IKKE ANMELDT: Max Hermansen har ikke anmeldt nattens hærverk mot antikvariatet han øverst på Grünerløkka i Oslo. Foto:Monica Bring Estensen/VG,

Pegida-Hermansen stenger butikken etter «nazisvin»-hærverk

Søndag morgen våknet Pegida Norge-leder Max Hermansen opp til ordet «nazisvin» spraymalt over hele butikkveggen på antikvariatet sitt.

  • Eira Lie Jor
  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til søndag har noen spraymalt ordet «nazisvin» i rødt på veggen til Max Hermansens antikvariat på Grünerløkka i Oslo. Nå ser han seg nødt til å stenge bruktbokhandelen.

– Det jeg tenker er at nå må jeg stenge antikvariatet med umiddelbar virkning. Jeg vil ikke risikere at jeg eller noen andre som jobber det kan få en molotov-cocktail eller bensinbombe kastet inn av vinduet. Det kan potensielt være dødelig, sier Hermansen til VG.

Ikke anmeldt

Max Hermansen leder Pegida Norge, som arrangerer demonstrasjoner mot «muslimsk innvandring og muslimsk påvirkning» i Oslo på mandager. På den første demonstrasjonen møtte over 200 mennesker opp, men det har blitt stadig færre deltagere i Pegida-marsjene. Han har hentet inspirasjon fra Pegida-marsjene i Tyskland, som har samlet opp mot 20.000 mennesker i sine demonstrasjoner. Både i Norge og Tyskland har demonstrasjonene blitt møtt med motdemonstrasjoner.

Hermansen sier til VG at han så langt ikke har anmeldt saken til politiet.

– Jeg har snakket med politiet, men ikke anmeldt det. Politiet sier at jeg må dra til Grønland i Oslo for å anmelde det, og Grønland er ikke et område jeg beveger meg i. De sier jeg må ta en drosje, men det gjør jeg heller ikke, forklarer Hermansen til VG.

På VGs oppfølgingsspørsmål om hvorfor, velger Hermansen heller enn å svare, å snakke om hvordan muslimer har tatt over deler av Norge.

LEDER: Max Hermansen leder Pegida Norge, en bevegelse «mot muslimsk innvandring og påvirkning». Foto:Trond Solberg,VG

Har mottatt flere trusler

Han sier videre han har fått en rekke trusler tidligere, men ønsker ikke at de skal bli gjengitt i VG.

– Jeg har fått en god del meldinger, trusler og telefoner med varierende innhold som er truende, sier Hermansen.

Til påstanden om at han er et nazisvin har Hermansen følgende kommentar:

– Grunnen til at jeg har startet Pegida-marsjene i Norge er at det ikke skal være sharia, men våre vestlige verdier som skal være enerådende i Norge, og da er jeg selvfølgelig ikke et nazisvin, sier Hermansen til VG.

VG har tidligere snakket med rekke forskere som sier de ikke kan gå god for Hermansens påstander om muslimer. Blant annet sier forskere fra både SSB og Universitetet i Oslo at de ikke fører statistikk basert på religion, og har derfor ikke grunnlag til å uttale seg om religiøse grupper som helhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder