fortsatt solid. Det er fortsatt liten arbeidsledighet og trolig reallønnsvekst også i 2014. Vi må avvente prisstatistikken for februar og mars før vi kan fastslå at kjøperne igjen ønsker å prise opp det norske boligmarkedet, sier Staavi.

NEF forventer prisstigning på to prosent

Tormod Boldvik mener omsetningen er viktigere enn prisstigning eller prisfall.

- Vi har sagt at vi tror markedet totalt i 2014 kan endre opp med en prisøkning på cirka to prosent, og det har ikke skjedd noe i starten av året som gjør at vi har grunn til å endre den prognosen, sier han.

Hva kan den økte optimismen skyldtes da?

- Nordmenn er generelt positive til boligmarkedet, og oppmerksomheten hittil i år har handlet mye om prisstigning og salgsvolum. Det er næring til optimisme. Av erfaring starter ofte året slik, mens det blir mer nyansert utover året, sier Boldvik.

Flere boliger selges

Den månedlige statistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) som ble publisert i begynnelsen av februar viste at selv om markedet går tregere, selges det flere boliger:

I januar i år ble det nemlig solgt 6088 boliger, mot 6001 solgte boliger i januar 2013.

Nå er det færre bruktboliger til salgs enn på tilsvarende tid i fjor, så utvalget er ikke så stort som man kan ha inntrykk av:

I uke 7 i år var det 11 971 bruktboliger for salgs, mens i uke 7 2013 var det 12860 til salgs.

Optimistisk sjeføkonom

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse mener det er realistisk å forvente prisøkning i boligmarkedet i 2014.

-Prisvekst nå vil innebære at markedet har snudd tilbake etter prisfallet forrige høst. Jeg tror selv på prisøkning, og har hele tiden vært blant de som har vært optimistiske i forhold til dette. Den siste tids utvikling gjør at jeg holder fast ved det - Fortsatt lave renter, gunstige skatter og sterk befolkningsvekst bidrar til dette. Nordmenn har også en sunn økonomi, til tross for høy gjeld, sier Bjørnstad.

Boligmeteret er en månedlig undersøkelse som blir gjennomført av Prognosesenteret AS for Eiendomsmegler1. Undersøkelsen ble gjennomført i midten av februar, og 1000 nordmenn har svart på spørsmålene.

Mer om

 1. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Pluss content

  Råd for både kjøp og salg: Slik blir bolighøsten

 2. Pluss content

  Fem grunner til at boligprisene kan falle i 2016

 3. Slik er boligmarkedet i de største byene akkurat nå

 4. Stadig flere får foreldrehjelp for å komme seg inn på boligmarkedet

 5. Boligprisene har økt tre ganger så mye som leieprisene

Fra andre aviser

 1. To av tre boliger solgt under takst

  Fædrelandsvennen
 2. Tror på prishopp med billige lån

  Bergens Tidende
 3. Ikke siden 2008 har det tatt så mange dager å selge bolig som nå

  Bergens Tidende
 4. Boligprisene steg med 8,1 prosent siste år

  Aftenposten
 5. Boligprisene steg med 8,1 prosent siste år

  Fædrelandsvennen
 6. Svak vekst i boligprisene i februar

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no