SYRIAFARER: Mannen bak angrepet på Det jødiske museet i Brussel tidligere i år, skal ha mottatt trening i Syria. Foto:,AFP/REUTERS

Slik har syriafarere angrepet før

Ifølge terroreksperter har det tidligere vært minst fire planlagte eller utførte terrorangrep fra ekstremister med kamptrening fra Syria.

 • Eirik Landsend Henriksen
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

- Angrepet mot Det jødiske museet i Brussel er det mest nærliggende eksempelet. Generelt er det slik at alvorlige terroraksjoner har tilknytning til konfliktsoner, forteller terrorekspert Magnus Ranstorp, som blant annet jobber for den svenske Forsvars-høgskolen.

Han forteller at de såkalte syriafarerne er noe sikkerhetstjenester i Vesten retter stor oppmerksomhet mot.

- Det er vanskelig å si om vi kan forvente mange angrep fra disse gruppene i fremtiden, men det er noe alle sikkerhetstjenestene er urolige for, sier han.

EKSPERT: Magnus Ranstorp Foto:Jan Petter Lynau,VG

Terrorekspert og forsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby, er enig med sin kollega.

- Sjefen for det amerikanske anti-terrorkontoret gikk nylig ut og sa at over 12 000 utenlandske krigere har sluttet seg til ekstreme islamistiske grupper i Syria, og at dette tallet er raskt voksende. Dermed må man forvente at noen av disse vil kunne tenke seg å utføre et angrep i hjemlandet sitt.

- Kan bli jihadister

Han understreker at det er et fåtall av de som reiser til Syria som kommer hjem som terrorister.

- Det man frykter er at de reiser ned som idealister og kommer hjem som globale jihadister. Det er et fåtall som blir det, men de utgjør til gjengjeld en stor sikkerhetstrussel, sier han.

FORSKER: Cato Hemmingby Foto:Politihøgskolen,

Torsdag forrige uke gikk PST ut og advarte om en konkret terrortrussel mot Norge. Senere opplyste de om at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, og at Norge er nevnt.

Dette er listen over forsøkte eller gjennomførte angrep som er utført av personer med trening og krigserfaring fra Syria.

BELGIA

FRANSK: Franskmannen Mehdi Nemmouche er mistenkt for å være mannen bak angrepet i Brussel. Foto:Str,Afp

Fire personer ble skutt og drept da franske Mehdi Nemmouche tok seg inn på Det jødiske museet i Brussel 24. mai i år. 29-åringen, som ifølge nyhetsbyrået AFP hadde tilbrakt over et år i Syria, tok seg inn i museet og åpnet ild og stakk senere av i en bil.

En uke senere ble han pågrepet i den franske byen Marseilles med en kalasjnikov og en pistol lik de som ble brukt i angrepet. Minst et av våpnene den mistenkte var i besittelse av var pakket inn i et hvitt laken med en arabisk påskrift om Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), ifølge AP.

FRANKRIKE

26. mars i år ble en 23 år gammel franskmann arrestert og siktet for å ha planlagt en terroraksjon. Da fransk politi gjennomsøkte leiligheten hans i Cannes, fant de tre brusbokser fylt med eksplosiver, spiker og bolter sammen med bombe-bruksanvisninger. Totalt fant politiet cirka en kilo med sprengstoffet Acetonperoksid, som er det samme stoffet som ble brukt under angrepet mot t-banen og busser i London i 2005. Politiet mener at 23-åringen er en jihadist som vendte tilbake fra et opphold i Syria med intensjoner om å utføre et angrep på fransk jord, skriver nyhetsbyrået AP.

STORBRITANNIA

ARRESTERT: I mansell Street i London, ble to av de terrormistenkte arrestert under en større anti-terroraksjon. Foto:Leon Neal,Afp

13. oktober i 2013 ble fire menn arrestert i en anti-terroroperasjon i London. Mennene ble arrestert med mistanke om at de planla et angrep inspirert av terrorangrepet som drepte 164 personer i Mumbai i 2008 og 67 i Nairobi i Kenya i 2013, skriver The Guardian. I begge angrepene ble det åpnet ild med maskingevær og kastet granater mot folkemengder. To av mennene ble senere sjekket ut av saken. Ifølge britisk media skal de to, som er britiske statsborgere ha møttes i Syria. Saken har fått stor oppmerksomhet i britisk media, først og fremst som følge av at rettssaken først skulle foregå bak lukkede dører og uten presse tilstede, og at navnene til de to tiltalte ble holdt tilbake. De er senere identifisert som Erol Incedal og Mounir Rarmoul-Bohadjar, begge 26 år gamle. Rettssaken begynner i oktober.

SPANIA

TRENT I SYRIA: Abdelhuahid Sadik Mohamed er mistenkt for å planlegge et angrep på spansk jord. Foto:Handout,Reuters

Abdeluahid Sadik Mohamed ble arrestert i Malaga 5. januar i år, da han returnerte fra det som skal ha vært et åtte måneders opphold i Syria. Der skal han ifølge spansk politi ha mottatt intensiv militær trening og religiøs indoktrinering. 28-åringen ble pågrepet med mistanker om at han skulle utføre et angrep på spansk jord. Politiet omtaler mannen som «potensielt meget farlig». 28-åringen har innrømmet i avhør at han deltok i angrepet mot Abu Ghraib-fengselet i Irak i 2013, skriver El Pais.

Mottar våpentrening

Ifølge ekseperter VG har snakket med, mottar fremmedkrigerne trening i våpenbruk og eksplosiver, og er kapable til å gjennomføre alvorligeterrorangrep.

- Fremmedkrigerne i Syria får kamptrening, kompetanse og erfaring, spesielt på improviserte bomber, primitive våpen og ammunisjon, sa Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og med spesialfelt Syria til VG på fredag.

- De konfiskerer tyngre materiell fra den syriske hæren. Det er artilleri, mitraljøser, bombekastere , enkle rakettsystemer og noe luftvern. Og kan lage noe av dette selv. Men primært er det snakk om håndholdte våpen og også maskingevær på pickup-biler. De lærer også stridsteknikk og bruk av samband, enkel taktikk, hvordan en beveger seg sammen som gruppe, sier Gundersen.

- For å gjennomføre terrorhandlinger trenger du to typer trening. For det første må du lære deg å bli i stand til å drepe andre. De fleste vil ikke klare det uten opplæring. For det andre må du lære deg å lage eksplosiver og å håndtere dem. Det er ikke vanskelig å få tak i materialer til å lage en bombe, men det er vanskelig å lage en. Folk som drar til Irak og Syria får opplæring i begge disse tingene, sa den britiske terror- og etteretningseksperten, Anthony Glees.

Les også

 1. Bevæpnet politi på Norway Cup: Trodde Ørnulf (82) hadde bombe på bagasjebrettet

  En elektrisk sykkel med et hjemmesnekret batteri førte til…
 2. Trapper ned terrortiltak: Politidirektøren: - Ingen grunn til å senke skuldrene

  POLITIHUSET I OSLO (VG) Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste på en pressekonferanse mandag at noe av politiets…
 3. Følger opp over 200 terror-tips

  Politiet i hovedstaden tar inn personer til bekymringssamtaler og oppsøker spesielle miljøer i forbindelse med…
 4. Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

  Terrorekspert Magnus Ranstorp sier det er veldig uvanlig å gå ut med en trusselvurdering slik Politiets…
 5. Britisk ekspert: Noe kan ha skjedd med gruppen

  Eksperter VG har snakket med mener PSTs grunnlag for å vurdere terrortrusselen mot Norge er mer solid nå enn tidligere.
 6. PST: Fremdeles usikkerhet rundt terrorangrep

  Ingen er siktet eller pågrepet i den pågående saken Politiets sikkerhetstjeneste undersøker om et mulig terrorangrep.

Mer om

 1. Terror

Flere artikler

 1. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

 2. Eksperter: Dette er terroristene trent til

 3. Mann mistenkt for angrepsplaner pågrepet i Paris

 4. Video: IS truer med angrep på Washington og flere land

 5. Mistenkt franskmann tar ansvar for Brussel-terror i video

 6. Terrorekspert: IS har urovekkende stor rekkevidde

Fra andre aviser

 1. Sjekker terrorkontakter i Europa

  Aftenposten
 2. IS er ennå ikke like farlig for Vesten som Al-Qaida har vært

  Aftenposten
 3. Terrorceller fra IS kan bli en trussel mot Vesten

  Aftenposten
 4. - Vi er redde for å gå i gatene

  Bergens Tidende
 5. Terrorforsker: - Dette er et vannskille for terror i Europa

  Aftenposten
 6. Britiske sikkerhetssjefer: - Et terrorangrep de nærmeste månedene er uunngåelig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder