I HARDT VÆR: Justisminister Anders Anundsen måtte i fjor beklage hvordan regjeringen har håndtert asylsaken, men komitéleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, varslet likevel at at justisministeren risikerte å bli kalt inn på teppet. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

BT: Regjeringen sendte ut barn - nedprioriterte utenlandske kriminelle

Justisminister Anders Anundsen (Frp) lovet å kaste ut rekordmange asylsøkere og kriminelle i fjor. Det endte med at flere barn ble sendt ut, skriver Bergens Tidende.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da justisminister Anundsen i fjor fikk problemer med å nå egne måltall, måtte politiet legge om arbeidet, skriver Bergens Tidende tirsdag.

Regjeringen hadde lovet at 7 100 utlendinger uten lovlig opphold skulle kastes ut av landet i 2014. 1 900 av disse skulle være asylsøkere. Men allerede 12. mars i fjor får Politidirektoratet (POD) klar beskjed om at «antall returer innen asyl har vært for svak». Det viser referatet fra et styringsdialogmøte med Justisdepartementet.

BT har tidligere omtalt hvordan regjeringens løfte om å skjerme de lengeværende asylbarna aldri nådde politiet. Asyl-debatten førte blant annet til at Anundsen og Politidirektoratet gikk ut og beklaget hvordan saken hadde blitt håndtert.

Det ble også avdekket at Justisdepartementet ble varslet om utsendelse av av 133 barn i løpet av 2014 - i saker som kunne medføre medieomtale.

Flere barn til Afghanistan og Nigeria

For å nå målene måtte ressurser internt i politiet omprioriteres. Arbeid som kastet for lite av seg ble avsluttet. Blant gruppen som får mindre fokus er utenlandske kriminelle, som er vanskelig å oppspore og tar mye tid.

I fjor høst begynte de endrede prioriteringer å gi resultater. Mens det i årets åtte første måneder i fjor ble sendt ut 25 lengeværende barn, var tallet 29 i september alene. Ifølge Politiets utlendingsenhet ble det returnert flest barn til Afghanistan og Nigeria i 2014.

Astrid Meland kommenterer: Mye bråk om småtteri

De utsendte afghanske familiene var stort sett lengeværende. Det samme gjaldt mange nigerianere som ble returnert med et charterfly i september. 20 av passasjerene var lengeværende barn.

Kjenner meg ikke igjen

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier følgende i en epost til Bergens Tidende.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i BTs påstander. Faktum er at det i 2014 ble returnert 7 prosent flere i kategorien «utviste/bortviste og andre» enn det som var måltallet for denne kategorien.

– Derimot ble det returnert 5 prosent færre i kategorien asylsaker enn det som var måltallet i den kategorien. At arbeidet med utvisning ble redusert fra august 2014 er ikke riktig, skriver han.

– Faktum er at i gjennomsnitt ble det returnert 189 utviste per måned i perioden januar til august i 2014. I perioden september – desember 2014 ble det i snitt returnert 270 per måned, sier Kallmyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder