INVITERT INN: Dalai Lama ble intervjuet i Det britiske parlamentet i forbindelse med hans besøk i London i 2012. Foto: REUTERS

Dalai Lama-talsmann: - Skremmende signal fra Norge

Regjeringens beslutning om ikke å møte Dalai Lama neste uke sender et skremmende signal til Tibet, mener en talsmann for Tibets åndelige leder.

Artikkelen er over fem år gammel

- Det er viktig å tenke på at Norge faktisk står for noe. Dette er landet hvor Nobels fredspris tildeles, og Dalai Lama er faktisk en tidligere mottaker av prisen, sier Dalai Lamas representant i Europa, Thubten Samdub, til NRK i Tibet House i London.

Representanten mener norske lederes avvisning av Dalai Lama sender et signal til hjemlandet hans.

- Det jeg tror den norske regjeringen bør tenke på, er at ved ikke å møte Dalai Lama, sender de et skremmende signal til tibetanerne i Tibet, og det er akkurat hva kineserne ønsker. De prøver veldig hardt å isolere Dalai Lama. Nå kan kineserne si til tibetanerne: «Se, han har vært i Norge, det norske lederskapet møtte ham ikke, han mister alle vennene sine», sier Samdub til NRK.

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai og besøket varer i to dager. Utenriksminister Børge Brende (H) fastslo forrige fredag at ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under norgesbesøket.

- Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart fire år, sa Brende til NTB og understreket at det er viktig å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder