1 av 19DØDSSTUPET: Det er lite som minner om redsel når de 33 utøverne kaster seg fra timeteren i Frognerbadet i Oslo. Verdensmester Filip Devor (19) i midten. Foto: Helge Mikalsen, VG

Filip (19) er verdensmester i «dødsing» for tredje år på rad: – Er jo livredd når man står der

INNENRIKS

FROGNERBADET (VG) Mageplask, punkterte lunger og «showing» uten like. Utøvere fra 16 til 55 år duellerte i kveld om hvem som kan kalle seg verdens beste «dødser».

Publisert: Oppdatert: 17.08.15 15:16

– Du gjør det jo for kicket, sier 55 år gamle Morten Falteng.

Han har akkurat kastet seg ut fra timeteren på Frognerbadet, iført klassisk rød badedrakt, og spredt kroppen i en stjernelignende formasjon slik at kroppen er så mottagelig for et smertefullt mageplask som mulig.

Hundredeler før han når vannoverflaten, krøker han kroppen sammen. Det ser ut som han er litt sent ute. Smellet av et mageplask høres langt unna, og spruten står høyt over publikum.

Startet i 1972

Nesten et halvt århundre har gått etter at han, og «dødsingens» far, avdøde Raga Rockers-gitarist Erling Bruno Hovden, fant opp grenen en sommerdag i 1972 på Frognerbadet.

55-åringen er fortsatt ikke lei, til tross for at han i fjor var desorientert i flere uker etter at han landet på ryggen i et luftig hopp.

Litt høyere en tiern':Hoppet fra 41 kilometer

Men 55-åringen sier han er «immun» mot smertene.

– Man blir herdet med årene. Men litt øm i musklene er man jo, smiler Falteng.

Dette er VM i dødsing. 33 deltagere fra 16 til 55 år har samlet seg for å kaste seg ut fra timeteren, åpne opp kroppen så mye som mulig, og et tiendedels sekund før de treffer vannoverflaten, krympe seg sammen som en reke. Jo nærmere vannet, jo bedre. Men deltagerne nøyer seg ikke bare med det.

Her finnes flere baklengssaltoer, skruer, «hoftefinter», løping i lufta, jokking og hopp med bind for øynene. Noen markerer seg med kraftige mageplask. Andre lander rett på ryggen. Punkterte lunger og brukne neser er dagligkost, ifølge arrangørene.

Noen må kaste inn håndkleet allerede i pausen. Tapre smil til tross, synes smerten godt: indre blødninger kan synlig tydes på en av «dødserne» som nettopp har landet på ryggen.

– Typiske «bøllegutter»

Mathias Hansson er daglig leder i Det Internasjonale Dødsforbundet. Ideen med å bringe tilbake «dødsing» som en internasjonal gren kom en sommerdag i 2008, et steinkast unna Frognerbadet. Senere har grenen blitt mer organisert, i form av et eget verdensmesterskap.

– Det startet vel på Frognerbadet av en kompisgjeng på 70-tallet som en greie for å tøffe seg for damene. Gutta som var i gang med å dra i gang lasset, var typiske bøllegutter. De typene som alle barna var livredde for da de var små, gliser han.

Livsfarlig moro: Her går han over Grand Canyon på line

På Frognerbadet i Oslo på årets siste sommerdag, finnes derimot en salig blanding av profesjonelle stuntmenn, unge snowboardgutter og gamle travere.

Mannen som stikker av med seieren for tredje år på rad er 19 år gamle Filip Julius Devor. Når han ikke «dødser», er han profesjonell stuper. Oppslutningen rundt arrangementene er hovedgrunnen til at Devor elsker sporten.

– Adrenalinet du får av å høre publikumsbrølet når du står der oppe, er helt ubeskrivelig. Det er liksom ikke det samme med rammen rundt stupingen, sier den ferske verdensmesteren.

Norges desidert beste «dødser» kommer også med dagens ærligste utsagn.

– Jeg er jo livredd når jeg står der. Men det er jo også det som gjør meg skikkelig god, sier 19-åringen.